PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=665400}

Obcy: Przymierze

Alien: Covenant
2017
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 83098
5,0 59 krytyków
Obcy: Przymierze
powrót do forum filmu Obcy: Przymierze

FIlm przeciętny, Pełno dziur i bzdur, nawet nie chce mi się o tym pisać.

Skoro David stworzył Xenomorphy (można tak rzec) to skąd się wzięły jaja, które były wynikiem jego długoletnich badań, krzyżówek na tej planetoidce, na statku Iżnynierów?

Skąd w ogóle ten statek tak, skoro David (Walter) zgodnie z misją udał się na planetę na której miała odbyć się kolonizacja?

Najsmutniejsze jest to, że jeden z najlepszych wątków Alien'a ever oraz głownego wątku Prometheusa został ot tak zakończony przez czyn Davida (swoją drogą, jak to jest, że tak zaawansowana rasa, dawcy życia - ubierali się jak menelowie i w tym mieście nie przejawiali jakiegokolwiek zaawansowania technologicznego. Druga sprawa - gdzie była E. Shaw przy zrzucie patogenu i dlaczego statek Davida i E. Shaw rozwalił się potem w górach, skoro zadokował na Ratusz inżynierów)?

emqbro

David nie stworzył Xenomorphów, przynajmniej jeszcze o tym do końca nie wiadomo, gdzie się narodziły i skąd pochodzą. W tym filmie bowiem nawet o nich nie było wzmianki ani ich nie pokazano.

Prometheus nie był filmem bezpośrednio łączącym się z uniwersum Obcego, dlatego tam były podjęte zupełnie inne wątki. Można to potraktować jako taki prolog do Przymierza i kolejnych części, które trzymać się już będą ścieżki wiodącej do wytłumaczenia genezy Xenomorphów, która też w pewnym momencie połączy się z losami z Nostromo.

ocenił(a) film na 6
man_with_no_name

Ty w ogóle oglądałeś Przymierze?

ocenił(a) film na 8
man_with_no_name

Ten, co wyszedł z doktora Manhattana, to był przecież Ksenomorf.

Zloty_Deszcz

To nie jest jeszcze Xenomorph tylko Protomorph, jedna z wcześniejszych hybryd obok Neomorpha występującego również w filmie. Xenomorphy są innej budowy i odróżniają się od Protomorphów swoim zachowaniem i poruszaniem się. Protomorph ma więcej cech humanoidalnych podczas gdy Xenomorphy są biomechaniczne.

Tutaj masz całkiem zgrabnie to objaśnione: http://www.alien-covenant.com/news/alien-covenant---the-protomorph-not-xenomorph

ocenił(a) film na 8
man_with_no_name

Nie znam za dobrze angielskiego, więc nie na wiele mi się to zda, ale dzięki.

ocenił(a) film na 5
man_with_no_name

Przecież to są tylko czyjeś dedukcje i zgadywanie i to na podstawie trailera! a nie nic oficjalnego. Ot Ridley Scott nie powiedział, że to xeno, to oni sobie wymyśli że to co innego i wyciągnęli nazwę z kapelusza.

Zetnakatel

Oczywiście są to tylko rozważania jakiegoś fana, a nazwa jest nieoficjalna, ale coś musi być na rzeczy skoro różnice pomiędzy nimi są tak wyraźne. Nie sądzę aby wynikały one z ignorancji twórców, ale były chłodno wykalkulowanym ruchem mającym na celu przedstawienia ewolucji tego gatunku do formy z jaką mieliśmy do czynienia w Nostromo. Fanom zawsze zależało na tym, aby dowiedzieć się czegoś więcej o tych stworach, a teraz skoro Ridley powrócił do tej serii, jest ku temu najlepsza okazja i wypadałoby przedstawić to w najlepszy możliwy sposób. Wątpię aby on sam nie dopilnował takich szczegółów jak dokładne odwzorowanie oryginalnego Xenomorpha, dlatego uważam, że to co pokazali nam w Przymierzu było czymś będącym dopiero na jakimś etapie ewolucji. Poza tym skoro filmów ma powstać kilka, to sądzę, że Ridley musi mieć w rękawie jeszcze kilka asów, a wyciąganie swojego najlepszego asa na takim momencie, jest wysoce nieprawdopodobne.

