strony niepotrzebny sequel, ale z drugiej dobry film, Jeunet, podobnie jak poprzednicy, ma swój własny styl, tym razem jest podobnie jak w dwójce, twardziele, ciężka broń, sporo Obcych, historia trochę już naciągana (sklonowana Ripley), ale efektowna, cała seria jest dla mnie znakomita, choć wszystkie części różnią się od siebie, dla mnie to plus
Jestem fanem Aliens czyli duzo broni duzo Obcych, nawalanka, trojka oczywiscie mi nie podeszla, czworka wprowadzila serie na wlasciwe tory plus dawka nawet spora humoru, ostatnio sobie przypomnialem i dalej trzyma klase.
Podobal mi sie motyw z kosmicznymi handlarzami - powstala galeria fajnych postaciplus swietny Brad Dourif.
a mi się wszystkie cztery części podobały. każda ze względu na co innego, chociaż, wiadomo - jedynka zrobiła na mnie największe wrażenie.
kazdą część reżyserował facet, który potem okazywał się wspaniałym, albo chociaz bardzo dobrym reżyserem. obcy to wyjątkowa seria, pojawiająca się w tak dużych odstępach czasu, a jednak jest bardzo spójna