PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=665400}

Obcy: Przymierze

Alien: Covenant
2017
5,7 84 tys. ocen
5,7 10 1 83681
5,1 61 krytyków
Obcy: Przymierze
powrót do forum filmu Obcy: Przymierze

Bardzo przypominał Obcego, nawet jak rozdziawił paszcze to tak jakby druga szczęka z zębami
chciała wyjść, coś jak u Obcego.. czyżby Scott nawiązał do filmu "Obcy". Tak dawno oglądałem 1
część Obcego, że szczerze mówiąc nie wiem czy było mówione skąd oni się wzięli.
Tak tylko myślę, ktoś coś wie? Czy może tylko ja to zauważyłem i jestem w błędzie.
Tak czy owak chętnie zobaczę drugą część, może jakieś wyjaśnienia będą co do zakończenia.

jacobn

Nie jestem pewien, ale Prometeusz to prequel Obcego.

shanenoise

On miał być prequelem Obcego, ale Scott z tego pomysłu się wycofał. Było napisane w książce dołączonej do DVD

jacobn

http://pl.alien.wikia.com/wiki/Diakon

ocenił(a) film na 5
podvodnik

[Like!]

ocenił(a) film na 5
jacobn

Inżynierowie byli w pierwszej części obcego... Ale Prometeusz nie do końca wyjaśnia skąd się wzieły Xenomorfy. To nie może być ten sam statek (choćby brak inżyniera na fotelu pilota), no i pasażerowie Nostromo by raczej zauważyli te wszystkie szczątki obecności ekspedycji ludzkiej (dawno nie widziałem Aliena, może coś pokręciłem)

Kulasisko_Pospolite

w nostromo wiele nei szukali wiec mozliwe ze przeoczyli pamietaj jakie warunki byly wtedy na tej planecie! do tego na fotelu mozliwe ze sie jakis inny inzynier wybudzil np z innego statku i natknal sie na te niebieskawe paskudztwo z konca filmU:P protoalienowe ! to pewnie krolowa ktora zlozyla jaja! a reszta historii znana swoja droga ten z konc aprometusza zwierzak chyba byl anjfajniejszy nawet fajniejszy niz te czarne a aliena

ocenił(a) film na 5
Syrinx

To były dwa inne księżyce - w Nostromo, LV-426, a w Prometeuszu - LV-240

Kulasisko_Pospolite

a spox no to moze inny statek z tej planety natknal sie na te wredne stworzenie wystartowal i wylądował na gdzie indziej albo poprostu inny wypadek z udzialem inzynierow :)

Kulasisko_Pospolite

niezgodze sie.... oto opis obcego: Kosmos. Odległy wszechświat. Grupa siedmiu członków załogi przebywa w stanie hibernacji. Ich sen przerywa sygnał S.O.S nadawany z planety LV-240. a wiec oba filmy dzieja sie na tym samym ksiezycu

Mibo16

korekta Obcy-LV240 Prometeusz LV-223

ocenił(a) film na 7
Mibo16

no własnie :) Bo planeta z Obcego z wyglądała całkiem inaczej niż ta z Prometeusza :)

Kulasisko_Pospolite

Jeden inżynier był w pierwszej części, w skafandrze i martwy. Xenomorfy to broń, którą inżynierowie chcieli wykorzystać by zniszczyć ludzi. Jak? Dlatego po przebudzeniu inżyniera ten pozabijał większość załogi Prometeusza i próbował wystartować - by dolecieć na Ziemię i rozsiać po niej zarodki. Dlaczego? Pada to pytanie nieraz w filmie. "Dlaczego tak bardzo nas nienawidzicie?". Shaw nie dostała odpowiedzi, ale pod koniec było widać, że była dość zdeterminowana by ją zdobyć. O tym będzie drugi Prometeusz. Ślady aktywności ludzkiej? Nie było jej, bo prawdopodobnie załoga Nostromo wylądowała nie przy tym rogalu co trzeba. Rogali było mnóstwo. Pod koniec Prometeusza David powiedział przecież, że jest więcej rogali, i na którymś z nich mogą z Shaw odlecieć. Było przecież widać jak na innym odlatują.

