6,6 50 tys. ocen
6,6 10 1 50246
7,1 32 krytyków
Obława
powrót do forum filmu Obława

I to wcale nie z powodu rzekomej ,,antypolskości" (której zresztą w tym filmie w ogóle nie widziałem, no chyba, że antypolskością nazwiemy obecność Polaków, którzy nie są kryształowo dobrzy), po prostu jest on najzwyczajniej w świecie kiepski. Aktorzy, wbrew temu co słyszałem, nie zachwycają, montaż waha się między złym, a bardzo złym (scena walki w której kamera drgała w rytm karabinu FTW), natomiast prowadzenie fabuły zasługuje na Złotą Malinkę. Tak koszmarnie poszatkowanego, wypełnionego zupełnie bezsensownymi scenami, nieangażującego widza w najmniejszym stopniu filmu nie widziałem dawno. Po całym medialnym hałasie spodziewałem się filmu nawet jeśli nie dobrego to przynajmniej ciekawego, dostałem cieniznę. Spore rozczarowanie, dobrze przynajmniej, że oglądałem film z przyjaciółmi i z co bardziej kiczowatych momentów można było się pośmiać. ;)

ocenił(a) film na 6
Liu_tenet

Muszę się niestety zgodzić film np w porównaniu z Różą wypada bardzo blado. Reżyser próbuje pokazać dramat tych ludzi, dramatyczne decyzji wpływające na życie wielu - jednak ten dramatyzm nie za bardzo mu wychodzi. Film bez składu i ładu, w ogóle nie wpływa i nie angażuje widza jak chociażby wcześniej wspomniana Róża. Dorociński wydaje mi się że tak na prawdę ratuje ten film bo gdyby nie on zostały by flaki z olejem. Wykonanie też niestety ale nie najwyższych lotów, piękne rejony gór można było ująć o wiele lepiej niż dosłownie 3 ujęciami - większość akcji toczy się w lesie, montaż też nie powala, widać ze montażysta próbował naśladować amerykańskie filmy wykorzystując retrospekcję - jednak z mizernym skutkiem. Reasumując film zasługuje co najwyżej na naciągane 6.