Nie twierdzę że Czwórka nie jest najsłabszą częścią cyklu , ale uważam że jest dobrym , choć nierównym filmem . Przeplatają się w niej sceny bardzo dobre ( pościg Obcych pod wodą , Ripley w laboratorium z nieudanymi klonami ) ze scenami kiepskimi ( np. cała postać Obcego nowej generacji nie przypadła mi do gustu - całe grożne piękno Obcego gdzieś uleciało ) . Porównajcie zresztą Przebudzenie z innymi czwartymi częściami sag s-f , chociażby Mrocznym Widmem :-) Dla mnie Alien 4 przynajmniej w ogólności dorównuje pozostałym częściom . Pozdrawiam wszystkich
Masz rację. Ale to "Dla mnie Alien 4 przynajmniej w ogólności dorównuje pozostałym częściom" to raczej nieprawda, ponieważ gdybyś długo siedzieł przy obcym to byś zobaczył ze poprzednie 3 są perfekcyjnie zrobione. FANI OBCEGO nie wygadują, że Alien4 jest beznadziejny czy głupi (chociarz mi jako fanowi obcego zdarzyło się kilka razy tak nazwać tą część). Dwie wady 4 części dla mnie to: charakter czarnej komedi i przesadniogłupie sceny brutalne.