ocenił(a) film na 5
Kulasisko_Pospolite

W Prometeuszu i Obcy: Ósmy pasażer Nostromo był ten sam fotel i ta sama skamielina inżyniera z wyrwaną klatka piersiową. Nawet na stopklatce widac ze to ten sam statek kosmiczny.. zwróćcie uwagę.

jacobn

mnie bardziej zastanawia, dlaczego Inżynierowie chcieli obsiać 'Obcym' Ziemię, zamiast Ludzi. Bo przecież zapas Obcych wieźli na Ziemię. Ten robot mówił, że trzeba najpierw coś zniszczyć, żeby coś nowego mogło się narodzić. A sami nie dawali rady z Obcym, więc chyba nie chodziło tylko o wyniszczenie Ludzi a potem zasianie czegoś innego. Raczej o przejęcie planety przez te stwory. Mam nadzieję, że w kolejnej części to się wyjaśni ;p

ocenił(a) film na 8
martynique_90

Wątpię, czy w drugiej części będzie cokolwiek o Obcym, to był chyba tylko taki lepik, żeby więcej ludzi przyszło do kina. Główny wątek "Prometeusza" to w końcu poszukiwanie stwórcy ludzkości. Mam nadzieję, że tym tropem pójdą scenarzyści.

Poza tym, przecież wiadomo, dlaczego Inżynierowie chcieli "obsiać" (fajne słówko xD ) obcymi Ziemię, więc chyba nie ma sensu tego dodatkowo tłumaczyć. :)

ocenił(a) film na 7
DarthDream

T mi wytłumacz czemu chcieli obcych na ziemi rozsiać bo raz oglądałem film i nie skumałem :) Sądze że sami by se z nami poradzili. I jeszcze jedno pytanie jak Ci inżynierowie zgineli wszyscy? :D

ocenił(a) film na 8
marcin0218

Może i sami by sobie poradzili, ale pewnie nie chcieli brudzić rączek. Ludzie robią tak samo. Zrzucają bombki atomowe zamiast stawać do walki "face to face". Mniej roboty, a efekt może nawet lepszy. Obcy to doskonała broń do zabijania. Nie oglądałem wszystkich filmów, ale czytałem nowelizacje Alana Deana Fostera, w których często podkreślano ten fakt.

Kolega Tjahzi poniżej napisał coś ciekawego, na co wcześniej nie zwróciłem uwagi (a "Prometeusza" oglądałem 3 razy xD), mianowicie o różnych pojazdach używanych przez Inżynierów. "Dobrzy" latają dyskami, a "źli" obwarzankami. Może i ma to jakiś sens, ale Ridley Scott nie wspominał chyba o tym w żadnych wywiadach. Prawdopodobnie ten szczegół nie ma większego znaczenia. Jestem absolutnie przekonany, że Inżynierowie którzy zasiali życie na Ziemi i ci, którzy chcieli za pomocą obcego zniszczyć ludzkość, to ci sami goście. Interpretację filmu, z którą zgadzam się całkowicie, można przeczytać tu: http://kinorzeczyznalezionych.blogspot.com/2012/07/boski-prometeusz.html

Nie rozumiem natomiast drugiego pytania do końca, może myślimy o czymś innym? Inżynierowie zginęli przecież zabici przez Obcych tudzież możliwe, że przez jakieś inne stworki szykowane do ataku na Ziemię, które wymknęły się spod kontroli... Ja jednak myślę, że to Obcy. To tak ładnie i zgrabnie wychodzi, kiedy "kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie".

ocenił(a) film na 7
DarthDream

No włąśnie rozumiem że te ich hodowane stworki się wymknęły i zabiły inżynierów? :)

użytkownik usunięty
martynique_90

Obcy byl bronia bilogicznej zaglady, ewoluowal poprzez adoptowanie dna żywiciela ... film opowiada o Obcym, a dosłownie o jego narodzinach, czarna substancja aktywowala sie poprzez obecnosc w pomieszczeniu dna czlowieka i mutowała kazda zywa istote z ktora miala kontakt, czlowiek to był zapalnik ktory uruchomił broń biologiczną ... bron masowego zniszczenia ktora obcy stworzyli aby wyeliminowac ludzki gatunek z powierzchni znanego universum. Czemu? Tego jeszcze nie wiemy, ale możemy sie domyślać.

