PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=134}

Obcy: Przebudzenie

Alien: Resurrection
1997
7,0 104 tys. ocen
7,0 10 1 103774
5,9 31 krytyków
Obcy: Przebudzenie
powrót do forum filmu Obcy: Przebudzenie

Obcy Przebudzenie

ocenił(a) film na 10

Pierwsza część świetna, druga bardzo dobra, trzecia fatalna a czwarta jeszcze gorsza. Przez połowę filmu nic się nie dzieje, potem 1 lub 2 sceny i koniec. No i ci genialni naukowcy, gdzie jeden z nich cieszy się bo nowo narodzony "obcy" zaraz wgryzie mu się w czaszkę...co za bzdura! tylko dla maniaków "obcego".4/10.

ocenił(a) film na 10
hanysOPP

Jaka bzdura? Obcy od dawien dawna, bowiem już od pierwszego filmu serii - niezapomniane arcydzieło Scotta - był obiektem podziwu...I to nie tylko przez ludzi z firmy...Bo i przez roboty również. Dowody? Ot chociażby jedne z ostatnich słów Ash'a, który na stwierdzenie Lambert - Ty to podziwiasz - odpowiedział iż owszem podziwia jego czystość, stwierdził również że Obcy to zwycięzca, nieobciążony przez sumienie, skruchę, złudzenia moralności. Także nie jest to żadna bzdura, zaś twierdzenia o rzekomym fatalizmie niezapomnianej części trzeciej szkoda nawet komentować. Poważnie.

hanysOPP

Film super jak i cała seria, o żadnym z tych filmów nie śmiem powiedzieć nic złego bo mało jest 4 częściowych filmów tak udanych.

ocenił(a) film na 10
penetrator1981

Dokładnie, nic dodać nic ująć. Obecnie mój priorytet to zdobyć tę niezwykłą, kapitalną antologię na Blu ray. Filmy mają być odrestaurowane, poddane stosownemu remasteringowi...Szczególnie jestem ciekaw jak to wyjdzie w przypadku Aliens Camerona? Podobno tzw ziarno ma być usunięte tak jak w Predatorze UHE, zaś kolorkami zajmą się goście którzy maczali paluszki w najnowszej superprodukcji Camerona Avatar. Cóż zapowiada się niekiepska uczta :)

ocenił(a) film na 9
wwl1

Właśnie mnie zawsze wkurzało, że Aliens nigdzie nie było w lepszej jakości tylko jakieś hdtv czy śnieżne dvdripy.
BTW. Od dzisiaj jest już antylogia 720p w internecie

ocenił(a) film na 10
aldo_apacz

Wiem, wiem to już wydanie Blu ray...Ciekaw jestem co tam Cameron zmajstrował jeśli chodzi o poprawę obrazu w "swojej" części Obcego. IMO właśnie Aliens na pod tym względem najgorzej wypadał :( Ziarno miejscami było dosyć frustrujące podobnie jak w Predatorze. Natomiast o inne części jestem spokojny. Alien był już na DVHS i wyglądał naprawdę dobrze jak na swoje lata bijąc na głowę wersje DVD. Z kolei z trojką i czwórką z przyczyn oczywistych nie powinno być problemów.

wwl1

Świetna sparawa tylko szkoda, że te Blue-ray'e są takie drogie a już o pack'ach nie mówię :/ Pozatym z przyczyn ekonomicznych nawet nie mam odtwarzacza póki co.

ocenił(a) film na 10
penetrator1981

No właśnie ceny niestety odstraszają :( Szczególnie u nas gdzie nierzadko jest drożej niż za granicą...

Z tą tetralogią w necie w 720p jest różnie...Widziałem fragmenty Alien w tej wersji i...Nie wygląda to za dobrze :( IMO obraz jest słabszy niż w wydaniu na DVHS. Oczywiście może to być wina słabszego kodowania...Ale może być też wina słabego wydania materiału źródłowego, podobnie jak było w pierwszym wydaniu Predatora na Blu Ray. Nie wiem trzeba troszkę poczekać i przekonać się bo wydawać niemałą kasę na wydanie BR które będzie tylko trochę lepsze od wersji DVD to nie najlepsza opcja.

