Zgadzam się , cała saga obcego jest bardzo dobra. Wiadomo , iż nie każda część może komuś nie przypaść do gustu ale uważam iż dzięki temu że we wszystkich częściach powracała Sigourney Weaver (jako Ripley ). Mi na przykład najmniej przypadła do gustu 3 część ale nie będę od razu wypisywał że to dno bo niektórzy nie znają innych słów jak dno czy żal a ;]
3 część po prostu była osadzona na Planecie i cały ten motyw z więzieniem nie podobał mi się. Hmm co najbardziej mi się nie podobało ogólnie w Obcym to cała ta teoria spiskowa w której jakaś organizacja celowo zawsze poprzez manipulacje kieruje bohaterów by stali się królikami czy też nosicielami.
Podobny mytow chyba występuje w grze Dead space, którą już po raz drugi porównuję do tego filmu :D
znaczy łączy ich w sumie tylko kosmos i znów ta nieszczęsna teoria spiskowa gdzie statek zostaje wysłany w celach eksperymentalnych by zbadać zachowanie a nie jak myślała załoga w celach odkrywczych...czy też nawet religijnych.
SPOILER do części 1;
już w 1 części było tak że statek nagle ma w sobie instrukcje by przerwać lot i lecieć komuś na ratunek - zapewne celowa instrukcj(nie wiem czy został ww tej części o tym wspomniane później) . kolejna rzecz to jak Parker chciał wracać do domu bo mu za to nikt nie płaci i w tym momencie , bodajże Ash wyskakuje z regulaminem dotyczącym ich umowy. Wkurzają mnie po prostu tacy ludzie którzy uważają się za lepszych i dla władzy oraz kasy poświęcili by nawet własne matki.
do założyciela tematu .... popieram (jakby to powiedzial lobo) kurdemol i polecam obejrzenie wersji rezyserskich które naprawde wymiataja (szczegolnie 4 ktora nie ma takowej, jednak jest dodana scena na poczatku z mucha - kto ogladal ten wie).
Reżyserska wersja 4?? Zaskoczyłeś mnie. Ja widziałem reżyserską wersję 2 i moim zdaniem jest arcydziełem:)