1 Omen - Horror wybitny.
2 Egzorcysta - kolejne arcydzieło, genialny horror.
3 The Ring i Ringu - oba filmy niesamowicie klimatyczne, mające przerażające momenty.
4 Lśnienie - Nie straszy jak kiedyś lecz wciąż świetny. Nicholson bezbłędny.
5 Obecność - bezapelacyjnie najlepszy horror ostatnich lat.
6 Shuter-Widmo - ciekawy i klimatyczny.
7 Nosferatu Symfonia Grozy- mimo iż przedwojenny film jest kamieniem milowym w historii kina grozy.
8 Klątwa Ju-On - trzyma w napięciu.
9 Sierociniec - jeden z niewielu filmów który straszy i wzrusza.
10 Egzorcyzmy Emily Rose - klimatyczny lecz momentami nudnawy.
Bezapelacyjnie nie jest to najlepszy horror ostatnich lat, a nawet roku w którym został to wydany ;>
Obejrzyj coś poza tym co popularne i reklamowane.
Z resztą listy (nie licząc Sierocińca i słabych egzorcyzmów ER) można się zgodzić.
To może coś polecisz? Ja też uważam że Obecność to najlepszy horror ostatnich lat, więc chętnie obejrzałbym coś równie dobrego.
-.- ... to nie była zaczepka, serio liczyłem na jakąś wymianę opinii i że rzucisz jakiś dobry tytuł :/ ale widzę że jesteś jednym z tych co zamiast pomóc wolą odsyłać do google'a. Także jak tak bardzo szkoda Ci czasu żeby mi odpisać to nevermind.
Łatwo się pomylić patrząc na takich ludzi jak bękarcik poniżej.
Masz tak na szybko kilka albo dobrych albo przynajmniej naprawde ciekawych tytułów z ostatnich lat.
Noo-seo-woon I-ya-gi + sequel
Excision
Szepty (choć nie zaliczyłbym go do nieznanych)
Opętana
Pozwól mi wejść
Gidam
Haunt
Open Grave
Dzięki, na pewno obadam.
Widziałem "Pozwól mi wejść" i bardzo mi się podobało, ale głównie dzięki świetnemu klimatowi (czuć że to film europejski) i genialnie działającemu połączeniu gatunków horror-melodramat. "Szepty" nie aż tak (przekombinowana końcówka), za to na pewno ciekawy, oglądało się dobrze, choć to też horror dość nietypowy. Liczyłem że umknął mi jakiś dobry tytuł czysto gatunkowy, bo takim właśnie jest "Obecność". Dlatego też tak go sobie chwalę i polecam innym, bo niestety często horrory, zwłaszcza made in 'merica, to szmiry. Ale kilka azjatyckich które wymieniłeś wygląda ciekawie i pasuje do tego, czego szukam, więc przyjrzę im się ;)
Czysto gatunkowy?
Akurat w horrorze ciężko o tym mówić, przez wzgląd na szerokość gatunku. Mamy horrory, które jednocześnie podpadają pod dramat, albo komedię, albo kino akcji. Mamy takie które stylowo graniczą z thrillerem w takim stopniu, że czasem ciężko powiedzieć jaki to film. A to wszystko nawet nie licząc licznych podgatunków horroru.
Po prostu konwencja horroru umożliwia zabawę nią, przemycenie wielu różnych myśli. To co martwi to raczej fakt, że horror amerykański staje się coraz bardziej pusty i to jest właśnie główny zarzut do Obecności. Kiedyś te filmy coś przekazywały jak Dracula, jak Noc żywych trupów, nawet jak pierwsze Wzgórza mają oczy. Te filmy mówiły o czymś więcej, a Obecność jest po prostu dobrze wykonanym horrorem, ale bez żadnej głębi :)
yep. Jako horror zawodzą, jako film są zwyczajnie średnie.
Ale jak ktoś widział 3 horrory na krzyż to pewnie może się podobać;>
ogladalem mase horrorow, zwlaszcza tych klasycznych z lat 70-80, wiec daruj sobie, a Egzorzyzmy Emily sa jednym z lepszych horrorow.
Jest duzy element strachu i klimat, to co najwazniejsze w horrorach, plus to, ze jest oparty na faktach.
