PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=289862}

Obsługiwałem angielskiego króla

Obsluhoval jsem anglického krále
2006
7,2 17 tys. ocen
7,2 10 1 17011
6,8 12 krytyków
Obsługiwałem angielskiego króla
powrót do forum filmu Obsługiwałem angielskiego króla

w piątkowy wieczór miałem przyjemność obejrzeć w poznańskiej Muzie na przedpremierowym pokazie "Obsługiwałem angielskiego króla" i przyznać muszę, iż jest to film naprawdę rewelacyjny.
Świetna powieść Hrabala zekranizowana została wyjątkowo udania, ale w przeciwieństwie choćby do "Pachnidła", znajomość literackiego pierwowzoru nie jest konieczna do zrozumienia filmu - "Obsługiwałem..." tworzy świetnie opowiedzianą historię, ktrą zrealizowano w wysmakowany sposób (choć i mocniejszych scen nie brakuje).
Bardzo wiele tu czarnego humoru Hrabala (sala kinowa przez większą część filmu świetnie się bawiła), świetnie ukazano (jakby od niechcenia, sygnalizując ledwie) okrucieństwo wojny i tragiczne losy ludzi, w kontraście z całkowicie naiwną postawą życiową głównego bohatera, w obu zresztą przestrzeniach czasowych bardzo dobrze zagranego - Ditie jest odmalowany wyjątkowo trafnie.
Gorąco polecam wszystkim!

LORD_STEFANIUSZ

tak, tak, to wszystko prawda! cudowny, czarująco zabawny film.

ocenił(a) film na 10
LORD_STEFANIUSZ

"znajomość literackiego pierwowzoru nie jest konieczna do zrozumienia filmu" to prawda,ale znam tę książkę na pamięć a i tak oglądałam z zaciekawieniem, PRAWIE wierne odwzorowanie.