O północy w Paryżu

Midnight in Paris
2011
7,1 202 tys. ocen
7,1 10 1 202373
7,3 61 krytyków
O północy w Paryżu
powrót do forum filmu O północy w Paryżu

i smutna przyszła mi refleksja, że kiedyś kobiety były czarujące, kochające, piękne i namiętne - dzisiaj są płaskie, plastikowe i mocno zakręcone... W ogóle żyjemy w post- świecie...

ocenił(a) film na 7
MaX_Q

oczywiście, lepiej byłoby żyć w Paryżu w latach 20. ... :)

ocenił(a) film na 10
tynsik

Chciałam właśnie zapytać, o jakich czasach MaX myśli ;)

ocenił(a) film na 8
gwiazda_poranna

Lata dwudzieste, lata trzydzieste, a nawet pięćdziesiąte... a także XIX w. :)

ocenił(a) film na 8
MaX_Q

Belle Epoque, Fin de Siecle, Lata dwudzieste, lata trzydzieste ( Wielki Gatsby), a nawet pięćdziesiąte... bo w latach sześćdziesiątych kobiety zaczęły się "psuć". Cóż, kobieta jest zawsze <dzieckiem epoki>... :)

ocenił(a) film na 10
MaX_Q

Ehhh... Żeby zaraz jakiejś wojny płci z tego nie było :) Zmieniły się czasy, zmieniły się kobiety, zmienili się mężczyźni. A jednak - nadal można spotkać wiele kobiet z klasą, wielu mężczyzn to prawdziwi dżentelmeni :)

ocenił(a) film na 10
gwiazda_poranna

Miło widzieć taki pozytywny komentarz :)

ocenił(a) film na 10
xMarcin

Odruchowo chciałam "lajknąć" heheh :)

ocenił(a) film na 8
MaX_Q

To chyba nie była zamierzona puenta Woody'ego ale ciężko się nie zgodzić ;) A tynsik pięknie Cię skwitował, elegancko i subtelnie... pozdrawiam i życzę więcej takich seansów.

ocenił(a) film na 8
pionier00

Dzięki, pozdrawiam i polecam dla porównania "Dwa dni w Paryżu" Julie Delpy :)

pionier00

Nie jestem pewien czy ta puenta niezamierzona...jak widać wielu z nas tęskni za tym co było kiedyś, za czarującymi kobietami, spokojniejszymi czasami, za klimatem i urokiem dawnych czasów... zapominając o szarościach czy wręcz złych stronach minionej "teraźniejszości". A film naprawdę uroczy i bardzo pozytywny, jak dla mnie z trzema przesłaniami: 1. warto tęsknić za dobrymi rzeczami, aby chcieć je przeżywać teraz, 2. Upewnij się, że da się spędzić te dobre chwile właśnie z Tą kobietą, 3. W Paryżu to nie grzech ;-)

ocenił(a) film na 8
Pietrycki

p.3 dyskusyjny, ale poza tym dokładnie o to mi chodziło - kiedyś kobiety były atrakcyjne, dzisiaj są co najwyżej modne... "baby są jakieś inne" dzisiaj :) , nie czerpią z dobrych wzorców przeszłości ....

ocenił(a) film na 10
Pietrycki

No nie wiem czy Allen pozwoliłby sobie na tak widoczną, a niezamierzoną puentę ;) Być może, nie mówię, że nie, ale osobiście wątpię :)

ocenił(a) film na 8
MaX_Q

Jednym z wniosków nasuwających się po obejrzeniu filmu jest właśnie to że niegdy nie jesteśmy zadowoleni z czasów w których żyjemy ;)
Urocze i czarujące

ocenił(a) film na 6
MaX_Q

początek XIX wieku to okres dekadencji.. rozwija sie narkomania, prostutucja, alkocholizm ludzie chcac osiagnac stan nirwany popadali w nałogi wyrzej wymienione bądź uciekali sie do rozwiązłosci.... nie było tak pieknie

ocenił(a) film na 8
minek93

Fakt, ale jak by powiedział Woody Allen: " Kiedyś kobiety pragnęły mężczyzn - dzisiaj wystarcza im wibrator..." :)

ocenił(a) film na 6
MaX_Q

małe sprostowanie:chodziło mi o poczatek wieku XX :D
no fakt ale my tez swieci nie jestesmy i wszyscy powinni sie pilnowac:D
apropo filmu to bardziej mi by sie podobało gdyby na zakończenie on by odniusł sukces ze swoja książka a jego eks została porzucona na lodzie :D

minek93

Twoje zakończenie może być prorocze, bo przecież nie wiadomo jak odebrano jego książkę...a eks przecież została przez niego porzucona... A co do wspomnień, to pamięta się raczej te dobre chwile, bez ciemnych stron, bez dekadencji...

ocenił(a) film na 8
Pietrycki

Wspaniała podróż w czasie, wspaniałe role i niesamowity rozwój wydarzeń. No i te postacie jakie spotyka główny bohater, niesamowite - Dalli, Picasso, Fitzgerald. To są wielcy faworyci Woody'ego.

ocenił(a) film na 7
MaX_Q

już wszyscy wiemy, że jesteś rozczarowany kobietami, bardzo nam przykro, ale faceci też nie są święci, więc się nie czepiaj ;p a w filmie raczej nie chodziło tylko o płeć piękną, tylko, jak to już ktoś tu napisał, o to, że nigdy nie jesteśmy zadowoleni z czasów, w których żyjemy... Co prawda, to prawda, przynajmniej dla ludzi z romantycznym usposobieniem :)

ocenił(a) film na 9
tynsik

Jakieś podobne filmy z tematyką życia paryskiej awangardy?

ocenił(a) film na 10
MaX_Q

przepraszam bardzo, ale mężczyźni też bardzo się zmienili na przestrzeni dziesięcioleci.
dziś prawdziwych dżentelmenów już nie ma.. nie jedna kobieta się ze mną zgodzi.

ocenił(a) film na 9
laska_z_polski

Bycie dżentelmenem już sie zwyczajnie nie opłaca. Większość kobiet i tak biega za wygadanymi cwaniaczkami z ładną buźką albo przypakowanymi głąbami;) a co do filmu, to bardzo piękny i lekki. chciałbym oglądać więcej takich w kinie:) pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
Jesoos

heh tak to z kobietami jest teraz, my faceci zakochujemy się w nich , a one w perspektywach ;) popieram przedmówców wyżej takie mamy czasy ale nawet szmata obszyta złotą nitką zawsze pozostanie szmatą...

ocenił(a) film na 10
Thomas1987

nie zgodzę się. zawsze znalazły się kobity które kochały szczerze i które chciały tylko wykorzystać mężczyznę. to nie zależy od czasów.
i nie wrzucajcie wszystkich niewiast do jednego worka proszę ;)

ocenił(a) film na 8
laska_z_polski

Dokładnie! Woody ciekawie pokazał męskie ciągotki za atrakcyjnymi kobietkami, aby genialnie skonfrontować mit kobiety uwodzicielki (słodkie lata dwudzieste, lata trzydzieste) z współczesną kobietą nowoczesną. Ale przecież i narzeczona bohatera, i przewodniczka ( Carla Bruni) i młoda sklepikarka kramu ze starociami - wszystkie są smakowite... Jakby Allen chciał powiedzieć facetom: cudze chwalicie, swego nie doceniacie :)