Bardzo inteligentny film. Przemyślany i szczegółowy . Do tego dochodzi naprawdę dobra gra aktorska. Przyznajcie się, zaskoczyła was końcówka, prawda?
Przemyślany i szczegółowy film to np. Chinatown. Końcówka była zwyczajna jak na tego rodzaju film. Polecam obejrzeć np. Siedem, Infiltrację lub Fight Club. Może na nowo zdefiniujesz pojęcie super końcówki. ;)
Według mnie "Siedem" jest takim sobie filmem... choć masz rację. Końcówka była tam zaskakująca.
Ja osobiście polecam końcówkę filmu "Prestiż" albo "Incepcja". One są naprawdę zaskakujące :)
To znaczy w Prestiżu sprawa jest taka, że jednak bardzo uważny widz powinien się domyślić końca. Nie było tam żadnego twistu. W pierwszej scenie głos pyta się czy oglądamy uważnie, jak się potem pokazuje cylindry to bardzo ogromna wskazówka.
Ja jednak nie zrozumiałem końcówki... dopowiedziałem ją sobie sam :) I za to kocham Nolana.
Końcówka zupełnie niczym nie zaskoczyła, była najprostsza jak tylko możliwe: złodziejom udaje się napad, dziewczyna wraca do głównego bohatera i już. Można to było dużo ambitniej wymyślić.
A inteligencji to w tym filmie raczej nie wiedziałem. Typowy film, który oglądasz po kolacji i zapominasz.