Dawno temu ogladalem trylogie filmową, potem przeczytalem ksiazke jedynke i jest rewelacyjna. Po prze zytaniu obejrzalem drugi raz film "1" i spodobal mi sie bardziej niz za pierwszym razem. Teraz zabieram sie do czytania "Powrotu" stąd moje pytanie. Pozdro
Znlazłem już odpowiedź na moje pytnie. Przyznam że jest to bardzo interesujące. Nie bede rozmawiał sam ze sobą więc jeśli ktoś jest zainteresowany to opiszę chronologię "książkowo-filmową".
ja jestem bo ogladalem trylogie a teraz czytam ksiazke i nie wiem na czym sie ona konczy i czy 2 i 3 czesc filmu sa zmyslone :)
Prosze bardzo:) znalazlem to w trzeciej czesci książki, którą też posiadam("Zemsta Ojca Chrzestnego"). Otóż myslalem ze "Powrót" i "Zemsta" zostały napisane na podstawie scenariuszy do filmów II i III. Błąd. W "Powrocie" jest na początku tabelka z chronologią i datami (tabela nie zawiera jeszcze "Zemsty"), zaś w Zemście na jednej z pierwszych stron widniej oś czasu i przedstawia się to następująco:
"Ojciec Chrzestny" (książka* i film - w tym przypadku film jest adaptacją książki) (1945-1955)
"Powrót Ojca Chrzestnego" (1955-1962)**
I teraz jest ciekawe, bo Ojciec Chrzestny II przedstawia tylko krótki okres czasu opisanego w "Powrocie" - od razu prosze o darowanie sobie potencjalnych uwag co do kolejności powstawania, a zatem co sie zawiera w czym, bo wiem doskonale w jakiej kolejności powstawały wszystkie opisywane dzieła, przedstawiam tylko suche informacje z Książek "Zemsta.." i "Powrót..".
Zatem "Ojciec Chrzestny II" (1958-1959)*
"Zemsta Ojca Chrzestnego" (1963-1964)***
"Ojciec Chrzestny III" (1979-1980)
* W pierwszej powieści i drugim filmie jest również przedstawione życie Vita Corleone w latach 1920-1939
** W powieści "Powrót Ojca Chrzestnego" jest również opisane życie Michaela Corleone w latach 1920-1945
*** W powieści "Zemsta Ojca Chrzestnego" można znaleźć informacje o życiu Toma Hagena w latach 1920-1922.
Co do II i III to nie są zmyślone, gdyż w tworzeniu scenariuszy brał udział sam Mario Puzo. Jeśli chcemy nazywać coś "zmyślonym" to raczej kontynuacje książki, bo te powtały po śmierci Puzo w porozumieniu z jego spadkobiercami, a ich autorem jest Mark Winegardner.
Życzę miłej lektury.
ok dziekuje za rozwiniecie tematu :) i mam pytanie bo ja czytam "ojca chrzestnego" mario puzo wiec po tej ksiazce jakie sa nastepne tytuly ksiazek ? chronologicznie
do tej listy dopisać możesz jeszcze "Sycylijczyk" M.Puzo która nawiązuje do czasu gdy M. Corleone przebywał na Sycylii.
Co do książek Winegardnera czyta się całkiem dobrze i ciekawie. Jestem zadowolony, że rodzina wybrała jego do napisania tych książek.
Przeczytałem jakiś czas temu "Powrót". Niestety nie umywa się do Dzieła Maria Puzo. Za bardzo pogmatwane, za dużo wulgarności i seksizmu. W "Ojcu Chrzestnym" było tego trochę, ale było to sprawnie wplecione przez Mistrza Puzo. Natomiast tutaj... No cóż.... Wiadomo, że autor pisał artykuły do "Playboya", może chciał zaszaleć jeszcze bardziej niż mógł w czasopiśmie. Fajna ciekawostka, dobrze zazębia się z filmem "dwójką" jednak nie wiem czy sięgnę po "Zemstę".