... samochód czy powóz, niekoniecznie w Paryżu, to do jakiego okresu by was zabrał?
Do przyszłości :P Jakoś nie fascynują mnie poprzednie epoki, za to z chęcią spojrzałbym na to co będzie w przyszłości. Na pewno nie zawiódłbym się na rzeczywistości rodem z Mass Effect lub innych s-f.
Mnie również zabrałby do Paryża Belle Epoque tudzież Paryża lat 20. - lub Londynu ery wiktoriańskiej. :)
Petersburg XIX złoty wiek wspaniałych rosyjskich pisarzy. Dostojewski, Puszkin, Gogol...
Och, carska Rosja (przełom XIX/XX wieku) to również coś dla mnie, podobnie jak średniowiecze (XI-XII wiek), ale w tym drugim wypadku nie potrafiłabym wybrać miejsca, gdzie chciałabym się przenieść. :]
ja bym chciała zobaczyć czasy tworzenia się księstwa polskiego jeszcze z przed mieszka i chrztu polski jak to było naprawdę i czy Ziemowit , Leszek i Ziemomysł to aby nie legenda albo do starożytnej Grecji
XVII wiek Polska ;) aczkolwiek jeśli bardziej miałoby być kulturalnie a nie historycznie to lata 20 i 30 USA, lub lata 80 na Wembley na koncert queen.
Czasy bitwy pod Grunwaldem, najchętniej zmieniłabym wtedy płeć żeby w niej uczestniczyć...:)
+ lata 80 - świetne czasy świetnych muzyków i ich świetnych koncertów
Kanada albo USA druga połowa XIX w., USA lata '20-'30, albo '80, albo '50-'60 :)) Francja '60, jak na chwilkę to starożytne Indie może :PP.
Polska, dwudziestolecie międzywojenne, posiedzieć ze Skamandrytami Pod Pikadorem : )
Wiedeń lata 20 również :) czasy Klimta i Freuda, ach, to mogłoby być niezwykłe doświadczenie :) albo lata 60 w USA, Woodstock, Jimi Hendrix i Janis Joplin :)
Europa lat 1900-1939, najchętniej podróżowałabym od Półwyspu Iberyjskiego po Rosję. Może nawet poznałabym carską rodzinę, a w Warszawie wpadłabym do Cafe-Bodo, w Paryżu spotkałabym Modiglianiego i zobaczyła, jak Tango Mody wypiera gorsety i fryzury a'la Gibson Girl :)
końcówka XIXw. Paryż. Montmartre, a więc Monet, Sisley, Toulouse- Lautrec, Pissarro....ale się rozmarzyłam:p
Po mnie przyjechałby DeLorean z dr Brownem i Martym McFly i prawdopodobnie byśmy podróżowali w przeszłość. :)
Paryż okresu baroku czyli Ludwik XIV i jego niesamowity, pełen przepychu oraz monumentalności Wersal, wraz z Luwrem na styl francuskiego renesansu, choć to i tak nie wszystko. Jest to opcja nr 1. Opcją nr 2 są renesansowe Włochy czyli Florencja i kościół Santa Maria del Fiore, Wenecja z przepięknym placem jak i bazyliką świętego Marka, tudzież Rzym i jego przepiękne zabytki okresu antyku oraz np. Bastylia, Watykan i liczne mniejsze kościółki warte uwagi, ze względu na ich perfekcyjność.
Okres przedwojenny i okres II wojny światowej w Polsce :)
oraz lata 60-80 żebym mogła iść na jakiś porządny koncert :D
Przedwojenny Kraków, czasy Przybyszewszczyzny... Mmmm... To by było coś. Tworzenie z wieloma modernistycznymi polskimi artystami. Moje marzenie :D