Odwieczny wróg

Phantoms
1998
5,5 4,6 tys. ocen
5,5 10 1 4640
4,3 6 krytyków
Odwieczny wróg
powrót do forum filmu Odwieczny wróg

straszne!!!

ocenił(a) film na 5

Często zdarza się, że filmy nie dorównują książkom, na podstawia których zostały nakręcone. Jednak ta ekranizacja nie tylko NIE dorównuje, ale jeszcze pogrąża i sprawia, że fani Koontza po obejrzeniu filmu poczują sie całkowicie zawiedzeni swoim ulubionym pisarzem, a do tego autorem scenariusza!!! To, co oferują nam filmowcy, to uczta jedynie dla kogoś, kto uważa, że najlepsza rozrywka, to bardzo, ale to bardzo źle nakręcony film!!!
Oczywiście obraz ten nie jest taki znowu najgorszy. Mój komentarz dotyczy filmu jako ekranizacji.
Pozdrawiam wszyskich, którzy lubią ''Odwiecznego wroga''. :)

ocenił(a) film na 4
thera

Szkoda że nie czytałem książki ale powiem tak : wg mnie nikt nie powinien odebrać tego filmu jako ekranizację, zresztą ja wogóle nie oceniam żadnych ekranizowanych filmów pod względem ekranizacji. Ja sam mam wyrobione zdanie o książce, mam jej obraz w głowie i żaden film nie jest w stanie tego zniszczyć. Powiem więcej : nie lubię ludzi którzy mamrocą że to scenarzysta jest głupi bo zniszczył moją ulubioną książkę i zrobił z niej jakieś gówno. Zresztą gdzie pisze że film jest ekranizacją ? Może po prostu scenariusz filmu jest napisany na podstawie książki co upoważnia reżysera/scenarzystę do wprowadzenia własnych elementów. Jeśli istnieją jakieś niezgodności co do książki to nie jest to z pewnością ekranizacja - w końcu to nei to samo co w książce. Trochę to głupio napisałem ale staram się dojść że "Phantoms" jako film jest naprawdę świetny, G klimat, wypas odgłosy niezła gra aktorów. To wszystko składa się na kawał dobrego thillera a nawet dreszczowca.
BTW. Ktoś czytał "Wywiad z Wampirem" ? A może ktoś oglądał do tego ? To jest dobry przykład że kręcenie filmu na podst. książki z dużymi zmianami może wyjść filmowi na lepsze.