7,4 36 tys. ocen
7,4 10 1 36365
6,1 9 krytyków
Ogród Luizy
powrót do forum filmu Ogród Luizy

zawsze znajdą się przecież "lepsi SNAFCY z niniejszego portalu", czepiaja się a to montażu (tylko brak im dobrego argumentu), a to muzyki (-//-), a to obsady (-//-) itd. itd. Prosta zasada: IGNOROWAĆ owych. Film bardzo dobry pod każdym względem.

ocenił(a) film na 6
1vinga

Nie ma filmów, które podobają się wszystkim.
Jak dla mnie: niezły, ale daleki od rewelacji. Szkoda, bo miałem dużo większe oczekiwania, a po obejrzeniu uważam, że bez wątków mafijnych byłby to o wiele lepszy film. No ale u nas niestety główny bohater często musi być gangsterem. Taka mania.

ocenił(a) film na 9
1vinga

Ja też od razu po obejrzeniu powiedziałem sobie "dam mu co najmniej 9". Nie ma co się napinać, bardzo dobre kino i basta.

ocenił(a) film na 6
1vinga

Jak to zachwyca, skoro nie zachwyca :)
Rozumiem, że film może się podobać, szczególnie nastoletnim dziewczętom. Sam obejrzałem z przyjemnością, choć umiarkowaną. I obsada jest na przyzwoitym poziomie, i reżyseria, i montaż. No, scenariusz już niekoniecznie, ale bólu nie ma.
Ale ocena tej miłej, naiwnej i lukrowanej bajeczki jako arcydzieła niezbyt dobrze świadczy o dojrzałości oceniającego ;)
Jeśli to oceniasz Ogród na 10/10, to jak ocenisz Lot nad kukułczym gniazdem?
Tak w ogóle, film ma wielki, niemożliwy do wykorzystania w polskich warunkach potencjał komercyjny.
Amerykański remake byłby światowym hitem na setki milionów $ i ze dwa Oskary przynajmniej. Co nie znaczy, że lepszym artystycznie.
Mamy idealną mieszankę "Lotu..." i Rain mana" z ckliwym melodramatem i filmem o gangsterze, który ukrywa wrodzoną delikatność i gołębie serce pod pancerzem brutalności, ale właściwa kobieta pod ten pancerz się dostaje.
No i oczywiście
SPOJLER
obowiązkowy happy end z para ukochanych, co będą się kochać aż do śmierci ze starości.

ocenił(a) film na 6
aklekot

Bądź co bądź mocna szóstka.
Historie chorej dziewczyny można dokładnie tak jak ktoż wyżej napisał przesdstawić bez tej cukierkowej mafi.
Film poza tym wedug mnie bardzo nierówny, są sceny świetnie ale też bardzo bardzo słabo zagrane.
Najgorsza rola jak dla mnie Pana Dorocińskiego.