Ja rozumiem, że ten film nie musi się każdemu przypodobać, ale 6,2 to chyba jakiś absurd. Ale w sumie, czego oczekiwać po ocenach na filmwebie, gdzie nawet Jurrasic Park ma poniżej 7. Film bardzo dobry, ludzie go zestawiają z Obcym 1 czy z Obcym 2, nie do końca to rozumiem. Zamiast spojrzeć na sprawę na nowo, na świeżo, jak Scott, to zawsze jakieś porównywania.
Wiadomo, że ciężko będzie kiedykolwiek dorównać starym częściom, ale taki film jak Covenant przekreślony już jest na starcie przez takie porównania.
Jak czytam te wypociny wieczie zrzędliwych gości, to serio, można się załamać.
Prometeusz słaby, bo nie było Obcego. A jak Obcy już jest, to też źle. A bo nienaturalny, a bo sztuczny, a bo komputerowy, a bo coś tam.
Ludzie, weźcie się rozpędźcie i walnijcie głową w ścianę. Mamy niemal połowę roku 2017. Jaki niby ma być Obcy, jak nie komputerowy? Serio uważacie, że ma się za niego znowu przebierać gość jak w 79? Wiadomo też, że nie będzie wyglądał jak w latach 80 z 2 cześci.
Wygląda po prostu normalnie, jak Obcy przy użyciu dzisiejszej techniki. A macie ból dupy tylko dlatego, że nie przypomina on tego Obcego sprzed 30 lat.
Ja jestem fanem starych części, ale potrafię zaakceptować fakt, że Obcy nie będzie już tak wyglądał jak w tamtych filmach. Czas nie stoi w miejscu jednak i wypadałoby się z tym pogodzić.
Z Covenant Obcy wygląda fajnie, wiadomo, że inaczej niż dawniej, ale nadal jest kozacki. W ogóle narzekanie na efekty specjalnie to już jakaś głupota. Inaczej tego nazwać nie potrafię.
Gdzieś wyczytałem jeszcze tutaj, że Obcy się porusza jak raptor z Jurassic Park. Poważnie? A nawet jeżeli, to co z tego? Ja tam aż takiego podobieństwa w poruszaniu się nie zauważyłem, ale generalnie Obcy jest bardzo szybki, skoczny i zwinny, zupełnie jak... raptor. Więc no właśnie, jeśli nawet porusza się podobnie do raptora, to co z tego?? Ma się koniecznie poruszać jak Obcy z 1 części (która była genialna, ale nie o tym mowa)? Przecież tam był przebrany facet, więc oczywistym jest, że nie mógł być tak zwinny i mniej go pokazywali na ekranie.
Za to w 2 części już Obcy byli właśnie w podobny sposób szybcy i zwinni jak tutaj.
Co do samego filmu, to ja się nie zawiodłem. Dostałem dobre kino akcji z ksenomorfami na ekranie i ja jestem zadowolony. To film zupełnie inny niż starsze legendarne części, które uwielbiam, ale przynajmniej ja potrafię spojrzeć na to z dystansem. Bo ja nie oczekiwałem, że dostanę coś jak filmy sprzed tylu lat. Wiedziałem, że ten film będzie się różnił, dostanie nowoczesne efekty specjalne i będzie miał nieco inny klimat. Ale mnie trzymał w napięciu, zaskoczyło mnie nieco także zakończenie. I czekam na kolejne części