6,6 50 tys. ocen
6,6 10 1 50246
7,1 32 krytyków
Obława
powrót do forum filmu Obława

Miał być film noir i był.Mógł dotyczyć wszystkiego, dotyczył okupacji w Polsce. Ale równie dobrze kapral Wydra mógł być z UPA, Ślązak zamiast z SS mógł być z KBW.. Wydra ustaszem, Ślązak czetnikiem? Czemu nie. Ten scenariusz obsłuży każdą okupację. Co mojego zachwytu nie wzbudza.
Zostaje pole dla aktorów. I tych ogląda się z przyjemnością. Dorociński zagrał zgodnie z konwencją filmu noir, bo to inteligentny aktor. Reszta się wyłamywała, szczególnie Weronika Rosati, co dodało filmowi nieprzewidywalności. I efekt ostateczny taki, że da się oglądać.

ocenił(a) film na 5
Beel

Dorociński z tą gorączką w oczach, o tak , wtedy był dobry, ale kiedy sam jeden rozwalał obóz SS, to sorry, ale zaleciało tak "Czasem honoru", że aż śmiać mi się chciało

ocenił(a) film na 6
Jaga117

Aktor zabija, bo na to mu pozwala scenariusz. Zagrał dwa celne rzuty granatem. A rozwalenie obozu było potrzebne scenarzyście, bo wtedy mógł wstawić scenę z karmieniem jeńców sromotnikami na ludzkiej głowiźnie, czego wymagała konwencja filmu.
Może zbyt skrótowo opisałem poprzednio grę Dorocińskiego. Teraz rozwinę. Z czwórki głównych aktorów jego bym ocenił niżej od pozostałej trójki. Bo gra tylko inteligencją. Przeczytał scenariusz, zrozumiał go, zrozumiał, że nie gra w filmie historycznym, ale w thrillerze, wykombinował, że model zmęczonego detektywa Marlowe'a będzie pasował i poszło.

ocenił(a) film na 5
Beel

nie odebrałam tego filmu jako thrillera, oglądałam spokojnie, bez napięcia i myślałam nawet, że jest trochę nudny, gdy nagle się skończył, co mnie zaskoczyło, bo oznacza, że jednak mnie wciągnął

ocenił(a) film na 6
Jaga117

To mnie zaskoczyłaś z tym thrillerem. Poszperałem więc w internecie i znalazłem to:
http://www.interia.tv/wideo-rezyser-oblawy-to-film-zrobiony-wbrew-schematom,vId, 852768,vAId,58023,vSort,5,vTime,1
, co jak sądzę będzie dla Ciebie ostatecznym argumentem.
Obława jest typowym thrillerem tak jak stary film "Wilcze echa" jest westernem, choć dzieje się w Bieszczadach i bohaterowie nie mają Coltów.