Cameron w ogóle nie powinien brac się za obcego młody był nie znał się daję 6/10
Jak dla mnie największe wrażenie(przeważnie tak bywa z większością filmów) wywarła część pierwsza. Została nakręcona dość sporo lat temu, a i tak jak ją oglądałem to odczuwałem największe wrażenia w tym np. nutka strachu itp. Kolejne części były stopniowo co raz mniej ekscytujące,. jednak nie było to jakieś "dno". Tylko scenariusz wciąż był uderzająco podobny do poprzednich części, w końc i tak miała przeżyć tylko Ripley.
Dokładnie, jak to zawsze bywa, pierwszy obcy to prawdziwy obcy.Nutka grozy, strachu i w ogóle nie powtarzalny klimat.Kolejne części są zawsze gorsze i nie dorównują pierwowzorowi. Jak dla mnie to dwójka jeszcze w miarę ujdzie, ale z trójką jest już ciężko, a czwórkę to chyba lepiej już ominać...;-)
kazda z czesci ma swój własny niepowtarzalny klimat ,jesli mialbym wybierac to z czesc 4 jest zdecydowanie najsłabsza. Najlepsza jest w/g mnie cześc 1 i 2. I nie ma co wybrzydzac ze częsc 1 jest lepsza od 2 czy odwrotnie ,tak naprawde są to dwa inne filmy ,Scott nakręcil wręcz gotycki horror a Cameron zdecydowanie postawil na akcje. pozdro ;D
Powiedzmy, że najsłabszy. Nie zgodzę się z całkowitym skreśleniem pozostałych trzech części. Jak napisał DAWIDHACZKUR, każda miała swój klimat i dzięki temu po latach osoby o różnych upodobaniach mogą znaleźć coś dla siebie. Pamiętajmy, przeciętny człowiek nie jest w stanie nakręcić czegoś takiego od tak sobie. Trzeba mieć sporo wyobraźni i umiejętności nawet jeżeli jest to "tylko" druga część.
Po latach od wszystkich czterech premier 1 i 3 część to dla mnie świetny mroczny klimat, 2 i 4 to dobre kino akcji.
Wszystko zależy od gustu. 1 faktycznie była najlepsza, ten wszechobecny klimat grozy. 2 wcale nie była słaba, to porządne kino akcji jakich obecnie mało. Miała też ciekawą fabułę. 3 już wcale taka dobra nie była ale nadawała się do obejrzenia. 4 to dla mnie dno, żałuję nawet że ją obejrzałem.
każda część byłą troche inaczej nagrana. jak ktoś sie jara marines, to 2 najlepsza, jak ktoś lubi horrory to 1 miała najlepszy klimat, 3 w więzieniu, też miała coś w sobie, a 4 była troche bardziej innowacyjna, ale alien jakiś taki w niej słaby i mnoży sie strasznie szybko, ale za to najbardziej widowiskowa część, wg mnie najlepsza była 1 potem 3, a 2 i 4 jakoś na równi