6,6 50 tys. ocen
6,6 10 1 50246
7,1 32 krytyków
Obława
powrót do forum filmu Obława

Końcówka

ocenił(a) film na 7

Ostatnia scena, po kopaniu grobu. Moze ktos podzieli sie opinia co ona znaczyla? Czegos nie
zrocumialem, moze nie zauwazylem? A ogolnie film dobry!

dominikp_imp

Wydaje mi się, że nawiązuje do początkowej uwagi Wydry na temat tytułowej obławy. Po wypuszczeniu żołnierzy i Pestki słyszy ujadanie psów, wie więc jaki los ich spotkał.

ocenił(a) film na 7
g_adulka

tak, to mysle ze jest oczywiste, zaczela sie tytulowa oblawa! ale to pranie, ta wiszaca halka?

dominikp_imp

A widzieliście puste miejsce w zbiorowym grobie przygotowane dla głównego bohatera?

ocenił(a) film na 7
doktorbols

yes, mnie sie skojarzylo ze smiercia ale przez powieszenie na sznurze od prania...

ocenił(a) film na 8
dominikp_imp

Ja to odebrałam to tak, jakby Wydra sam chciał popełnic samobójstwo, albo czekał na przyjście Niemców, aż oni go zabiją.

ocenił(a) film na 7
agciak

no wlasnie albo cieszyl sie ze jeszcze paru szkopow ubije!

dominikp_imp

Może dość przewrotnie zaproponuje inną wersje zakończenia. Wydra widzi na sznurze damską halkę i przypomina sobie o Hannie Kondolewiczównie. Z uśmiechem na twarzy postanawia zająć miejsce Henia.

ocenił(a) film na 9
dominikp_imp

po filmie, w kinie panowała cisza, dopiero wychodząc słyszałam najróżniejsze opinie. często padało pytanie: OBŁAWA OBŁAWA, I GDZIE BYŁA TA TYTUŁOWA OBŁAWA?
no właśnie ostatnia scena, to początek zbliżającej się obławy!!!

ocenił(a) film na 7
balbinkabalbinka

to pranie musi cos znaczyc...

ocenił(a) film na 9
dominikp_imp

myślę, że pranie może być w jakiś stopniu symbolem tego, że wszystko zdarzyło się przez kobiety. i przez nie podjęte decyzje (pesta wsypała, żeby ratować siostrę, a kondolewiczowa powiedziała ojcu, że jej mąż współpracuje z niemcami, poza tym, ona też nie była święta w tym małżeństwie).
taka jest moja luźna hipoteza. przyznam, że bardzo zapadła mi w pamieć scena, gdy wydra był przed domem kondolewiczów, a w jednym z okien, wietrzyła się bielusieńka pościel. pomyślałam, że trzeba być czyściutkim, żeby móc się położyć w takiej pościeli i życie ludzi śpiących w tym domu nieco się różni od życia partyzantów w lesie.