PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=134}

Obcy: Przebudzenie

Alien: Resurrection
1997
7,0 104 tys. ocen
7,0 10 1 103774
5,9 31 krytyków
Obcy: Przebudzenie
powrót do forum filmu Obcy: Przebudzenie

Jestem wielkim fanem serii,ale jedna sprawanie daje mi spokoju. W 1 części jaja obcych przybyly na LV-426 w statku gigantów, który odkryła załoga Ripley. W części 2 na planecie powstaje kolonia i korporacja próbuje zdobyc obcego na swoje potrzeby wykorzystując Ripley Newt i marines. Wczesniej kolonistów. Wiedzą wiec o opuszczonym statku spoczywajacym na planecie w odległosci ok 30 km od kolonii. Kolonia zostaje zniszczona i korporacja nie dostaje obcego.
Część 3 Ripley ma obcego, i oni wiedzą o tym, bo jadą ja przejąć z Bishopem 2 na czele. znow sie nie udaje. Ale po 200 latach (ciekawe, dlaczego czekali az tyle majac do dyspozycji cały statek jaj na LV-426?)klonuja Ripley.

Wg wielu przypuszczeń i źrodeł ktore sprawdziłem opuszczony statek na lv-426 ocalał po eksplozji kolonii w 2 częśći, wszak lezał ponad 30 km dalej jak sie nie myle..
Pewnie na potrzeby filmu uznano ze został zniszczony, bo inaczej to idealne miejsce do pobierania jaj i Ripley nie byłaby nikomu potrzebna ani w części 3 ani tym bardziej w 4.
co myslicie?
Ten statek mógl przetrwać? wszak to ponad 30 km. Bishop mówił o eksplozji termojądrowej, wiec pewnie twórcy zalozyli ze statek został zniszczony.

pejotl79

moim zdaniem za bardzo sie wczuwasz :) po prostu ciesz się, że ta część jest naprawdę fajnie zrobiona

pejotl79

Widzę, że jesteś prawdziwym fanem.. albo już fanatykiem, bo zauważasz takie szczegóły ;)

Nie mam pojęcia jaka jest odpowiedź na twoje pytanie, jednak uwielbiam sagę o Ellen Ripley i zawsze chętnie ją oglądam.

ocenił(a) film na 10
pejotl79

Cała zabawa polegała na tym że korporacja Weyland-Yutani chciała pozyskać obcego nieoficjalnie. Dlatego nie załadowali jaj od tak po prostu na statek z marines :)

Poza tym zchwytać ksenomorfa to nie takie proste :)

ocenił(a) film na 10
pejotl79

Zaciekawił mnie twój post i postanowiłem sprawdzić zasięg wybuchu bomby termojądrowej. Dodam też zanim powiem jaki zasięg znalazłem, że jest w filmie wzmianka o tym, że cała ta osada kolonistów jest jednym wielkim reaktorem jądrowym, a zasięg pojedynczej głowicy termojądrowej wynosi ponad 26km. Dokładniejszy opis:

"Na dystansie 26,6 km od miejsca detonacji, rozszerzająca się fala cieplna zdolna będzie do zapalenia wszystkich palnych materiałów na swej drodze - domów, ubrań, roślin, paliw, itp., wzniecając setki tysięcy pożarów, zaś siła wiatru na tym obszarze przekroczy prędkość 160 km/h, co zamieni pożary w ogromną "burzę ogniową" i rozniesie ją na odległość 48 km, co stanowi łączny obszar 1280 km²."

Źródło
Wikipedia

Vibra

Wikipedia to chyba nie jest dobre źródło ,szczerze mówiąc ;) już nawet na wiki poświęconej Obcemu czytałem niezłe bzdury ,niemniej to by jakoś wyjaśniało sprawę. Bo tłumaczenie ,że korporacja chciała uzyskać obcego nieoficjalnie jest nieco naciągana ponieważ jest ona najpotężniejszą "firmą" w realiach filmu ,monopolistą obejmującym wiele dziedzin ,życia ,nauki ,handlu itd. Więc nie mieliby się z kim cackać.

pejotl79

Cytat z książki Fostera:
" - Opierając się na informacjach, które zdołałem zebrać przewiduję, że nieodwracalna awaria całego systemu nastąpi w przeciągu czterech godzin. Promień rażenia: trzydzieści kilometrów. Czysta sprawa. Opadu rzecz jasna nie będzie. Siła eksplozji: około dziesięciu megaton."

Pytałeś, skąd te 200 lat? Otóż po incydencie na Fiorinie jedyny ocalały więzień, Morse, wydał książkę na temat owych wydarzeń. Jego pisma uznano za "zakazane", w związku z tym mówienie/ pisanie o gatunku ksenomorfów było karalne. Może dopiero po 200-stu latach znalazł się ktoś, kto miał na tyle pieniędzy, władzy i zaparcia, oraz zaplecza naukowego, i wiedzy, żeby odzyskać Królową (bo tak naprawdę na niej zależało). Informacje o tragedii na Fiorinie była zawarta tylko w książce Morse'a i pilnie strzeżono, żeby nie dostała w niczyje ręce.

ocenił(a) film na 9
Wajola

no kurcze to proste dlaczego jej nie sklonowali od razu.. jeszcze nei potrafili tego zrobic pzreciez.. nawet w pzrebudzeniu przeciez prubowali kilka razy i wychodzily im rozne stwory nie??:):P