PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=665400}

Obcy: Przymierze

Alien: Covenant
2017
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 83102
5,0 59 krytyków
Obcy: Przymierze
powrót do forum filmu Obcy: Przymierze

https://www.youtube.com/watch?v=lJpF_Mv77Cw

użytkownik usunięty

Jeśli chodzi o mnie to chyba muszę się z nim oswoić. Nie tego się spodziewałem aczkolwiek intryguje a wizualia wydają się być dopracowane.

ocenił(a) film na 7

chyba film nie pójdzie w kierunku w którym większość fanów życzyła sobie żeby poszedł :-) czyli tropem inżynierów i ich świata/planety. Bardzie wygląda na kolejną część naparzanki z potworkami...obym się mylił i film okazał się czymś "głębszym".

użytkownik usunięty
Sebafilmweb

Niekoniecznie bym się skłaniał ku czemuś głębszemu. A L I E N to A L I E N.
Połączenie części pierwszej i doskonałego sequela Camerona. Trailer jakoś tak dziwnie zmontowany, nie wiem.

ocenił(a) film na 2
Sebafilmweb

Przecież dziennikarze oglądający pokaz zamknięty określili sceny filmu jako:
"Dziennikarze określili zobaczone sceny mianem przerażających, obleśnych i odrażających".
"„Obcy: Przymierze” wygląda na pokręconego, krwawego, nieprzyjemnego i po prostu kozackiego. Masa Obcych, uważajcie na żołądki - robi się brutalnie! ".
więc obstawiam, że będą sceny obrazujące:
- wychodzenie xenomorpha z człowieka tym razem przez plecy ze wszystkimi szczegółami
- 5 minutową walkę astronauty z twarzołapem ze wszystkimi detalami
- podziemia i armię xenomorphów polujących i wlekących upolowanych ludzi
- pewną odmianą jest trójkąt erotyczny pod prysznicem ale wiosny on nie przyniesie

Widać że Scott porwał się z motyką na słońce czyli chciał stworzyć "space operę" obejmującą
inżynierów/ kreatorów i ich punkt widzenia na resztę wszechświata w tym ludzkość i po prostu wyłożył się na tym wątku.
Dlatego musiał nakręcić film od nowa używając starych pomysłów.

Prometeusz I/ Obcy II

ocenił(a) film na 7
nawieczor

No to trzeba się pogodzić z faktem że nie dowiemy się kim są dokładnie inżynierowie, dlaczego nas stworzyli i dlaczego dążą do naszego unicestwienia...za to będzie sporo strzelania,wybuchów i krwi...ciekawe czy Scott poszedł całkiem na łatwiznę czy może jednak jakiś ciekawy wątek się pojawi?!

ocenił(a) film na 2
Sebafilmweb

sam jestem ciekaw ponieważ uwielbiam serię Obcego.

Ja bym jednak obstawiał, że Scott będzie robić raczej film grający na emocjach widza, (szczególnie młodego), w starym sztafażu niż sięgnie po nowe pomysły.
szkoda

ocenił(a) film na 5

Można po trailerze wysnuć pierwsze wnioski:
1. Spodziewaliśmy się raczej ewolucji Xenomorfów albo historii ich stworzenia przez Space Jockeyów, a mamy powtórkę z rozrywki, czyli jaja na statku. Pytanie, czy to ten sam statek, którym odlecieli David i Shaw w Prometeuszu. Chociaż niby przeszukali wtedy tamten statek dokładnie i wylęgarni nie znaleźli, więc może w stworzeniu Obcego maczał palce David, który w zwiastunie przygląda się tylko, jak twarzołap atakuje kapitana.
2. Widzimy za dużo spojlerów. Praktycznie pokazano śmierć trójki bohaterów, co w pierwszym zwiastunie nie jest dobrym posunięciem.
3. Obawiam się braku oryginalności i włożenia nam Obcego 1 do nowego, ładnego opakowania - wszystkie schematy wydają się powtarzać.
4. Danny McBride ma w końcu szansę na dobrą i poważną rolę bez wygłupów (i chyba nie zginie tak szybko, jak się wszyscy spodziewali).

ocenił(a) film na 2
Robert_Sawyer

Odnośnie punktu 1 go wydaje się, że się mylisz
- wylęgarnia jest w jaskiniach lub podziemnych korytarzach.
- David nie występuje w tej scenie, jest w niej aktor podobny do Davida z załogi statku.
- Aktorka występująca w tej scenie jest też podobna do Noomi
wszystko to po to aby wzbudzić spekulacje i zainteresowanie przed premierą filmu.

