O północy w Paryżu

Midnight in Paris
2011
7,1 202 tys. ocen
7,1 10 1 202373
7,3 61 krytyków
O północy w Paryżu
powrót do forum filmu O północy w Paryżu

Przed obejrzeniem filmu słyszałam o świetnych jego recenzjach. Każdy chwalił, że bardzo dobra komedia, lekka, z nutką fantazji. Po obejrzeniu, mogę zgodzić się z tymi opiniami. Aczkolwiek przez cały film czegoś mi w nim brakowało. Film wg mnie jest zbyt prosty. Aktorzy odwalili kawał dobrej roboty, ale dialogi są zbyt zwyczajne. Sądzę, że ten film jest komercyjny, autor chciał sprzedać banalną historię. I to mu się udało.

ocenił(a) film na 6
byme116

Napisałaś dokładnie to, co cały czas mi chodziło po głowie. Allen odwalił totalną komerchę, co ostatnio bardzo często mu się zdarza. Scenariusz tego filmu jest banalnie prosty i robi widza w bambuko. Bardzo się zdziwiłem, kiedy Allen odebrał Złotego Globa za ten film bo jak dla mnie scenariusze do Moneyball, Id Marcowych i do Spadkobierców były o niebo lepsze i do Artysty pewnie też, ale nie mogę stwierdzić, bo jeszcze nie oglądałem. Teraz OPWP walczy o Oscara w kategorii scenariusz oryginalny. Wybaczcie wszyscy wielbiciele Allena i kina ale muszę stwierdzić, że konkurujący scenariusz Druhen jest minimalnie gorszy od scenariusza OPWP. W niedzielne popołudnie ten film jeszcze przejdzie, ale przez Oscary to ja bym nie przepuścił.

ocenił(a) film na 6
patrykDJ2009

Może właśnie o to chodzi w tym filmie? O zabawę kiczem, prostotą, komercją? Te przesłodzone obrazki Paryża na początku dają do myślenia... Biorąc pod uwagę, że to Allen, chyba nie trzeba brać tej historii tak całkiem dosłownie i nie traktować jako kolejnego banalnego, płytkiego romansidła z Francją w tle..

ocenił(a) film na 6
guzik_93

I dlatego ten film ma być arcydziełem i zdobywcą Oscara bo Allen bawi się kiczem, prostotą i komercją?

ocenił(a) film na 5
patrykDJ2009

Skoro Allen wyreżyserował ten film, to tym bardziej oczekuje się czegoś NIE banalnego.Osobiście nie kieruje się wszelkimi galami filmowymi, ponieważ w większości są ustawiane pod publikę. I tu właśnie jest odpowiedz, dlaczego ten film jest nominowany. Żyjemy w czasach, gdzie rozgłos komercyjny prowadzi do sukcesu, więc czego się spodziewacie?

ocenił(a) film na 6
byme116

Ale gdzie ja napisałam że jest arcydziełem i ma zdobyć Oscara? Absolutnie tak nie uważam, dla mnie też nie jest to film "oscarowy".. Nie zgodziłam się tylko z tym, że to banalna, bezsensowna komedia romantyczna.