Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 574 tys. ocen
8,6 10 1 574402
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Mówiłeś że stare filmy nie mogą być w top 100 bo nie ma efektów specjalnych. Tak się składa, koleś że dobry film nie polega na jakichś zasranych efektach tylko na dobrej grze aktorskiej i prawdziwej fabule, która nie robi z filmu głupoty. Stare filmy prawie zawsze są lepsze od nowych. Dajmy np. Komedie i Horrory. Stare komedie Mela Brooks'a albo jeszcze starsze Charliego Chaplin'a śmieszą mnie sto razy bardziej od tych współczesnych, a Horrory w stylu Hitchcock'a mają niepowtażalny klimat trzymający w napięciu od początku do końca. Współczesne horrory są zawsze takie same: Potwór lub morderca poluje na grupę nastolatków i wkońcu zabija wszystkich poza jednym który zabija mordercę i koniec. Żenada ;/ A co do Ojca Chrzestnego to najlepszy film o Mafii. Taka była kiedyś mafia. To przestępcza arystokracja, która zabija tylko wtedy gdy nie ma innego wyboru i stara się legalnie załatwiać interesy. Dzisiejsze filmy o Mafii która wpada do banku, zabija w wejściu kilku ludzi i nie szanuje nawet siebie nawzajem to beznadziejne parodie mafii. Ale twoje zdanie ,,Nie oglądałem Ojca chrzestnego ale wiem że nie zasługuje na wysokie miejsce" powaliło mnie totalnie. Gratuluję po prostu znawstwa na kinie. Jeżeli dla ciebie dobry film to 100% efektów ale 0% fabuły i talentu aktorskiego to lepiej sie nie wypowiadaj.

ocenił(a) film na 10
peter5_14

Zgaduję że mówisz do tego debila ,,herbula" ;) Bardzo dobrze. Miło wiedzieć że jest ktoś kto zna się na kinie i mówi idiotom, zakochanym w przesyconych efektami specjalnymi badziewiach co o nich myśli. Pozdro dla założyciela tematu ;) Ojciec Chrzestny rządzi.

peter5_14

<brawo> zgadzam sie w 100% tylko problem w tym ze dzieci neostradu typu HERUBUL czy ki ch** sie on zwie... to debile, a debilowi nie wytlumaczysz ze nie ma racji.
ale nie zmienia to faktu ze nie mam szacunku dla ludzi ktorzy nie szanuja "Ojca Chrzestnego" i innych starych ale naprawde ZAJEBISTY (!) filmów!!

ocenił(a) film na 10
laska_5

Ja tak samo jak ty szanuję ludzi którym się ten film nie podoba ;) Gdyby herbul po prostu napisał że mu się nie podoba i podał ,,przekonujące" argumenty to bym go zostawił w spokoju, ale w przypadku gdy ocenia na 1 film którego w ogóle nie oglądał to uważam że trzeba go okrzyknąć ,,debilem". Pozdro ;)

ocenił(a) film na 10
peter5_14

myslalem ze sie obsram jak przeczytalem post herbula (ten od efektow specjalnych). jestem w stanie sfinansowac herbulowi kilka filmow z zajewyjebistymi super efektami komputerowymi ktore zastepuja wrecz aktorow i cala reszte, byle bys tylko dal sobie spokoj z pisaniem bzdur na forach. a jak masz ochote na "porzadna kinematografie" z ekstra efektami to obejrzyj takie arcydziela z jean claude van dammem lub stevenem seagalem... nie wtryniaj się na fora o porzadnych filmach bo sam się poprostu nie znasz.....

miki19991

no ale wiecie... godfather jest "staromodny", "kręcony starymi kamerami" i "gra aktorska jest na poziomie tamtych lat" xD no i ten znany "matriksolog" tory tak sobie ceni matix'a xD
ze tak powiem na marginesie Herbol i Herbul to wielcy ludzie...w wielkmimi kompleksami...z niskim IQ i z internetem =] co tworzy dosc wybuchową mieszanke :D ale musze powiedziec ze niektore jego teksty...ze tak powiem.. sa bardzo oryginalne xD i te przekonywujące argumenty... xD

ocenił(a) film na 8
peter5_14

Najlepszym przykładem tego, że filmy oparte na efektach specjalnych są do dupy, jest chyba "Aeon Flux".
Przez ten shit nie da się bez szybkiego podglądu przebrnąć...