Ojciec chrzestny III

The Godfather: Part III
1990
7,9 186 tys. ocen
7,9 10 1 186247
6,9 44 krytyków
Ojciec chrzestny III
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny III

Próba przejścia na legalną ścieżkę, dla Michaela Corleone nie jest rzeczą prostą.

Myślę, że dopiero ta część pozwala zinterpretować "Ojca Chrzestnego". To właśnie Michael, a nie Vito, jest główną postacią, choć to właśnie Marlon Brando jest najbardzej pamiętany przez wszystkich jako ojciec chrzestny. A dlaczego tak sądzę?

W części pierwszej Michael, na początku jest zupełnie oderwany od mafii, nie chce się w to bawić, potępia to, izoluje się, ale w sktutek przeróżnych wydarzeń, nie tylko wplątuje się w rodzinny biznes, ale to właśnie on zostaje jego głową, Donem, Ojcem Chrzestnym.

W drugiej części, próbuje sobie rządzić, a jego rządy są przeciwstawione działaniom jego ojca, który założył rodzinę. Myślę, że wszystkie jego problemy (Michaela) wynikają z tego, że choć jest Donem, to wciąż chciałby się od tego oderwać, ale w jakiś sposób nie może.

Trzecia część to właśnie oderwanie się od przestępczej działalności, a właściwie jego próba. Tu znów wychodzi to co było na początku w Michaelu, próba bycia dobrym. Jednak wychodzi jeszcze inna rzecz, Michael wciąż żyje w cieniu swojego ojca Vito, i w żaden sposób nie jest w stanie mu dorównać, sprostać.

Tym razem też Coppola zatacza szersze kręgi, mafia infiltruje Watykan, doprowadza do śmierci Jana Pawła I, kto wie?

Również warto zwrócić tu uwagę na aktorów, a ja szczególnie zwróciłem uwagę na wspaniałą Sofię Coppolę i George'a Hamiltona.

I ogólnie uważam, że film ten jest bliższy części pierwszej, klimatem, spójnością niż część II.

ocenił(a) film na 9
Lord___Sidious

Michael Corleone
Nie zgodzilabym sie tylko z tym, ze Michael tak bardzo pragnie dorownac ojcu. A konkretnie wg mnie w sprawach kierowania Rodzina dorownal mu (co zreszta opisal Mario Puzo-nadal jestem pod wrazeniem ksiazki). Zas we wszystkich innych dziedzinach zycia wybieral inne sciezki i tu wcale nie chcial byc podobny do Vita.
Ale zgodze sie, ze wspaniale jest pokazana przemiana Michaela, ktory tak bardzo chcial sie odciac od rodziny, a ze ja kochal, stanal na jej czele.