Mam pytanie o zdobycie nr telefonu do generała, jak to jest możliwe że coś co się nie zdarzyło powoduje że sie zdarzy. Czyli nie ma nr telefonu ale widzi że do niego dzwoni i stąd czerpie wiedzę. Gdyby ten nr zobaczyla u jakiegoś szpiego CIA zdobywajacego go to ok ale nie miała go ale mimo to dzwoni i to widzi. Dla mnie dziwne i czesto to widzę w filmach sf jak np Predestynation.
Odpowiadam: wyróżniasz w szczególny sposób przyszłość. Przyjmij, że można poruszać się po linii czasu w dowolnym kierunku (odrzuć myślenie przyczynowo-skutkowe) i paradoks znika. Z fizycznego punktu widzenia (na poziomie cząstek elementarnych) kierunek upływu czasu jest nierozróżnialny, rozróżnia się dopiero przepływ stopnia uporządkowania stanów rozważanych zbiorów (czegokolwiek), a mianowicie od ładu do chaosu, jest to tzw. entropia, miara nieuporządkowania, która stale rośnie - tylko w skali kosmicznej. Człowiek jest przykładem rosnącego uporządkowania cząstek, które grupują się w komórki, tkanki, organy. Jakby badać zachowanie cząstek składających się na organizmy żywe, to można by stwierdzić, że poruszają się one w przeszłość - zgodnie z kierunkiem entropii.
Dziękuję za odpowiedź, dużo wytłumaczyłes. Zrozumiałem że mój tok myślenia jest bardzo ograniczony i do ambitniejszych filmów SF potrzebna jest szersza wiedza z fizyki.
Jestem w stanie odrzucić liniowosc czasu, zakładam że bohaterka potrafi najpierw spotkać się z generałem a dopiero później do niego zadzwonić ale to sam generał wspomina że bohaterka do niego zadzwoniła w czasie przyszłym. W tym miejscu scenariusz zakłada liniowosc i dalej nie jeet logiczne skąd zdobyła ten nr.
Tutaj porządek przyczynowo skutkowy jest zapętlony, a nie liniowy.
Obejrzyj sobie to (znakomity, bardzo merytoryczny kanał): https://www.youtube.com/watch?v=8ORLN_KwAgs