6,6 50 tys. ocen
6,6 10 1 50247
7,1 32 krytyków
Obława
powrót do forum filmu Obława

Film aspirował do wielopłaszczyznowości i zerwania z modnym w polskich filmach wojennych czarno - białym postrzeganiem bohaterów. Ba - nawet kilka razy ktoś puścił jakiś ponury żarcik.
Nie udało się jednak. Film to jedno wielkie martyrologiczne onanizowanie się (do zdjęcia żony, oczywiście). Większość aktorów (zwłaszcza Sonia Bohosiewicz) przez cały film prezentuje jedną, zgnębioną minę, a okazjonalne ujęcia ponurych widoczków okraszonych kilkudźwiękowym soundtrackiem doprowadzają do cierpiętniczego porzygu.
Dialogi miejscami wręcz teatralnie pretensjonalne, a tempo akcji usypia. Film można by skrócić o połowę i nikt by nie zauważył.
Podobał mi się pomysł ukazania fabuły z czterech różnych perspektyw, ale realizacja mnie załamała.
No, nie podobało mi się, no!
A zapowiadało się tak dobrze...

swistun

Popieram. Temat ciekawy, ale koncertowo spaprany, płytko zagrany. Brak prawdziwych emocji. Do tej pory nie odgadłam kim był facet rąbiący drewno przed domem Kondolewiczów. Były porozumiewawcze spojrzenia z panią Kondolewicz, ale diabli wiedzą w jakim temacie. Kilka dobrych zdjęć lasu i to wszystko. Odradzam.