PS. To nie był robot tylko android.

mhmm, czyli nadal nie wiemy czemu chcieli tym obsiać Ziemię... może w ogóle się nie dowiemy, może to tylko taki dramatyczny element filmu. Chociaż wolałabym, żeby to jednak miało jakiś sens.
Robot, android... sztuczne i inteligentne. What ever.

użytkownik usunięty
martynique_90

WIEMY juz to wczesniej napisalem ale skopiuje

sa dwa rodzaje "inzynierow" wystarczy porownac pojazdy ktorymi sie poruszaja: na poczatku filmu sa stworcy ( ci przyjażni ) maja pojazd w ksztalcie dysku, rozsiewaja zycie w ekoświatach takich jak ziemia "poswiecajac siebie", to forma komunii ... ci ktorzy latają " obważankami" są w opozycji, sa wrogo nastawieni do ludzi, a wiec mamy "konflikt w niebie" o stworzenie człowieka tak samo jak w biblii, co zostalo zasugerowane w filmie chyba przez davida po tym jak odczytał zapisy na statku i mowil o tym ze obcy maja misje niszczenia swiatow ... robia to za pomoca broni bilogicznej przeksztalcajacej DNA, to DNA ktore z takim trudem stworzyli ci pierwsi i rozsiewaja ja po calym znanym universum ...wiecej napewno dowiemy sie w 2 czesci ... wszystko co wiemy o biblijnych aniolach dobrych i zlych bedzie tu mialo swoj odpowiednik w postaci inzynierow

Scott nie bez przyczyny wprowadza elementy religi chrzescinajskiej w filmie, nie bez przyczyny Ela nosi swoj krzyzyk i nie bez przyczyny David go jej zabiera ... obie te postaci sa bardzo wazne dla fabuły, bo stawiaja nowe fundamentalne pytania: Oni stworzyli nas, my stworzylismy androida ... posunelismy sie za daleko dlatego wywolalo to taka furie inzyniera na koncu filmu, tego sie nie spodziewał, wiec jesli konflikt galaktyczny i wojna jest o ludzi, i ta "zla" strona szczerze nienawidzi ludzi i stara sie wrecz fanatycznie ich zniszczyc " bo skonstruowanie tak wyspecjalizowanej broni biologicznej to nie jest bułka z masłem - (prosze zobaczyc ile tam bylo piramid na tym księżycu) w momencie kiedy przedstawiciel "gadających małp" sam sobie lata w kosmosie i jeszcze bawi sie w boga i tworzy sztuczna inteligencje wywołalo to by wrecz OLBRZYMIA FURIE, co mamy w filmie ... w zachowaniu przedstawiciela Inzynierow widac bylo fanatyzm, a był on kims w rodzaju dowodcy "chyba"

Prometheus Mysteries Analysis - Space Jesus & Conspiracy Stuff - comicbookgirl19
http://www.youtube.com/watch?v=g4P2WKa1opY

użytkownik usunięty
starszy_pan

Pani w rozowych wlosach raczej malo przekonujaa jako recenzent :(

Zadziwia mnie Twoja odpowiedz ponieważ w zasadzie zgadzam się z Tym co napisałeś wcześniej i wkleiłem film raczej dla osób czytających to co napisałeś lub z nadzieją że odpowiesz przekonującym materiałem z większą ilością detali, lepiej, bezbłędnie, bardziej przekonująco. A Ty wydziwiasz jak francuski piesek. :)

Ciekawym wątkiem który poruszasz jest rozdzielenie dobrych od złych w konflikcie o ziemie, ja sądzę że mowa o jednej i tej samej rasie jak widzisz nawet wśród ludzi są głębokie podziały. Broń biologiczna w postaci replikanta może być ot po prostu bronią biologiczną którą owa rasa dysponuje co daje władze w galaktyce.
Tak jak to ma miejsce aktualnie na naszej ziemi - dobrzy lub jak kto woli źli dysponują bronią masowej zagłady oni robią wszystko by podtrzymać swoją pozycje im więcej mogą tym bardziej bezczelnie nawet wobec własnych obywateli - czego doskonałym dowodem jest wtc i cała otoczka która jest z tym związana.
Akcja Aliena dzieje się w czasach gdy ludzkość stanowi powazne zagrożenie kosmiczne.

