O północy w Paryżu

Midnight in Paris
2011
7,1 202 tys. ocen
7,1 10 1 202373
7,3 61 krytyków
O północy w Paryżu
powrót do forum filmu O północy w Paryżu

Dla fanów W.Allena film może wydawać się już nie na najwyższym poziomie, a dla malkontentów czy trochę młodszych lub mniej rozgarniętych fanów wręcz bardzo nudny. Dla mnie natomiast film wydaje się genialny. Wyśmienita gra aktorska Marion Cotillard oraz Owena Wilsona, mnóstwo prześmiesznych urywek z udziałem mistrzów pióra (genialny Hemingway :) ) oraz wiele ciekawych ujęć z samego Paryża. Byłem akurat w tym mieście rok temu i po obejrzeniu siódmy raz "O północy w Paryżu", na pewno odwiedzę Paryż - jak nie w przyszłym to w następnym roku!

PS. Musze obejrzeć Paryż w czasie deszczu ;)

ocenił(a) film na 8
Anathorn

Ja się tym filmem zupełnie zauroczyłam:). Nie myślałam, że aż tak mi się spodoba - lubię filmy Allena, ale bez wielkiego szału, nie należy do czołówki moich ulubionych reżyserów.
Wszystko tutaj tworzy cudownie zgraną całość - aktorstwo ( a szczególnie absolutnie urocza Marion Cotillard! ), świetnie dobrana muzyka, strona wizualna no i oczywiście sama historia.
Postaci historyczne, niby przedstawione pobieżnie, ale bardzo zapadają w pamięć - tutaj najbardziej interesujący wydaje mi się właśnie Hemingway.
Film ma cudowną atmosferę, aż chciałoby się stać częścią paryskiej bohemy tamtych lat:)
I podoba mi się myśl przewodnia - nieważne, w jakich czasach żyjemy, zawsze wydaje nam się, że w innej epoce życie było lepsze, ciekawsze, że tak już było, jest i będzie.

ocenił(a) film na 10
_malena_

Potwierdzam i Życzę ponownego oglądania, bo ja na pewno obejrzę ten film w niejeden wieczór sącząc alkohol, choć jak mawiał pewien Bard "Sex and alcohol. Fuels the desire kills the performance" ;)

ocenił(a) film na 9
Anathorn

Sama byłam zauroczona filmem, ale muszę powiedzieć, że Paryż w czasie deszczu jest chyba jeszcze piękniejszy niż u Allena ;)