PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200209}

Nostalgia anioła

The Lovely Bones
2009
7,1 125 tys. ocen
7,1 10 1 125407
5,3 31 krytyków
Nostalgia anioła
powrót do forum filmu Nostalgia anioła

REWELACJA

ocenił(a) film na 10

Film jest super. Jedyne do czego można by się przyczepić to komediowe sytuacje które mogłyby nie pasować niektórym w tym filmie, a także dziwne sytuacje np. 14 latka wsiada do auta i jedzie jakby miała prawo jazdy co najmniej 10 lat.

Nie będę wymieniał innych zalet, ale skupie się na najważniejszej, dzięki której ten film staje się wyjątkowy i piękny. Są to wstawki "z zaświatowy". Bez nich film dużo by stracił, a dzięki nim film jest wybitnie genialny i wspaniały. Powiązania "cienkich nitek" jakimi splątany jest świat są wspaniale przedstawione.

Niestety mam wrażenie, ze ludzie mogą nie zrozumieć tych wstawek, a pojęcia z zakresu duchowości i stanu bardo nie są im znane.

Dlatego polecam ten film szczególnie tym o otwartym umyśle, wrażliwym i uduchowionym.

ocenił(a) film na 5
rafusss

Susie umiała prowadzić, bo nauczyli ją rodzice.
Większość wstawek z zaświatów była rzeczywiście dobra, ale niektóre wręcz przeciwnie. Trochę inaczej je sobie wyobrażałam czytając książkę.
Po lekturze "Nostalgii Anioła" miałam nadzieję na ciekawy film, jednak zawiodłam się. Wyszedł nijaki i nudny. Fabuła bardzo skrócona, nie było pokazane, jak mijają kolejne lata, tylko nagle pod koniec Lindsey była w ciąży. W książce od śmierci Susie minęło aż 8 lat, siostra i przyjaciele skończyli studia, dorośli, w ich życiu tyle się zmieniło! Film to wszystko miał zmieścić w 2h i dużo na tym stracił.
Ale skoro Ci się spodobał, polecam książkę. Ona jest właśnie "o otwartym umyśle, wrażliwym i uduchowionym".

ocenił(a) film na 10
Pirat_z_Karaibow

Czemu film ma być dokładnym odzwierciedleniem książki ? Nie czytałem książki, ale podejrzewam, ze po przeczytaniu zdania bym nie zmienił. Wydaje mi się natomiast, ze twoje nastawienie do filmu jest niewłaściwe- oczekiwałaś, ze wszystko będzie jak w książce, wiec z góry założyłaś, ze będzie to tak i tak wyglądało. Gdy to co zobaczyłaś, nie było jakie sobie wymarzyłaś i wyobraziłaś stwierdziłaś, ze jest głupie i złe. Powinnaś oczyścić swój umysł z wyobrażeń i spojrzeć na wszystko jakbyś to widziała po raz pierwszy na oczy.