6,6 50 tys. ocen
6,6 10 1 50247
7,1 32 krytyków
Obława
powrót do forum filmu Obława

Nie rozumiem.

ocenił(a) film na 8

1. Dlaczego na sznurku na zakonczenie filmu wisiała halka Pestki (?). Ona z nim została ? Dlaczego ?
2. Gdy Wydra wrócił z Kondolewiczem do kryjówki, podczas przeszukiwania chat w jednej z nich było zbliżenie na zdjęcie dziadka który był łącznikiem (który przyniósł rozkaz). Dlaczego ?
3 Proszę wyjaśnić mi zakończenie filmu, aby tworzyło to logiczną całość?

ocenił(a) film na 9
mgaak

Nie wiem jak z halką (może znalazł ją po prostu w obozie), ale sam koniec pokazuje jak Wydra kopie grób dla swoich kompanów (i dla siebie pewnie też) wie że to już koniec, bo słychać psy obławy i czeka na śmierć, widać jak pali fajka mach za machem.

mgaak

myślę, że ona wieszając halkę, którą było widać ze wzgórza, w ten sposób oznaczyła dla Niemców, gdzie znajduje się obóz.

ocenił(a) film na 8
winiarSSS

Prawidłowo

ocenił(a) film na 6
mgaak

WTF, stary masz niezłą banię na głowie. Bez obrazy, ale wisząca halka to wisząca halka. Po pierwszy przeczytaniu twojego postu, poszedłem do łazienki i spojrzałem na swoje wiszące gacie. Rozkminiałem, co one znacząc, dlaczego te gacie tam wiszą. Później uzmysłowiłem sobie, że wiszą tam bo schną i je zostawiłem. Najprawdopodobniej tak samo był z halką, ale może jest jej jakieś głębsze dno? Może ta halka jest, halką na miarę tamtych, albo naszych czasów.

Zbliżenie na zdjęcie dziadka. Kolejny ważny element. Nie zasnę :D

Zakończenie filmu, wszyscy zginęli. Walduś odszedł, laska odeszła, a Wydra wykopał masowy grób. Co jeszcze można dodać? Nie wiem, to wszystko było snem, Brucea Willisa?

Co ty poeta jesteś, że jakichś wydumanych pierdół szukasz w średnim filmie wojennym? Popatrz ile drzew było, co one symbolizowały? A żona Kondolweicza goląca sobie nogi? I ta brzytwa? Co to znaczy?
A ugotowana głowa Niemca, czy to nawiązanie do Tytusa Andronikusa?

Niezła bania, nie ma co :D Ale fajnie, że są tacy ludzie.
Pozdro :)

ocenił(a) film na 9
TomaszO1983

To była zupa robiona z "głową" ;)