Ważne jakie ma włosy?
Może być siwy starszy pan?

Prometheus - Live chat with Ridley Scott and Damon Lindelof
http://www.youtube.com/watch?v=L_AEg05pSp8
Prometheus EXPLAINED - Movie Review (SPOILERS) http://www.youtube.com/watch?v=D7CChfYoO_I
Jest również Re-Explained który mówi o tym że Charlize Theron była facetem który zechciał zostać kobietą i ten "błachy" powód sprawił iż ojciec Vickers zrobił sobie syna.
Prometheus Re-Explained for the Stupid (spoilers, obviously)
http://www.youtube.com/watch?v=x7MhMFoMLyo

Cokolwiek sprawiło jest świetny wątkiem do analizy boga.
Czy musiał być duży sensowny powód?
Nie. Mógłby być to bunt lub zachcianka jednostki - buntownicy własnej rasy "bogów" podobnie jak miało to miejsce w greckiej mitologii.

Warto zapoznac sie z Acient Aliens - na youtube aktualnie 5 serii z polskim lektorem(HISTORY)
http://przebudzenie.com.pl/forum/viewtopic.php?p=17623&sid=f08a8875fa654abe09068 38ba13a824e#17623

użytkownik usunięty
starszy_pan

oczywiscie masz racje glupotą jest myslec ze w obrebie jednej razy nie mapodzialow na czarne i białe ... dokonały przykład tego faktu jest na ziemi ... ludzkość kolonizuje komsmos i moze stac sie zagrozeniem dla galaktyki? znając historie wiemy że tak, ot chociażby nie trzeba daleko szukać mamy kolonizacje ameryki i wyrżnięcie doszczętnie rdzennych mieszkańców ... nie dziwi więc fakt że na ludzkość zostaje wydany wyrok i przygotowana broń masowej zagłady.

Chrystus mogł być wysłannikiem obcych cywilizacji na ziemi ktory miał za zadanie nauczyć ludzkość pokoju ... nieudało się po raz kolejny, było jeszcze gorzej ... efekt? ludzkość nie zdała testu. wyrok: eksterminacja.

użytkownik usunięty
starszy_pan

Oglądam Starożytnych kosmitów od poczatku jestem juz w 5 sezonie :) pozdrawiam kolege

użytkownik usunięty
starszy_pan

Nie wydziwiam, porostu nie lubie tego typu narracji jakkolwiek byłaby interesująca ... Pani w czerwonych włosach nie budzi zaufania mojego ... ale obejrzałem filmik :)

Prometheus Special : Ridley Scott interview
http://www.youtube.com/watch?v=9GC3k9OoWbE
5 minut - Ridley mówi że jego motywacją był fakt że spośród wielu filmów SF żaden nie próbował zadawać ważnych pytań. Prometeusz zadaje ważne pytania.

ocenił(a) film na 7

Android 4.4? :)

jacobn

Wstawiłem linki, ale filmweb nie pozwala opublikować.

Akcja Prometeusza odbywa się ok 5 lat przed akcją pierwszej części Obcego.

Polecam obejrzeć Nostromo jeszcze raz. Statek obcych, do którego załoga z Ripley została skierowana wygląda identycznie co w Prometeuszu - to ten rogal. Poza tym bohaterowie docierają do kabiny pilotów (tej z wielką giwerą), w której widać trupa jednego z "architektów". O tym, że członek załogi Nostromo dostał się do komory z płodami obcych nie piszę.

