Odważni

Courageous
2011
6,9 7,4 tys. ocen
6,9 10 1 7362
5,0 2 krytyków
Odważni
powrót do forum filmu Odważni

Jestem Protestantem i film bardzo mi się podobał. Pokazuje jak należy żyć aby się Bogu podobać.
Katolicy - Nie dziwcie się że film jest dla was "religijny" gdyż jest to film głównie dla Protestantów.
Cały Świat zazdrości Amerykanom że są tacy bogaci - a zauważcie że protestantyzm to w USA religia dominująca w ponad 50%!!

Pozdrawiam wszystkich wierzących w jedynego Prawdziwego Boga i tych których ten film poruszył.

foley8

Filmu nie widziałem, jednak bardzo chciałbym obejrzeć. Podobał mi się film Fireproof i jestem przekonany, że Alex Kendrick kolejny raz zrobił piękny film.
Jestem katolikiem i uważam, że ten film jest pewnie dla wszystkich ludzi, wierzących i niewierzących, nie tylko Protestantów.
Pozdrawiam w Chrystusie

ocenił(a) film na 9
foley8

Nie wnikając w kwestie religijne ani jakości filmu, zdanie, że cały świat zazdrości bogactwa Amerykanom wywołało u mnie jednak uśmiech. Amerykanie są biedni. Niezależnie od publikowanych wskaźników i ich zewnętrznego obrazu utrzymywanego na siłę. Świadczy o tym nie tylko ich kosmiczny dług, ale i poziom życia przeciętnego Amerykanina. Obecnie łatwiej się dorobić dostatku w Europie niż Ameryce (i nie jest to moje prywatne zdanie). Czyżby protestantyzm wpływał wręcz negatywnie na społeczeństwo? Nie sądzę. Myślę, że argument łączący chrześcijaństwo z dostatkiem jest nietrafiony. Nie przypominam sobie, żeby Chrystus gwarantował, że pójście za nim implikuje bogactwo. Chyba, że w jakieś alternatywnej wersji.