ocenił(a) film na 5
nawieczor

David to android, będzie ich dwóch (jak było dwóch Bishopów) - jeden z Covenant, a jeden z Prometeusza. Widać ich nawet razem w zwiastunie.

ocenił(a) film na 2
Robert_Sawyer

serio uważasz, że jest ktoś na tym forum, kto nie wie, że David to android?

ocenił(a) film na 5
nawieczor

Po tym, jak Redakcja w każdym newsie dot. Przymierza dodawała ten sam kultowy już opis o "syntetycznym Davidzie" nie wierzę, że ktoś tego jeszcze nie wie. :)

ocenił(a) film na 6

1. Słaba zapowiedź,
2. Muzyka fatalna, brak ciężkiego mrocznego klimatu. Trailer Prometeusza oglądałem milion razy i nie mogłem się doczekać, żeby zobaczyć sam film.
3. Te "organiczne pyłki" które chyba mają zarażać przez wniknięcie do organizmu przez np ucho....no licho to wygląda.
4. Mogli im dać maski takie jak w awatarze, żebyśmy mieli choć niewielkie odczucie , że rzeczywiście są w kosmosie. Ale to jest detal.
5.Generalnie nie powinni pokazywać tej sceny pod prysznicem, przecież teraz jak zobaczymy ją w kinie to czy kogoś ona przestraszy? Od razu wiemy co się wydarzy.

Ps. Oby tym razem było na odwrót SŁABY TRAILER-ZAJEBISTY FILM.

użytkownik usunięty
davidstar

SŁABY TRAILER - ZAJEBISTY FILM . Lepiej bym tego nie ujął. Historia zna przecież wiele takich przypadków.

ocenił(a) film na 6
davidstar

No i pytanie , czy w filmie będzie ten biały stwór z cencept artów? ALien w takiej formie jaką dostajemy od lat już mi bokiem wychodzi. Czas na cos nowego i równie strasznego.

davidstar

Ostatni film z Alienem był 9 lat temu. Nie licząc oczywiście tej 3-sekundowej jaszczurki z Prometeusza.

użytkownik usunięty

Zwiastun średni, jesli nie będą kontynuowali wątku inżynierów to film będzie słaby.
W Promku byli SJ i film był dobry, bo rozbudowali universum, po prostu kontynuowali to co było w ALIEN1 czyli SPACE JOCKEY.

użytkownik usunięty

Wątek Inżynierów nie jest już aż tak bardzo potrzebny. Według mnie dobrze będzie jak skupią się na pieczołowicie wykonanych "potworach" i klimacie grozy. W połączeniu z dynamiczną akcją może dać to piorunujący efekt.

użytkownik usunięty

Ale powinni jakoś rozwinąć universum. Dobrze, ze jest David i Shaw to może być całkiem dobry film.
No i Peter Weyland to nie powinno być najgorzej.

użytkownik usunięty

Akurat Peter Weyland nie jest aż tak ciekawą postacią. David owszem - świetnie wykreowana postać. Miast Shaw liczę na nową główną bohaterkę.

użytkownik usunięty

Peter jest ciekawą postacią. A ta planeta w 1;19 to tam statek z prometeusza?

https://youtu.be/H0VW6sg50Pk?t=1m19s

użytkownik usunięty

Prawdopodobnie.

użytkownik usunięty

Poza tym w universum Aliena powinno sie iśc dalej a nie stać w miejscu. Po co oglądać powtórke z rozrywki, juz lepiej obejrzeć poprzednie części.

ocenił(a) film na 7

Wątek inżynierów uważam jak najbardziej za potrzebny. Wniósł by może coś nowego do serii filmów. Tematykę walki człowieka z alienami mamy już nazbyt rozwiniętą w wielu odcinkach Aliena i Aliena vs. Predator. Ile można wałkować ciągle to samo w wielu podobnych odsłonach. Prometeusz zaczął iść jakby w trochę inna stronę ale chyba nowy odcinek wraca do starej konwencji. Mam jedynie nadzieję że wątek inżynierów,powstania życia i jego unicestwiania, zostanie chociaż trochę wpleciony w tą nową część Aliena.

użytkownik usunięty
Sebafilmweb

Wątek pewnie będzie

Spodziewałem się lepszego trailera, ale mam nadzieję, że najlepsze zobaczę w sali kinowej. Widać, że film będzie brutalny i bardzo dobrze. Czekam z niecierpliwością.

ocenił(a) film na 7

6.wiadomo cos o tym pylku ? jakies macie pomysly ??
7.david mogl stworzyc obcego skoro w promoteuszu juz zaraził czarna substancja ?

oby byl tylko jeden alien niz kilka ktorych latwo bedzie rozwalac

użytkownik usunięty
deconstramus

Z pewnością będzie kilku Obcych.

