6,6 50 tys. ocen
6,6 10 1 50246
7,1 32 krytyków
Obława
powrót do forum filmu Obława

Wczoraj byłem w kinie na tym filmie i jestem szczerze mówiąc w lekkim szoku. Tak szumnie zapowiadany - budzacy ciekawośc i obrazujący dobre kino zwiastun okazał się kłamstwem.
Zdecydowanie najlepiej zagraną rolą w filmie była rola Bohosiewicz , aktorka idealnie oddawała uczucia kobiety krzywdzonej..... Dorociński owszem też fajnie , ale to już nie jest to czego oczekiwałem. Podobne odczucia mam względem Rosatii- miałem ogromne nadzieje iż ten film pokaże Ją w innym lepszym świetle - jednak nadal uważam że gra strasznie sztucznie.
Natomiast Stuhr był tak drażniący , że tego nie da się określić.

Wychodząc z kina zastanawiałem się co tak na prawdę ten film miał mi przkeazać....W zasadzie stwierdzam , że nie nalezy doszukiwać się w nim żadnego głębszego sensu- troche film o niczym - jestem baaardzo zawiedziony.
Film oceniam 6/10 - można obejrzeć , ale nie nalezy wiązać z nim wielkich nadziei :)

użytkownik usunięty
friko0

ja widziałam ten film wczoraj - nie uważam, żeby był o niczym;
to jest film, w którym nie ma bohaterów, wojennych "herosów", ale nie ma też postaci jednoznacznie złych;
Wydra zabija z zimną krwią zdrajców - ale wciąż jest to morderstwo, tylko czy można go potępiać, przecież nie robi tego z wyrachowaniem, kieruje się jakimś kodeksem, stać go na "szlachetne" gesty; zdrajcy - też nie są pokazani jako ostatnie świnie, postać grana przez Stuhra jest pełna takich zwykłych ludzkich słabości, nienawidzi swojej żony, a jednak decyduje się iść z Wydrą, gdy ten grozi, że jej coś zrobi; no a sanitariuszka grana przez Pestkę - wydała oddział, ale z jakich powodów? ratowała własną siostrę, no i liczyła, że partyzanci dostaną się "tylko" do niewoli, a nie zostaną wyrżnięci w pień;

dla mnie ten film odbrązawia obraz AK, stosunków czy układów panujących wtedy; i robi to w bardzo dobrym moim zdaniem, psychologicznym ujęciu; porównaj go sobie np.z takim "Czasem Honoru", choć to oczywiście serial, ale jak bardzo różni się w przedstawieniu podobnego przecież środowiska

ocenił(a) film na 6

Masz w pewnym sensie rację, ale jednak filmy o takiej tematyce powinny mieć wątek przewodni....
Tutaj w pewnym sensie zatracono historie na rzecz zobrazowania uczuc ludzkich przez co uważam , że film stracił dość wiele.
Nie chodzi mi o to że oczekiwałem scen wojennych tylko przemycenia faktów historycznych - istotnych faktów.

Nie oceniam tego filmu negatywnie, ale w porównaniu z tym jak się zapowiadał i jakie opinie krażą na jego temat - można się nieco zawieść. Ogólnie można się pogubić w pewnym momencie filmu.

Myślalem , że moze ten film przekona mnie do takiej tematyki i szczerze mówiąc wiązalem z tym wielkie nadzieje. Niestety raczej już nigdy nie wybiorę sie do kina na szumnie zapowiadane dramaty wojenne....

użytkownik usunięty
friko0

no tak, kwestia oczekiwań :)

ocenił(a) film na 8

Ja uważam że Kondolewicz kochał swoją żonę, jaki inny facet onanizowałby się do zdjęcia swojej żony, szanował jej niechęć do zbliżeń (bo ach jaki z niego zdrajca narodu), i to jego "nie zostawiaj mnie", gdy ona odchodzi zniesmaczona odchodzi od stołu bo się nagle okazało, że je chleb, na który tenże zdrajca osobiście zarobił.. Shtur trafił na świetną rolę i genialnie sobie z nią poradził.
Tak wiele wątków zostało w tym filmie poruszonych, tak ciekawie niektóre sytuacje pokazane... ja się nie zawiodłam, jestem pod wrażeniem i uważam, że to po prostu świetny polski film, oby więcej takich

ocenił(a) film na 5
friko0

Zgadzam się w 100%! Bohosiewicz odwaliła kawał dobrej roboty, a Rosati... miałam taką straszną nadzieje, że z tego coś wyjdzie, że będzie można powiedzieć "To jest naprawdę dobra aktorka!.", a tu rozczarowanie. Szkoda, mogło być dobrze.

ocenił(a) film na 6
amabilisinsania

No cóż , zazwyczaj jest tak że inni lepiej grają a to Rosati otrzymuje wyróznienia :P

ocenił(a) film na 5
friko0

Albo robi się wszystko, żeby Rosati z epizodowej aktorki cudownym trafem stała się bohaterem pierwszoplanowym :D

ocenił(a) film na 6
amabilisinsania

tak to jest u nas w kraju :P Dziwie się, że chcą Ją angażować do filmów zagranicą....

friko0

a nie pomyśłałeś/aś że właśnie Stuhr miał zagrać właśnie takiedo wkurzającego dupka, w końcu to był pier.. zdradziecki sukinsyn??

O niczym?> a to dobre. Skoro ukazaznie walki i śmierci ludzi kochającyh Polskę i walczących o to żebyś ty teraz mógł/mogła siedizeć w bezpiecznym domu a nie gnić po lasach nazywasz niczym to gratuluję poczucia patriotyzmu i wogóle chyba nie masz pojęcia jakby to było gdybyśmy byli teraz je..ymi szwabami czy ruskimi.

ocenił(a) film na 6
Mothyff

Gratuluje szowinizmu pewnych ograniczeń osobowych. Proponuje ubrac moherowy berecik i wybrac sie dzisiaj na pochód ;]

friko0

A ja proponuję zmienić narodowość skoro śmierć tysięcy polskich żołnierzy w walce o niepodległość nazywasz ładnie NICZYM.
Poza tym co ma świadomość śmierci tysięcy Polaków w walce z najeźdzcą a moherowy beret>? wystarczyło w szkole nie wagarować na historii.

ocenił(a) film na 6
Mothyff

Współczuje ograniczeń umysłowych. NIe zamierzam ciągnąc tej bezsebnsownej dyskusji bo widze , że do Ciebie nie trafiłyby żadne racjonalne argumenty!
Z tego co wiem panuje wolność słowa i moge wszem i wobec oznajmić ze film mi się NIE PODOBAŁ!!!!

friko0

no oczywiście, tylko że się nie podobał, a że jest o niczym to 2 różne stwierdzenia i nie oznaczają one tego samego.

friko0

No wiesz właśnie o tym jest ten film.... Dzięki takim ludziom jak w tym filmie jest wolność słowa i możesz dzisiaj powiedzieć,że film Ci się NIE PODOBAŁ!!!

friko0

No między innymi o tym ...