film jest znakomity(8/10),porusza czesty w wegierskim kinie temat uzaleznienia,depresji,narkomani.jest surowy i naturalistyczny w formie,ponury jak przystalo na film z kraju o najwiekszej liczbie samobujcuw w europie.ogladamy nakrecone w sposub bardzo prawdziwy,i bez falszywej pruderi sceny z zycia uzaleznionego od heroiny bylego programisty komputerowego.rozpaczliwie prubuje wyjsc z nalogu,w czym pomaga mu juli,oswojona z tematem uzaleznien i cierpienia za sprawa swego ojca alkoholika.jej dobroc i bezinteresownosc jest piekna.powoli zaczyna sie rodzic uczucie pomiedzy dwoma wyrzutkami.juli zostawia meza i corke zeby byc z cpunem.film jest pelen cierpienia,ogladamy fizyczne i psychiczne skutki glodu narkotycznego.dreszcze,wymioty,pocenie sie,bule kosci i miesni,biegunki,depresja i mysli samobujcze.jednak juli nie zostawia czlowieka w potrzebie.gdzies w tle pokazane zostaly napiete,chlodne stosunki bohatera z matka,bieda ponurych blokowisk.polecam wszystkim.kino dolujace i niewesole,ale jagze poruszajace i wzruszajace.
Warto dodać, że życie dopisało smutny epilog tej historii. Odtwórca głównej roli Zoltán Ternyák sam był nałogowym alkoholikiem (tym bardziej wiarygodna jest jego samodestrukyjna postać) i zmarł z tegoż powodu jeszcze przed premierą filmu. Fakt, że kino węgierskie kocha depresyjne, ale i melancholijne klimaty. Nawet z pozoru schematyczny film sensacyjny o walce samotnego bohatera ze złem całego świata (popularny swego czasu i w Polsce "Sęp" Ferenca Andrása) niespodziewanie okazuje się ponurą przypowieścią o samozagładzie. Tym, którzy lubią zagłębiać się w czeluściach piekieł węgierskiej depresji polecam twórczość Béli Tarra oraz dwa filmy trochę mniej znane lecz świetne: "Video blues" Árpáda Sopsitsa i "Zanim nietoperz skończy lot" Pétera Tímára.
może nie na temat,ale może ktoś z tu obecnych,którzy obejrzeli film mógłby mi pomóc,poszukuje napisów do tego filmu. Od kilku lat go szukam ponieważ oglądałam go na zone europa dawno temu. Film jest absolutnie dla mnie nie do odnalezienia,jedyna wersja jaką znalazłam jest w wersji originalnej na YT,dwupłytówka, ale nigdzie nie ma napisów,nawet angielskich, czy ktoś tutaj mógłby poratowac filmem/napisami, albo wie gdzie można je zdobyc?