5,6 104 tys. ocen
5,6 10 1 104049
4,8 39 krytyków
Noe: Wybrany przez Boga
powrót do forum filmu Noe: Wybrany przez Boga

Próbowałem znaleźć w sieci jakieś fotki tych kamiennych maszkaronów, które - bądź co bądź -
zbudowały Noemu arkę i dzielnie jej broniły. Otóż takich kadrów z filmu brak. Domyślam sie
dlaczego. Ci giganci po prostu kompromitują film, zrównując wielką opowieść biblijną z
widowiskami dla dzieciarni, takimi jak transformersy i inne godzille. A już podłym podstępem jest
nieumieszczenie "watchersów" w zwiastunach. Gdyby się tam pojawili, wiedziałbym co się święci i
na pewno bym do kina nie poszedł. Tak jak zapewne wielu innych widzów, o czy producenci
doskonale wiedzieli.

silentviper

Nie oglądałam filmu, więc nie wiem o co chodzi, ale znalazłam coś takiego:
http://wp.patheos.com.s3.amazonaws.com/blogs/thecrescat/files/2014/04/HBT-VFXpro g-007-1024x576.jpg
To jest to?

The_Who

Podobne, ale to nie to. Nigdy nie byłem zwolennikiem teorii spiskowych, ale tym przypadku chyba rzeczywiście mamy do czynienia z cenzurą w sieci. W wyszukiwarkach gigantów z Noego brak - chociaż w filmie mamy ich pod dostatkiem. Może ktoś wytłumaczyć ten fenomen?

silentviper

W sumie jak wpiszesz w google grafice po angielsku (Noah giants/gigants) to wyświetla się sporo zdjęć podobnych stworów, wyglądających jak z filmu, ale może to też nie to :)

The_Who

Zdecydowanie nie to. Są rysunki z komiksu pod tym samym tytułem i kadry z filmu - ale bez gigantów. Obejrzyj film i wróć do wyszukiwarki, a sam się przekonasz. Ocenzurowanie sieci przez Paramount - to pomysł godny Orwella.

silentviper

To w sumie niezły pomysł - ocenzurowanie tego, co w filmie najgorsze... Nie jestem pewna czy chcę go oglądać, na razie słyszę głównie negatywne opinie, a chyba za bardzo lubię Russella Crowe, żeby tak sobie zepsuć średnią ocenę jego filmów... Z drugiej strony wszyscy twierdzą, że on był jedynym, co podtrzymywało ten film :)

ocenił(a) film na 4
silentviper

wpisz sobie w google "fallen angels noah movie"

wild_wolf

No właśnie wpisałem. Więszość obrazków - bez gigantów. Na niektórych - giganci z komiksu, nie z filmu. Na kilku - giganci z filmu, owszem, ale w jakichś screenshotach - samoróbkach. Na żadnym, ale to żadnym nie widać i gigantów i aktorów, budowy arki, planu bitewnego, etc. Zauważmy również, że w filmwebie jest 57 zdjęć z "Noego", w IMDb 42 - i na żadnym ani śladu giganta, podobnież w trailerach. Zostali więc giganci "ukryci", wild_wolfie, czy nie zostali?

wild_wolf

Zresztą nie tylko ja dostrzegłem ten problem. Wpisz sobie adres: http://www.vulture.com/2014/03/noah-giant-rock-monsters.html
Przeczytasz tam m.in. "What do the Watchers look like? We’d show you, but though these fallen angels are significant characters in Noah, Paramount has kept them out of the movie’s marketing materials entirely".

ocenił(a) film na 4
silentviper

teorie spiskowe zawsze rlz ..... :p

wild_wolf

Nie jest to żadna teoria spiskowa, drogi wild_wolfie, tylko fakt, bardzo łatwy do sprawdzenia - że Paramount nie dał pumeksów do żadnych materiałów promocyjnych filmu.

ocenił(a) film na 4
silentviper

=> tytuł tenatu sugeruje co innego

wild_wolf

..a treść co innego. A tak w ogóle to zgadzasz się ze mną czy nie? Co do faktów chyba nie zaprzeczysz, że pumeksów nie ma w trailerach i oficjalnych fotkach - no bo przecież nie ma. Różnimy się - być może - w interpretacji tego fenomenu. Ja twierdzę, że to celowy zabieg producentów, żeby nie zniechęcać części "poważniejszej" widowni, która nie lubi komiksowych potworków i do kina mogłaby nie przyjść. A jak ty interpretujesz ten fakt, tzn. że pumeksy z materiałów promocyjnych wyparowały? Zapomnienie, przeoczenie, przypadek? Bardzo jestem ciekaw twojej odpowiedzi.

ocenił(a) film na 4
silentviper

szczerze mowiac mam to gdzieś i nie uzalezniam od tego mojej egzystencji. film jest słaby niezależnie od tego czy skamieniałe transformersy są czy nie ;)

wild_wolf

Rozumiem, że łatwiej ci napisać "mam to gdzieś" niż np."masz rację z tym szwindlem Paramountu". OK, może być i taka puenta. Tym bardziej, że i w moim życiu nie jest to kwestia najważniejsza.

ocenił(a) film na 4
silentviper

ciężko napisać "Masz rację" skoro nie mam pojęcia jaka jest prawda, a co za tym idzie nie mogę przyznać ci racji bo bym się okazała ignorantką. A że w sumie mam to gdzieś, nie mogę dodać "Moim zdaniem". Co za tym wszystkim idzie, nie masz racji że łatwiej napisać że mam to gdzieć. Łatwiej by było być ignorantką.

wild_wolf

Dobra argumentacja, przekonałaś mnie.

użytkownik usunięty
silentviper

Oto pierwszy oryginalny maszkaron w Necie!

http://cf.badassdigest.com/_uploads/images/36601/samyaza__span.jpg

ocenił(a) film na 4

hahahaha :D

użytkownik usunięty
wild_wolf

* w tle rzecz jasna xD

ocenił(a) film na 4

trololo juz my wiemy o co chodzi :p

silentviper

Kino fantasy to kino fantasy. W tym gatunku film może trzymać się książki w luźny sposób, niekoniecznie dokładnie odwzrowywując wydarzenia.

ocenił(a) film na 3
silentviper

chyba wiem za co Bóg ukarał te anioły - to nie prawda że spółkowali z ziemskimi "niewiastami" tylko po prostu za dużo pili ;)
- na filmie u każdego z nich widać ciężkie skutki choroby alkoholowej, szczególnie widoczne podczas chodzenia i "gibania - kołysania"
:D

Film taki sobie, ale nie da się ukryć że niezłym zaskoczeniem były te kamieniaki w takim zdawałoby się na początku filmie religijnym.....