6,6 50 tys. ocen
6,6 10 1 50246
7,1 32 krytyków
Obława
powrót do forum filmu Obława

Zauważyłam, że wielu osobom nie podoba się 'Obława'. Zastanawiam się tylko, czego takie osoby oczekiwały po tym filmie? Sama po obejrzeniu miałam mieszane uczucia. Czułam straszny niedosyt, ale to tyle jeżeli chodzi o negatywne emocje. Przecież reżyserowi o to chodziło. Specjalnie pozostawił tyle miejsca na interpretacje widza. No i aktorstwo oczywiście na najwyższym poziomie moim zdaniem, chociaż przyznam, że nie lubie jak jakiś aktor (w tym wypadku Maciej Stuhr) pojawia się prawie równolegle w dwóch filmach. No ale jemu jestem w stanie to wybaczyć.

ocenił(a) film na 8
mmar_filmweb

Też spotkałem się z podobnymi opiniami wśród znajomych, mieli problem ze zrozumieniem filmu głównie przez czasowe przeskoki, jakie zastosował reżyser. Tyle o stronie technicznej. A co do odtwórców głównych ról, to za sprawą reklamy filmu, że Dorociński zagrał tu lepiej niż w Róży, miałem porównanie jego bohatera do postaci granej w tamtym filmie. W obydwu jest postacią tragiczną, o ile jednak zakończenie Róży daje jakąś nadzieję dla bohaterów, to w tym filmie tak już nie jest. Najbardziej wymowna jest ostatnia ostatnia scena, i ten symbolizm, biały podkoszulek wiszący między drzewami, jak biała flaga, akt kapitulacji, wolne miejsce w zbiorowym grobie obok zwłok zamordowanych partyzantów i naturalny lęk przed śmiercią, czego dowodem gwałtowne palenie papierosa przez Dorocińskiego, tym gwałtowniejsze im bliższe są odgłosy obławy.