PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=665400}

Obcy: Przymierze

Alien: Covenant
2017
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 83098
5,0 59 krytyków
Obcy: Przymierze
powrót do forum filmu Obcy: Przymierze

Ten film mnie zadowolił, zaskoczył ale też rozczarował. Przede wszystkim, totalnie mnie zaskoczył fabularnie. Po tych wszystkich trailerach, można było się spodziewać niezbyt złożonej fabuły opartej o znane już schematy, jednak te zwiastuny nijak zdradzają o co na prawdę chodzi w filmie.
Jak to ktoś w kinie okreśił: "To jest Prometeusz, a Obcy występuje tu gościnnie" i z tym się całkowicie zgadzam. Przymierze jest ciekawym tworem i ambitnym (dużo filozoficznych rozważań o pochodzeniu człowieka, wierze itd.). Ale przede wszystkim świetnie spaja fabułę Prometeusza z klasycznymi odsłonami serii - to wszystko ma sens.
To co mnie rozczarowało to właśnie Obcy - po trailerach sądziłem, że masakra w jego wykonaniu nieobecna w Prometeuszu powróci, niestety były może 2 takie sceny, które były czymś standardowym w starych odsłonach. Pod tym względem miałem niedosyt po filmie.
Podsumowując - film bardzo dobry, ale nazywanie tego "Obcy" wprowadza w błąd, to ewidentnie Prometeusz 2.
Pozostaje mieć tylko nadzieję, że kolejna odsłona skupi się na eksterminacji ludzi przez Ksenomorfy.

Krecik1218

Ciekawe w której części ty widziałeś tą "masakrę". Bo ta część była najbardziej krwawa i obrzydliwa ze wszystkich (pomijając może avp requiem ale to inne uniwersum).

Panckracy

najbardziej krwawa....dobre,,,,,

ocenił(a) film na 8
remik23

Może źle to ująłem, bo nie miałem na myśli konkretnie samej krwi, ale ogólnie mord obcego na ludziach i ich desperacką walkę o przetrwanie. W jedynce i trójce mieliśmy ten sam schemat, czyli jeden Obcy polujący z ukrycia na ludzi jak w klasycznym horrorze. Dwójka miała znacznie więcej akcji, trup ścielił się gęsto ale nadal było to nieustanne poczucie zagrożenia.
A w najnowszej odsłonie poza sceną pod prysznicem i skokiem z jakiejś wysokiej półki pod sufitem w jaskini Davida, takich scen nie ma.
A co tu było obrzydliwego to nie wiem, dla mnie dużo bardziej obrzydliwa była czwarta część i sceny z hybrydą obcego.

Krecik1218

właśnie 4 taka była

ocenił(a) film na 8
Krecik1218

Może dlatego, że Xeno został jakby zachowany na koniec? Gdyby został stworzony na początku, to wiadomo, że zająłby się ekipą, ale skoro był kolejna hybrydą, stał się "smaczkiem na koniec". Myślę, że tytuł prawilny, bo z założenia "Prometeusz" ma być pozbawiony Ksenomorfa, więc gdyby to była bezpośrednia kontynuacja Prometeusza i jego wątków, nadal nie powinno tam być Obcego (takie prawa spin-offu).

ocenił(a) film na 8
cinek_1988

Dlatego mam nadzieję, że w kolejnej odsłonie Ridley pójdzie na całość. Moment w jakim zakończyło się Przymierze, zdaje się to potwierdzać.

ocenił(a) film na 8
Krecik1218

Na to wygląda. Zwłaszcza, że Scott wycofuje się z pomysłu x prequeli na rzecz jeszcze jednego lub dwóch. Liczę, że przestanie celować w większość potencjalnych widzów (czytaj: zjadaczy popcornu), studio nie będzie zbytnio ingerować i wykrzesa z siebie resztki geniuszu. Jeszcze nie pogrzebał tej serii, ale ona nie zniesie kolejnego filmu na tym (choć jak dla mnie na bardzo dobrym) poziomie.