"Pyłek" - materiał organiczny (?), który posiada zdolność różnorakiej mutacji w odpowiednich warunkach, czytaj: jakaś forma życia (człowiek, zwierzę). Sam nie wiem.

użytkownik usunięty

Ten pyłek to pewnie nic waznego. Pewnie jakas roslina

użytkownik usunięty

Nic ważnego a pokazać musieli. Coś się będzie z tym wiązało.

ocenił(a) film na 7

byc moze jakas bakteria lub cos z powietrza mialo kontakt z dzbankiem

ocenił(a) film na 6
deconstramus

http://i0.wp.com/www.soisitanygood.com/wp-content/uploads/2016/10/Alien-Covenant -3.jpg
Ten biały stworek jest jakis dziwny, taki nieregularny ogólnie rzecz biorąc NIEWYDARZONY. Podejrzewam, że jest efektem eksperymentów. Być może ktoś próbował stworzyć to coś, tylko z początku nie bardzo się udawało. Byc może tym kimś jest właśnie android. Cos podbnego było w Obcym 4 kiedy Ripley weszła do laboratorium i zobaczyła ile próbek powstało zanim stworzyli ją.

ocenił(a) film na 7
davidstar

w ktorej sekundzie ten stworek ?

użytkownik usunięty
deconstramus

David to robot wiec nie moglby.

użytkownik usunięty

Czy androidy śnią o elektrycznych xenosach?

użytkownik usunięty

Promek zly nie byl bo nie był powtórką aliena1 tylko rozbudowal universum.

ocenił(a) film na 7

w scenie gdzie widac fortepian

...jest david i devid 2 ??

użytkownik usunięty
deconstramus

Jest to mozliwe, moze nawet pojawi sie Weyland w tej scenie.
A Shaw? Moze w jakims filmiku ze statku ze jest w drodze na planete i tyle. Zeby byli inzynierzy, bo inaczej film bedzie zwykłą nawalanką.

ocenił(a) film na 7

byc moze Shaw umarła smiercia naturalna ale w sumie tez mogła spac w krio-kapsule inzyniera .Zobaczymy w ktorym roku akcja bedzie

użytkownik usunięty
deconstramus

10Lat po promku.

deconstramus

Shaw nie żyje statek się rozbił , gdy wchodzą na wrak w zwiastunie odnajdują nieśmiertelniki , a jaja obcych znajdują w jakiejś jaskini.
Show dotarła do ''raju'' to jest planeta tzw inżynierów.

ocenił(a) film na 8

Trailer troche rozczarowuję,myślałem że pociągną wątek inżynierów.

użytkownik usunięty
aronn

Większość tak myślała.

ocenił(a) film na 6

Póki co sprawia wrażenie kalki Prometeusza w którym po prostu dodali Xenomorpha i będą strzelać... Chyba zbyt wiele wymagałem od kontynuacji, ale jestem lekko rozczarowany. Już mogli rozwinąć bardziej wątki z Prometeusza i iść w zaparte, a tak? Taka trochę droga na skróty. Nie przepadałem za Prometeuszem, ale marzyła mi się jednak konkretna, przemyślana kontynuacja. Film pewnie będzie niezły... bo dostaniemy to co kiedyś, ale lekki niedosyt jest. No, ale to tylko zwiastun - może rzeczywistość będzie inna i pogodzą wszystko ze sobą? Oby ;-)

Choć z jednej strony podobała mi się magia i tajemnica z pierwszego Aliena i Space Jockeyów, która nie zostałaby nigdy wytłumaczona - nie przeszkadzałoby mi to w ogóle... Przeciwnie! No, ale jak już ruszyli temat w Prometeuszu... to wypadałoby to pociągnąć dalej, bo póki co to tylko zepsuli wszystko, a jest jeszcze szansa na odratowanie.

ocenił(a) film na 8
Spiff

Nie wiem ile ma być części docelowo,może jeszcze w trzeciej pociągną.