Racja bo "oparcie na faktach" jest korzystne. Wierzysz we wszystko co ci wmówią?;>
Ale przy takim podejściu ta masa musi być bardzo skromna.
Tak, tak próbuj odratowywać chamstwo które pokazałeś ;>
Nie zakładam, że ktoś się zna gorzej lub lepiej bez powodu. Ty swoim pierwszym postem pokazałeś swoje miałkie możliwości, po czym bez problemu można wywnioskować, że znać to się możesz znać na tych kogucikach o których lubisz pisać, ale na pewno na niczym związanym w jakikolwiek sposób z szeroko rozumianą kulturą ;>
Nie chcę się wcinać do Waszej "dyskusji" :P ale i tak już odpowiadałem w tym temacie więc z automatu przeczytałem resztę komentarzy. Nie żeby black_bastard używał jakichś super argumentów, ale, Dealric, stwierdzenia typu "yep. Jako horror zawodzą, jako film są zwyczajnie średnie. Ale jak ktoś widział 3 horrory na krzyż to pewnie może się podobać;>" mogą podnieść ciśnienie. Mówisz tak jakbyś stwierdzał fakt, a wyobraź sobie że nie jesteś filmową wyrocznią i jak ktoś się z Tobą nie zgadza to niekoniecznie jest głupszy albo widział połowę mniej filmów niż Ty. Ale co ja się produkuje, przecież wiadomo że jak 2 osoby na filmwebie mają inne opinie to będzie gównoburza :D. Może i sam bym się zaczął kłócić, bo EER zrobiły na mnei duże wrażenie, ale oglądałem je dawno i trudno mi dowodzić że film jest dobry :P
Nie powiedziałbym, że jego pierwsza wypowiedź byłą inteligentna i kulturalna, nie sądzisz?
Mógł napisać, że się nie zgadza, ba mógł podać jakiś argument. Ale szczytem jego możliwości okazało się "hahaha" także... ;)
Znowu się ośmieszyłeś. Znowu poblokowana dyskusja. Uspokoisz się kiedyś? Bo zasługujesz na niezłe lanie od swojego ojca. Widać, że brakuje ci ojcowskiej ręki, bo zachowujesz się, jak istota z buszu.
Dziecko Rosemary to horror dobry, ale nie na pierwszą dychę. Halloween natomiast, to zwykły przereklamowany gniot.
Od siebie mogę dorzucić jeszcze:
1. Sinister (http://www.filmweb.pl/film/Sinister-2012-631143) - polecam oglądać z dosyć wysoko nastawioną głośnością.
2. Naznaczony (http://www.filmweb.pl/film/Naznaczony-2010-559840)
1. a gdzie w tym zestawieniu Hellraiser? Toż to megaklasyk horroru! Klimat tego strychu zawsze będzie za mną chodził ;)
2. A gdzie Evil Death? - wiem, że po latach może już tak nie straszyć w zestawieniu z nowymi filmami o świetnych efektach specjalnych... ale jednak był to kunszt tamtych czasów, tj. lat 80 tych.
3. A gdzie Noc żywych trupów z 1968 r.? Romero to filmowy "ojciec" zombie. Tak prostymi środkami wszystkich nastraszył, że hohoho!
U mnie kolejność wyglądałaby mniej więcej tak:
1. The Thing - 1982
2. Zejście - 2005
3. Dom 1000 trupów - 2003
4. Sauna - 2008
5. W paszczy szaleństwa - 1994
6. Lśnienie - 1980
7. 28 dni później -2002
8. Obcy. Ósmy Pasażer Nostromo - 1979
9. Maniac - 2012
10. Hellraiser - 1987
Oryginalny Maniac z 1980 pod względem klimatu i brutalności bije na łeb ten remake z 2012.
5 pierwszym miejsca powinno wyglądać tak:
1. Alien
2. The Thing
3. Omen/Egzorcysta
Według mnie oczywiście;-)
Szukałem ostatnio dobrych horrorów, żeby sobie obejrzeć legalnie na polskich VOD (nie żadne szitowate Kinomanty i inne CDA) i kilka dobrych filmów się znalazło:
http://filmyfantastyczne.pl/rankingi/najlepsze-horrory-online-gdzie-ogladac-za-d armo
Paranormal Activity, Oczy Julii, Shutter Widmo, Naznaczony - trochę tego jest :)