O północy w Paryżu

Midnight in Paris
2011
7,1 202 tys. ocen
7,1 10 1 202369
7,3 61 krytyków
O północy w Paryżu
powrót do forum filmu O północy w Paryżu

Niedawno obejrzałam ten film, aby przekonać się, czy naprawdę wart jest Oscara. Otóż owszem. Genialny! Świetni aktorzy, scenariusz i te malownicze tereny Paryża! Niesamowity! Polecam :)

ocenił(a) film na 7
diabelek99

Co do widoków Paryża, klimatu i samej histori musze się zgodzić. Natomiast aktorstwo, szczegołnie Pana Owena bije po oczach swoją prostotą. Bez kiwania głową w tę i z powrotem trudno mu cokolwiek powiedzieć. Robi też poprzez swój cieniutki głosik i potulność wrażenie zniewieściałego, smutne ale daje przykład by być antymęski. Tak samo jego narzeczona grając irytującą kobietę, robi to przekonująco ale płytko. Jej cynizm jest chamski i jako taki mało intrygujący. Pomijam już kwestie, że jako kobieta powinna być mniej męska.Trudno by nawet pomyśleć o stawianiu ich w szranki z aktorami sprzed 30-50lat.

ocenił(a) film na 8
Alter_i_ego

to piękny i mądry film. fakt, główną rolę można było troszkę lepiej obsadzić, ale woody allen i tak jest mistrzem, z wiekiem coraz lepszy

ocenił(a) film na 8
Alter_i_ego

Wystarczy troszkę zagłębić się w twórczość Woodego Allena by zrozumieć w czym rzecz. Wilson zagrał świetnie bo tak na dobrą sprawę grał postać jaką grał w swoich filmach Allen jak był młodszy, który grał w dużym stopniu siebie. Ja właśnie nabrałem wielkiego szacunku do Owena Wilsona po tym filmie, kiedy stał się Woodym Allenem. Relacje damsko-męskie są również znane z jego wcześniejszych filmów.

ocenił(a) film na 7
diabelek99

chocby dla "Hemingway'a" warto ... niesamowity w tej roli aktor...

ocenił(a) film na 5
diabelek99

Genialny...? Żarty.

ocenił(a) film na 9
hauser

No chyba nie

ocenił(a) film na 5
diabelek99

W takim razie nieporozumienie.
Wystarczy znać trochę kino Alena, żeby rozpoznać wątki (ba, niekiedy wręcz cytaty) z poprzednich filmów. A więc wtórność, nie genialność.

ocenił(a) film na 3
diabelek99

Dla mnie film jest totalną klapą. Na uwagę zasługuje jedynie pierwsze 5 minut, kiedy można odbyć świetną wycieczkę po Paryżu. Trudno sklasyfikowac ten gatunek. Na pewno nie jest to komedia, bo z czego tu się śmiać?

ocenił(a) film na 9
chuckyy

Może i nie jest to komedia, ale film sam w sobie jest świetny bo Woody Allen robi tylko dobre filmy .

ocenił(a) film na 8
diabelek99

Na pewno nie komedia, kompletnie nic zabawnego, dziwny dramat i nieznane nazwiska w tle, jakaś abstrakcja. Zapewne dramat psychologiczny z odrobiną fantasy.

ocenił(a) film na 6
Bonneville

nie widze w tym filmie nic genialnego ...

diabelek99

Może nie genialny ale świetny. Nudzić się na nim nie nudziłem. Ciekawy pomysł i niezła gra aktorów. Wilson zyskał w moich oczach, bo jego ostatnie filmy: Wielki rok i Bez smyczy to porażki. Polecam

ocenił(a) film na 8
awatar_61

......Bonneville ......dziwny dramat i nieznane nazwiska w tle....... nieuctwo i ignorancja, do tego aby znac te nazwiska nie potrzeba nawet szkoły średniej.

ocenił(a) film na 8
krulik52

Jeśli ironia wymaga tłumaczenia, traci swój urok. Zatracam urok ironii for u. Doceń i przemyśl.

ocenił(a) film na 8
Bonneville

Ani Twoja wypowiedź ani to co nazywasz ironią moim zdaniem uroku akurat nie ma, ale najważniejsze jest samozadowolenie,
Natomiast zdanko "zatracam urok ironii dla ciebie" przerasta mnie co znaczy że go nie rozumiem a więc i nie docenię.

ocenił(a) film na 8
krulik52

Większe samozadowolenie niż polemika na poziomie czy ten film jest komedią czy nie. Przeczytaj posty wyżej. Jeśli chce Ci się edukować społeczeństwo, proszę bardzo. Ja nie mam do tego cierpliwości ani serca, więc zostaje mi tania rozrywka jaką dostarcza mi ironia, czy też osoby, które tego nie wychwytują. Takie to karygodne?