ocenił(a) film na 10
wwl1

Pewnie to wina kompresji. Wersja 720p to dosyć mały plik jak na taką zabawę bo coś ok 5.3GB także kompresja takiego filmu jest już wyraźnie widoczna. Niestety. Choć nawet w 720p widać że w "nowym" Alien popracowano nad kolorami itd. Cóż sadzę że w wersji 1080p 8GB powinno to wyglądać znacznie lepiej.

ocenił(a) film na 9
wwl1

Zależy od grupy ripującej. Wersja od HDLiTE [pliki po 2.50GB] wygląda lepiej od 1080p WiKi. Z resztą sam zobacz %http://extratorrent.com/torrent/2310338/Alien+Anthology+1979-1997+720p+BRRip+x2 64-HDLiTE.html%

ocenił(a) film na 10
aldo_apacz

Faktycznie wersja HDLiTE jest lepsza od 720p WiKi, którą widziałem, WiKi 720p jest hm...Taka sobie. Nie wiem jak wersja 1080p, chodź widzę że original source wersji HDLiTE to właśnie WiKi 1080p także nie powinno być tak źle.

penetrator1981

Wracając jeszcze do paczki "Alien Anthology" na Blue-ray. Ściągnąłem dosyć fajne Ripy zajmują ok. 32GB. Jeśli chodzi o kopie to jest ziarnista ale... i tak fajnie :) Co do samego filmu to jest sporo smaczków dla fanów serii. O ile w jedynce i dwójce nie zauważyłem póki co żadnych zmian to trójka i czwórka jest sporo zmieniona. Dużo scen dodanych, niektóre alternatywne. Czwórka w sumie się nieco inaczej zaczyna i kończy oraz jest dłuższa rozmowa Elgyna z Perezem hehe, trójka ma inny poczatek, nareszcie widać dokładnie zmasakrowane ciało Hicks'a. Fajna sprawa :)

ocenił(a) film na 10
penetrator1981

Podaj link z tą paczką :)
Ja również widziałem wersje zarówno 720p jak i 1080p te od WiKi i...Faktycznie jedynka jest troszkę ziarnista...Ale, ale jest wysoka rozdziała i świetnie odrestaurowane kolorki. Wszystko wygląda naturalnie. Fox pewnie chciał uniknąć sytuacji jaka była przy okazji wydania Predatora UHE który został zremasterowany w taki sposób że niektórzy narzekali na tzw woskowy wygląd twarzy. IMO było ok ale nie wszystkim to pasowało. Wracając do Aliena Blu ray to porównywałem ją z wersją DVD i WiKi 1080p wciąga ją nosem :) Także nie jest źle. Wersje B-R które teraz krążą na necie to wersje reżyserskie, stąd pewnie te zmiany.

ocenił(a) film na 10
wwl1

Przyjrzałem się już całej Antologii od WiKi i...Gość tragicznie to zrobił. Aliens i cala reszta również jest ziarnista pomimo faktu iż ten pierwszy w 1080p zajmuje 15GB...A więc jest to wina nieudolnej kompresji, bowiem Cameron przygotował Aliens na tip top, screeny o tym świadczące bez problemu można znaleźć w sieci. Tak więc skopana jest wersja WiKi i to zarówno w 720p jak i 1080p. Na początku myślałem, że to przypadłosć tylko pierwszej części ale jak widzę wszystkie są tak zrobione.

wwl1

Ja nie mam jakiegoś WiKi tylko rosyjskie, ale spokojnie są dwie ścieżki do wyboru ENG i RUS więc nie ma problemu. Nie widziałem inny więc niewiem jak ta wygląda jakościowo ja nie narzekam choć żaluję, że nie jest pełny ekran tylko panorama. Oto link: http://tnttorrent.info/torrent/e89faf00cf828cd8ea9a04caec135a0c20ad17bf.html

ocenił(a) film na 10
penetrator1981

To właśnie jest WiKi 720p tyle że w torku :) Zobacz na tytuł torrenta:
Obcy Quadrilogy - Alien Anthology *1979-1997* [720p.BluRay.DTS.x264-WiKi] [ENG/RUS].
720p WiKi i wszystko jasne, stąd te ziarno o którym mówiłeś. Niestety gość się nie popisał i spaprał kompresje. Pozostaje czekać na inne ripy.