PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=289862}

Obsługiwałem angielskiego króla

Obsluhoval jsem anglického krále
2006
7,2 17 tys. ocen
7,2 10 1 17053
6,8 12 krytyków
Obsługiwałem angielskiego króla
powrót do forum filmu Obsługiwałem angielskiego króla

Ktoś miał może okazję oglądać teatralną inscenizację powieści Hrabala? Jak wypada względem filmu i książki? Warto?

deadlock

właśnie wróciłam z teatru i muszę powiedzieć że jestem mile zaskoczona a to dlatego, że kiedyś usiłowałam przebrnąć przez film ale nie dałam rady. Może podejdę do niego teraz drugi raz. książki niestety nie czytałam.

ocenił(a) film na 6
agawich

To polecam Ci przeczytanie książki. W porównaniu z filmem wypada znacznie lepiej.

ocenił(a) film na 9
deadlock

właśnie skończyłam czytać książkę, na spektaklu w TN w Poznaniu byłam ok. 2 m-ce temu, film oglądałam już dość dawno. wszystkie sposoby przedstawienia tej historii są co najmniej bardzo dobre. oczywiście najlepsza książka :) i wszystkie się różnią. wersja teatralna z wiadomych względów jest najbardziej ograniczona [pomija niektóre wątki], ale pozwala za to na szerszą własną interpretację niż w przypadku filmu. jest bardziej metaforyczna. w skali 1-10 spektakl TN za narrację Grudzińskiego i za wyśmienitego wielbłąda oceniam na 7,5/10

użytkownik usunięty
deadlock

Przedstawienie teatralne w Teatrze Nowym w Poznaniu było przewspaniałym przeżyciem, wybierz się. Film dużo słabszy.