PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=994}
7,6 214 tys. ocen
7,6 10 1 213963
8,1 59 krytyków
Obcy - decydujące starcie
powrót do forum filmu Obcy - decydujące starcie

Po klimatycznym "Obcym" czas na akcje w "Obcym 2". Ten film nie przeraża już jak częsc 1. To bardziej thriller niż horror. o wiele więcej tutaj strzelania, wybuchów itp. co wcale nie świadczy o tym, że jest gorszy. Jest po prostu inny. POLECAM

ocenił(a) film na 9
Maxter69

Dokładnie, jest inny. I to jest jedna z jego największych zalet, bo nie podążą ślepo według schematów ustalonych przez swojego zacnego poprzednika, ale stara się pokazać coś nowego i oryginalnego, jednocześnie trzymając ducha oryginału. To spore osiągnięcie Jamesa Camerona. Nie jestem pewien, czy jakiemukolwiek innemu reżyserowi udała się podobna sztuka.

ocenił(a) film na 10
JaszczurXP

to najlepsza część ze wszystkich tu jest akcja a nie tylko horror

ocenił(a) film na 8
maxmessi

Zależy co kto lubi
Sam wolę oczekiwanie na akcję niż akcję samą w sobie, czyli horrrrrror
Acz zgrzeszyłbym, nazywając "dwójkę" słabą
Ale ten klimacik....
W pierwszym obcym baliśmy się tego co za drzwiami, tu drzwi zostały otwarte
Dlatego z mojej strony "tylko" 8/10
pozdrawiam

_eMBe_

Ja byłem o wiele bardziej przerażony niż podczas jedynki kiedy oglądałem to pierwszy raz.Kiedy film wyszedł pojawiały się komentarze krytyków że film jest bardziej komiksowy od poprzednika.Może i jest jest ale nie zmienia to faktu że zabija surowością wyrazu.Pamiętam scene kiedy już wydaje się że wszystko jest o.key a tu nagle ni z tąd ni z owąd Bischop zostaje rozwalony na części przez intruza.O kurna to jeszcze nie koniec.Podobny manewr Camerona znany z Terminatora kiedy Arni wylazł jako szkielet z ogniska.A miał być już happy end.Film rozbraja.Pamiętam te czasy.Rok 1987 w kinach.

Maxter69

Typowe pieprzenie, gdyby film nie był firmowany postacią obcego tylko opowiadał by dokladnie ta sama historie ale z innym potworem w tle napewno nie odniósł by takiego sukcesu. Czy sprowadzenie złą wcielonego czyli obcego z pierwszej części do roli zwierzęcia pchającego sie pod lufy karabinów to dla Was rozwinięcie??? Jak tak to swietnie bawmy się dalej w filmy.

arczi25

Było ich tylu że królowa postanowiła poświęcić trochę pojedyńczych jednostek aby dobrnąć do celu i nie pchali się pod lufy tylko zostali zaskoczeni.Żołnierze radzieccy w czasie 2 wojny światowej też byli poświęcani w imię idei i w zasadzie pchali się pod lufy nieprzyjaciela.

ocenił(a) film na 10
arczi25

Ten film nie był "firmowany" postacią Obcego, tylko był o obcym! Oraz o
dalszych losach głównej bochaterki. Napewno taki film by nie powstał gdyby
nie Obcy, Ripley i Obcy 8 pasażer Nostromo!