O wszystko zadbam

I Care a Lot
2020
5,9 59 tys. ocen
5,9 10 1 58783
5,4 45 krytyków
O wszystko zadbam
powrót do forum filmu O wszystko zadbam

Nadal tak do końca nie wiem, co mam myśleć o tym filmie. Pierwsze 45 minut jest świetne – skłania do myślenia o tym, co nas czeka albo właściwie już jest na porządku dziennym, bo Blakeson inspirował się prawdziwymi historiami. Zresztą wyobraźcie sobie, że pewnego dnia ktoś puka do waszych drzwi i w jednej chwili tracicie wszystko. I majątek, i przede wszystkim kontrolę nad sobą. To mogło być naprawdę dobre kino.

Ale nie do końca takie jest. Nie będę spoilerować, ale wydaje mi się, że ostatecznie twórcy jakoś wybrnęli, tyle że miałam moment, gdy chciałam wyłączyć ten film. I przez to mieszanie gatunków zagubiła się główna myśl, więc ostatecznie ani nie ma historii z przesłaniem, ani kina akcji.

Co nie zmienia faktu, że Rosamund Pike jest fantastyczna – tak, jakby ta rola została napisana typowo dla niej, a jej monologi przypominały mi te z filmu „Zaginiona dziewczyna”. Zresztą gdyby Pike nie zagrała dobrze, to pewnie mało kto wytrwałby do końca tej produkcji. Marla Grayson jest zimna, bezwzględna i przy tym okropnie irytująca.

Więcej opowiadam tutaj, spoilery rozpisane w opisie: https://www.youtube.com/watch?v=mdhjNLcUZxU

ocenił(a) film na 1
Alexandraaa

Myślę, że nie rozumiesz. Nie chodzi o to, że dwie paniusie rozwalają mafię, nie chodzi, że oszukują ludzi i za wszelką cenę dążą do pieniędzy. Chodzi o to, że ten film ani się nie zająknął, aby przekazać jakiekolwiek dobro. Czy ktokolwiek przeprowadził kontrole w jej biznesie, który na końcu sięgnął rozmiarów ogólnokrajowego korpo? Czy sędzia odkrył, że popełniał błędy i swoimi wyrokami pomagał ubezwłąsnowalniać ludzi? Czy prawo zostało zmienione, aby takie nadużycia ukrócić? Stało się tylko tyle, że paniusia zdenerwowana na mafioza powiedziała mu, że on "nie gra zgodnie z zasadami", czyli używa przemocy, żeby się z nią rozprawić (osobą, którą porwała jego matkę) zamiast wygrać w sądzie jak ona! Ona działała legalnie i film ukazał, że jest to właściwe postępowanie - można krzywdzić ludzie jeśli prawo na to pozwala. Film kończy scena zemsty, nienawiści, żalu - morderstwa, żadna sprawiedliwość się nie dokonała. Paniusia nie trafiła do więzienia, interes nie ucierpiał, ludzie dalej są krzywdzeni. Kolejny film służący do odmoralniania młodszych pokoleń. Tragedia.