Po obejrzeniu Prometeusza a później pierwszego Obcego stwierdzam, że ten pierwszy to całkiem zgrabny prequel.

agrutko

Dla mnie wszystko wygląda dość jasno. W końcówce filmu "Prometeusz" narodził się pierwszy Xenomorf ( ten z ciała Inżyniera ), który był\a matką obcych. Później poskładała jajka w statkach inżynierów. 5 lat później załoga nostromo po wylądowaniu na tym księżycu nieumyślnie zabrała jednego pająka z tych jaj ( na twarzy jednego z załogi) na statek gdzie później wykluł się xenomorf. Na księżycu nie spotkali matki obcych bo po prostu byli tam za krótko ale w każdym razie ona gdzieś tam była. Akcja drugiej części dzieje się znowu na tym księżycu gdzie ludzie założyli swoją kolonie, a Ripley po 56 latach hibernacji wraca by zbadać dlaczego baza straciła z nimi łączność. Tu pojawia się Matka obcych (na końcu filmu walczy z Ripley) moim zdaniem to właśnie ten sam stwór który wykluł się z ciała inżyniera. Więc załoga Prometeusza jest odpowiedzialna za powstanie xenomorfów.

michal2788

W sali z wielką głową przez krótki moment kamera skierowana jest na płaskorzeźbę z wizerunkiem Obcego - patrzy na to Charlie - więc Obcy był już znany inżynierom i na pewno stwór z końcówki filmu nie jest pierwszym Xenomorfem. Księżyc z Prometeusza a ten z Obcego to nie jest ten sam.
Poza tym Ridley Scott odrzuca pozostałe filmy z serii Obcy i to wyklucza tezę że stwór z końcówki Prometeusza to królowa.

PolskiPowerDance

Zgadzam się w pełni. Może nie jestem wielkim fanem filmów, ale serię Obcy uwielbiam. W filmie było wiele nawiązań do oryginalnego Aliena. Choćby "malowidło" na ścianie. Te "bomby" z mazią, mogły być pierwszą nieorganiczną formą jaja Obcego. A Diakon był Xenomorph'em, który po prostu nie przeszedł jeszcze ewolucji. Pamiętajcie, że nawet rodzaj ludzki kiedyś inaczej wyglądał :)

użytkownik usunięty
morgoth5

wszystko jest w dns i jest powiazane z czarna mazią, to ona przekształca dna tak ze powstaje forma broni biologicznej ktorej szczytowym efektem jest znany nam organizm, czyli obcy ... wszystkie posrednie formy przemiany mamy pokazane w filmie, czarna substancja reaguje z dna i wtedy pojawiaja siew formy zycia, mamy mutacje bezposrednia w kontakcie z substancja Fielfield, ale mamy tez juz zaawansowane formy ... mysle ze bedzi etego wiecej w kolejnej czesci i znany nam obcy wcale nie musi byc najdoskonalsza forma ... pamietajmy ze obcy adobtuje dna zywiciela, w obcym 3 wyszedłz z psa i był zupelnie inny, znamy tez obcego ktory wyszedl z czlowieka ... a teraz poznalismy obcego ktory wyszedl z inzyniera tej formy jeszcze nie poznalismy ... chociaz w oryginalnym Obcym jest SJ martwy z ktorego wyszło COS

użytkownik usunięty
PolskiPowerDance

Absolutnie to sa zupelnie inne historie ktore dzieja sie w tym samym universum, ale to odrebne historie, Scott mowil zenie bedziemiedzy nimi powiazania, zobaczymy co wydarzy sie w 2 czesci, mysle ze jedyne powiazanie bedzie takie ze na ziemi beda juz wiedziec o sytuacji, dlatego w 1 czesci tak usilnie beda naciskac zeby zagarnac Obcego poswiecajac zaloge, juz beda wiedziec z czym maja doczyneinia

ocenił(a) film na 7
michal2788

To nie te same księżyce. Ich nazwy są inne. Pozatym Księżyc z Prometeusza a ten z Nostromo wyglądał całkiem inaczej. Ten z Prometeusza miałroślinnośc nawet :) A ten z Obcego wyglądał jak skała. :)

ocenił(a) film na 7
agrutko

Dlaczego 5 lat pozniej?