ocenił(a) film na 5
Zloty_Deszcz

Jak najbardziej był to xenomorph.. ewentualnie różnice wynikają tylko z ignornacji twórców

ocenił(a) film na 6
man_with_no_name

Bez wątpienia Protomorfy (lub coś bardzo podobnego) stworzyli na długo przed Davidem Inżynierowie, w Prometeuszu jest scena ukazująca ścianę, na której można zobaczyć znajomo wyglądającą istotę oraz twarzołapy (facehuggery). Oto screen: http://i46.tinypic.com/2zfqpzs.png

ocenił(a) film na 8
emqbro

Toga to menelskie ubranie? Oni byli kimś w rodzaju mnichów, stąd taki ubiór. Nie musi on świadczyć o słabym zaawansowaniu technologicznym. Przecież już sam ich unoszący się w powietrzu "ratusz" dył dowodem na to, że byli mocno rozwinięci. Poza tym widzieliśmy tylko plac i jakieś jaskinie, w oddali zaś widać było całe ogromne miasto. Być może tam mieli laboratoria. W momencie eksterminacji Inżynierów Elizabeth prawdopodobnie wciąż była zahibernowana. Myślę, że nie ma zbyt wielkiego znaczenia to, gdzie ostatecznie znalazł się statek, ani to, że jaja znalazły się na nim.

Zloty_Deszcz

On akurat pytał się o jaja z aliena 1. W covenant nie było żadnych jaj na rogalu. Były w jaskini Dawida.

ocenił(a) film na 8
Panckracy

Tak, wiem. Po napisaniu komentarza dopiero załapałem, o jakie jaja chodziło.

emqbro

Można to tłumaczyć tak że nie tylko Dawid eksperymentował z patogenem ale i dawno temu jego twórcy (inżynierowie). W końcu tworzył on bardzo agresywne i charakterystyczne hybrydy w ciałach nosicieli. No to się im mogło udać coś podobnego jak Dawidowi te ileś tysięcy lat temu i przy okazji się statek rozbił. Sam Scott coś mówił że derelict z 1 aliena to inny statek który też leciał z misją zniszczenia na jakąś planetę ale nie doleciał. Ale ze scenariusze się tworzą to sobie pewnie ostatecznie wymyślą jakieś rozwiązanie z dupy typu że skamieniałości powstały wskutek czegoś tam nagle.

ocenił(a) film na 5
Panckracy

Naprawdę sądzisz że i David i Iżynierowie doszli do tego samego w podobnym czasie? Przecież to jest mega naciągane.
Z drugiej strony - niestety najbardziej logiczne w stosunku do statku IE z jajami na platetoidzie.

ocenił(a) film na 8
emqbro

Co do tego ludobójstwa, ja nadal uważam, że to była kolejna rasa stworzona na wzór Inżynierów, podobnie jak ludzie, stąd ich słabe zaawansowanie technologiczne i to, że dali się tak łatwo wybić. Są różnice w ich wyglądzie i Inżynierów z Prometeusza. Z cała pewnością Inżynierowie nie zostali zgładzeni jak niektórzy twierdzą.

ocenił(a) film na 5
cinek_1988

Wydaje mi się że nie. W Prometheus było wyraźne powiedziane, że E. Shawn i David obrali kurs na planetę stwórców, czyt. Inżynierów. Druga sprawa - w A:C przy rozmowie Davida z Walterem - ten pierwszy wręcz chwalił się że zgładził stwórców rodzaju ludzkiego.

Wracajuąc do planety i miasta Inżynierów - spodziewałem się co najmniej widoku a 'la Coruscant ze świata Star Wars. Chociaż z drugiej strony - niby wielce wysokie zaawansowanie technologiczne a sterowanie statkiem za pomocą fletu (fleta?) i odpowiedniej melodii... Dziwne, dziwne.

Pełno dziur/absurdów jak dla mnie i zdania nie zmienię.

ocenił(a) film na 5
emqbro

tak dokładnie, najciekawszy watek Prometeusza czyli inżynierowie zakończony w 30 sekund, zatem o patogenie tez się nie dowiemy pewnie już więcej. David stwórca xenomorphów - aczkolwiek w Prometeuszu były xenomorfy na muralu! wiec może watek powróci. W ogóle lądowanie lecieli pierdyliard km odebrali sygnał i stwierdzili, że kolonizują inną planetę niż docelowa z misja za setki mld zielonych hehe, a wszystko uzasadnione pożarem w komorze hibernacyjnej. Po zejściu na planetę nawet nie założyli masek, nie badali jej składu na obecność mikrobów, bakterii itp, to nie dziwie się ze załapali infekcje. No i sztampowe walki z obcymi, na latającym statku i wysłanie obcego w próżnie, ile razy jeszcze będą nam to pokazywać? Gorszy film niż Prometeusz, nie jest może to zły film, ale niebezpiecznie Ridley zbliża się do kina klasy B z tymi scenariuszami.... Chyba na prawdę brakuje pomysłów, albo go przerosły niektóre wątki, ehh... I tak w Prometeuszu było wyraźnie powiedziane, ze lecą na rodzimą planetę inżynierów, nie wiem skąd wnioski o ich róznych wyglądach jak tez mieli togi w Prometeuszu. Jeszcze będą 2 filmy, aż strach się bać