Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 574 tys. ocen
8,6 10 1 574402
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Pierwsze 2 częsci trylogi oglądałem już jakiś czas temu, a dzisiaj postanowiłem obejrzec 3! Myślałem, ze będzie zdecydowanie gorsza od swoich wielkich poprzedniczek, ale wg mnie była równie dobra! wszystkie częsci oczywiście oceniłem na 10 i uważam, że w 100% zasługują na 3 pierwsze miejsca na top100! Nie chodzi tu u jakieś głupie strzelanki jak w większości produkcji gangsterskich czy mafijnych, ale o konflikty wewnętrzne i siłe charakterów najpierw Vita potem Michela, o to jak budowali swoje imperia w oparciu o inteligencje, rozsądek, przebiegłość, dar przewidywania! Wielki kreacje aktorskie Pacino i Brando którzy wg mnie w tym filmie wznieśli się na szczyty aktorskiego kunsztu! Całość uwieńcza wspaniała muzyka oddająca klimat filmu!
W tym filmie nie chodzi tylko o to co jest w nim pokazane! Ten film posiada głebie, unwersalny przekaz, dązenia człowieka za wszelką cene do wyznaczonego sobie celu, nie licząc się z ofiarami!

ocenił(a) film na 7
bad_boy21

i to wedlug ciebie jest takie glebokie-zal mi ciebie. film jest fajny ale to wszystko. strona wizualna jest niezachwycajaca, a poza tym film jest mocno ograniczony przez konwencje.rozumiem to ze przemawia do ludzi o niezbyt bogatej wyobrazni i slabo rozwinietej wrazliwosci którzy nie znaja wartosciowego kina z poza głównego nurtu-wtedy lgna do ojca chrzestnego - ale ja sie tam mafia nie zachwycam.

ocenił(a) film na 10
bad_boy21

prawie w zupełności się zgadzam, i chciałem tylko dodać ze w tym filmie pokazany jest autentyczny obraz włoskiej mafii połowy ubiegłego wieku. Ten film jest jak film dokumentalny, dokładne odwzorowanie sposobów działania, codziennych trosk, wojen i strzelanin włoskiej mafii.Nie ma w nim nic sztucznego, prawda że niektóre sceny dzisiaj nie zachwycają ale film był zrobiony przeszło 30 lat.