marcin0218

Faktycznie to są inne księżyce. Z tego co pamiętam akcja pierwszego "obcego" dzieje się 5 lat później niż "prometeusz" ale z biegiem czasu mam co do tego poważne wątpliwości więc nie wiem czemu tak napisałem :]

ocenił(a) film na 7
michal2788

No własnie odpaliłem obcego i Prometeusza i nie mogę w obcym odnaleźć momentu gdy podają datę :)

ocenił(a) film na 7
marcin0218

w Aliens kiedy Ripley molestuje Burkea podaje date 6.12.79,z tym że nie wiadomo czy chodzi 0 2079 czy o np.2179. jeśli to ta pierwsza data to łatwo wyliczyć że akcja części pierwszej działa się około roku 2022 [57-letnia hibernacja ripley] a w Prometeuszu jest podany rok 2093...

ocenił(a) film na 5
jacobn

jest wiele nawiazan, np. statek do ktorego wchodzą ;)

jacobn

zgadzam sie z toba mozze stwor tez ewoluował?

jacobn

Ten alien to prototyp tych "właściwych" czarnych xenomorphów z klasycznych filmów.

Zapewne skąd wezmą się czarne xenomorphy dowiemy się w drugiej części Prometeusza.

ocenił(a) film na 8
jacobn

Pewnie pod koniec etapu ewolucji w istotę człowieka będą wyglądać właśnie tak
http://3.bp.blogspot.com/-n-koKL0oPmo/TqVZjdpOmYI/AAAAAAAA188/upwsI9_sZEA/s1600/ the_maitlands_2011_by_mostlymade-d4ds231.jpg

ocenił(a) film na 7
666wszechmocny666

ahahahah :)) Dobre :) Sok z żuka :D

ocenił(a) film na 7
jacobn

Sam obcy był bronią biologiczną, wydaje mi się że ta czarna substancja organiczna w obecności innych żywych istot tworzyła wkodowany w jej strukturze DNA twór znany jako twarzołap, od danego stworzenia zależało jak ksemoform będzie wyglądał, na filmie można było zauważyc że członkowie załogi przyswajali samą czarną maź i stawali się zombiee , albo przyjmowali same zarodki do ust i musieli kogoś zapłodnic aby powstał twarzołap, tak mi się wydaje

ataksobie

A więc ze wszystkiego co wyczytałem to obcy predator i Prometeusz to te samo uniwersum. Inżynierowie stworzyli bron biologiczną "obcego" ale z jakiegoś dziwnego powodu inżynierowie zniknęli z wszechświata (lub nie?) Broń biologiczna adaptuje się z DNA dlatego w AvP mamy formę Obcego podobnego do predatora (szczeki na bokach twarzy) obcego człowieka (zwykły zgryz) no i teraz wersje która wylazła z inżyniera. A więc albo inżynierowie ich wymyślili albo odkryli lub w ogóle z kosmosu wersja , wiedzieli co się stanie i jak bd wyglądał obcy kiedy ich bron zetknie się z dna ludzkim (freski na ścianach) xD

mózg roz..... :P

ocenił(a) film na 7
davidziak9

Predator nie należy do tego uniwersum, AVP powinno się traktowac osobno, OBcy może przybierac różny wygląd, w 3 częsci wyszedł z psa a wyglądał podobnie, może w świecie Inżymierów są takie stworzenia przez które ksemoformy mają podobny wygląd

jacobn

Typowi obcy powstawali z ludzi. (Obcy 1,2 i 4), natomiast w Obcy 3 powstał z psa.
W AVP ten Xenomorph, który powstał z predatora miał jego szczęki i "dredy".

Wygląda na to, że w zależności od nosiciela, powstają różne wersje Xenomorfów

lisu_9

Ksenomorf - gatunek obcej formy życia (nieznane pochodzenie)
Diakon - istota ksenopodobna powstała z zainfekowanego inżyniera (Prometheus)
Runner - istota ksenopodobna powstała z zainfekowanego psa (występował w Alien 3)
Newborn - istota stworzona przez naukowców, łącząca kod DNA człowieka i Ksenomorf'a (Alien 4)
Nowy ksenomorf - nowa generacja obcych powstała z nowo wychodowanej przez ludzi królowej (mentalnie zbliżone nieco do ludzi, bardziej brutalne, zdolne do planowania i myślenia istoty, z wyglądu bardzo podobne do zwykłych ksenomorf'ów)