6,6 50 tys. ocen
6,6 10 1 50247
7,1 32 krytyków
Obława
powrót do forum filmu Obława

Jak w temacie. Jakie wymienilibyście cytaty, wypowiedzi bohaterów lub sceny, które zasługują na więcej uwagi, zainteresowania, przemyślenia i zapamiętania?

ocenił(a) film na 8
PiotrekGit

Scena gdy Wydra zostawia sobie miejsce w wspólnym grobie. Niezapomniana.

PiotrekGit

scena gdy zolnierz niemiecki idzie postawic klocka w lesie, niezapomniana, ukazuje nam ze nawet ten aryjski wzorzec, superczlowiek, piekny, z idealnymi aryjskimi genami, stojacy ponad innymi ma takze wiele wspolnego z nizszymi rasami np. musi od czasu do czasu postawic klocka, zwyklego, smierdzacego, nieforemnego, brazowego lub czasem zielonego, strawionego twardego lub miekkiego klocka. Jednakze widac takze ze czuje sie lepszy, nie znizy sie zeby wytrzec tylek zwyklym lisciem jak to robi prosty chlop podczas zniw gdzies w krzakach gdy go przycisnie, zolniez czuje wewnetrzna potrzebe, jakis wewnetrzny glos swoich aryjskich przodkow ze on jest niegodzien podcierac swojego nieskazitelnego tylka plugawymi polskimi liscmi,wiec bierze swoja nieskazona aryjska gazete zeby podetrzec sie nia. Ta scena ma wielkie przeslanie wbrew pozorom mozna rzec ukazuje dwoistosc postaci.

ocenił(a) film na 7
kierat10

wyczerpałeś pomysł na interpretacje tej sceny...

użytkownik usunięty
kierat10

uwielbiam : )

ocenił(a) film na 9
kierat10

Moze jest tez i tak jak piszesz, ale wydaje mi sie,że w tej scenie główna rolę gra gazeta. Niemiec kuca i otwiera gazetę. W tym momencie dostajemy info o dacie i cudownym dziecku niemieckiego futbolu ,o którym jest mowa na poczatku filmu tzn o Johannie Schwiniaku . Sądzę,ze jest tam wyjasnione czy to on strzelił tego gola z 15m , i jakiej Borussi. Moze ktos z was ma lepszy sprzet i wzrok,to byłbym rad ...

ocenił(a) film na 7
PiotrekGit

bardzo podobały mi się wszystkie wulgarne teksty Żukowskiego, uśmiałem się niesamowicie!

pawlo29

Zukowski chyba najlepiej wypadl w tym filmie az szkoda ze tak bylo go malo, za to Dorocinski caly czas belkotal ze ciezko go bylo zrozumiec.

ocenił(a) film na 7
kierat10

ja wszystko zrozumiałem bez problemu...