O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu

A Girl Walks Home Alone at Night
2014
6,8 13 tys. ocen
6,8 10 1 13101
6,2 33 krytyków
O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu
powrót do forum filmu O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu

Nietuzinkowy.

ocenił(a) film na 6

Jest to połaczenie romansu, filmu grozy a nawet westernu. Film posiada znakomity klimat, muzykę, zdjęcia i oświetlenie. Niestety ale według mnie, sposób poprowadzenia poszczególnych wątków oraz momentami leniwe tempo sprawiły że nie był on zbyt porywający. Bardzo fajnie wpleciono przesłanie dot sytuacji kobiet w Iranie i nie tylko.

Poszczególne elementy filmu są naprawdę świetne, niestety jako całość jest jedynie " niezły". Wątpię czy stanie się dla gatunku tym, czym jest " Låt den rätte komma in "

ocenił(a) film na 6
_Porter_

Sto procent racji, bardzo ladnie nakrecony i nastrojowy, ale niestety powolnosc narracji chwilami juz zbyt meczaca

ocenił(a) film na 7
_Porter_

Film oparty o wcześniejszy krótki metraż i zakładam, że Pani reżyser przeniosła klimat i nieco rozwinęła wątek główny zauroczenia o poboczne. To, co jest minusem, czyli leniwe tempo ma swoje plusy w postacie naprawdę ślicznej oprawy wizualnej, stąd i tak czułem się "porwany" całością.

ocenił(a) film na 8
_Porter_

Początkowo myślałam, że bardziej będzie akcentowany ten aspekt emancypacji irańskich kobiet, ale w sumie wystarczyło to co było - widzowie na pewno wyłapali. Bardzo fajnie na ekranie zagrał ten ich strój, który naprawdę przypominał pelerynkę draculi. Ktoś miał ciekawy pomysł na aranżację tego folku w bardzo odjechanej estetyce, w absurdalnych, ale i fenomenalnych ujęciach (kobieta-dracula przelatująca przez kadr na deskorolce, naśladowanie ruchów gościa na chodniku ze zmianą ostrości). Chwilami film wyglądał jak animacja Tima Burtona. To, co niepotrzebne to ten romans, który na płaszczyźnie fabularnej zrobił z tego filmu taki projekt właśnie Sundanceowy,.

ocenił(a) film na 7
creep_

Fabularna strona kulała, ale skutecznie i efektownie było to wszystko zepchnięte na dalszy plan;) Myślę, że ta słabość brała się z rozciągnięcia pomysłu z krótkiego metrażu.

ocenił(a) film na 8
tocomnieinteresuje

Może, nie byłaby to pierwsza pełnometrażówka po konwersji formatu z tym problemem. Swoją drogą chętnie obejrzałabym tego shorta, ale nie widzę żeby był dostępny, szkoda.

ocenił(a) film na 7
creep_

Niestety również nie znalazłem i masz rację, co do konwersji, ale w tym przypadku film mnie (mimo mankamentu fabularnego) przekonał i zapadł w pamięć.

ocenił(a) film na 8
tocomnieinteresuje

Zdecydowanie: oryginalna formuła i jakiś-tam głębszy przekaz w zamyśle + przyjemna perfidia wykonania i oglądania (film zbezcześcił trochę świętości).