Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574535
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Ale nikt na Pierwszym Miejscu nie wyobraża sobie innego filmu niż Ojciec Chrzestny.
Przecież powstało kilkadziesiąt filmów lepszych od niego np:Skazany na Shawshank,Pulp Fiction,Władcy Pierścieni,Star Wars,Miasto Boga,Lista Szindlera,a jednak Ojciec Chrzestny jest na TOP1 i w moim przekonaniu jak Najbardziej Słusznie !!
Są filmy które budzą wieksze emocje niz GoodFather,bardziej zmuszają do zastanowienia sie nad własnym życiem.

Oglądałem Ojca Chrzestnego 3 razy,i dalej nie moge zrozumieć na czym polega jego Fenomen.

ocenił(a) film na 10
Finalny_Odbiorca

Moze na poczatek troche poprawek przyjacielu - nie SkazanY na Shawshank tylko Skazani, nie Wladcy pierscieni tylko WladcA, nie SZindler tylko Schindler i nie GOOdfather tylko Godfather - aha nie wiem czego fenomen napisales przez F - jak ja lubie poprawiac ludzi ;P - filmy ktore wypisales sa bardzo dobre (niektore to w moim mniemaniu arcydziela) ale najbardziej mnie wkurza opinia - "o Godfather na 1 co to jest tyle filmow lepszych a to badziewie tak wysoko" czy cos w tym stylu - 2 lata temu Godfather byl na 7 a Godfather II na 200 i problemu jakos nie bylo - problem lezy glebiej - ludzie widza Godfathera na 1 miejscu i wmawiaja sobie ze to musi byc arcydzielo - wcale nie musi, przykladem moze byc Zielona Mila ktora byla na 1 miejscu 2 lata temu - to ze Ojciec Chrzestny jest w czolowce wszelkich rankingow swiadczy o tym ze to film ktory najbardziej sie spodobal wszelkiej publicznosci - i to wszystko. Zwisa mi to ze Godfather jest na 1 - moze byc nawet 1 od konca - TOP potrzebny mi jest tylko po to aby zobaczyc jakie dobre (bo w sumie chyba wszystkie filmy w top sa conajmniej dobre) filmy inni ogladaja i zwrocic na nie swoja uwage, to wszystko. A zakladanie kolejnych tematow w stylu jak ty ow uzytkowniku zalozyles jest tylko zasmiecaniem forum. Takich tematow bylo mnostwo i bedzie jeszcze wiele. To czy Godfather zasluguje na 1 miejsce czy nie to kazdy powinien sobie odpowiedziec i nie musi wszystkim sie tym chwalic - to jest tak samo glupie jakbym napisal na forum np. Pulp Fiction - "Ten film nie zasluguje na 10 miejsce". Pozdrawiam i nie przyjmij tego postu jako atak w twoja osobe.

ocenił(a) film na 9
Vin_McQueen

Moim zdaniem to jest też pewien efekt psychiki tłumu. Jest to na pewno film kultowy i ktoś, kto ogląda go pierwszy raz jest nastawiony na arcydzieło (bo wszyscy tak chwalą, to jest na pierwszym miejscu i innych nie wiem jakich źródeł wychwalających go pod niebiosa). Myślę, że sporo z tych osób zobaczy w nim arcydzieło tylko dlatego, że chcą je w nim zobaczyć.
Ja również uważam że w skali filmwebowej jest to film bardzo dobry, może nawet rewelacyjny, ale jak dla mnie nie jest arcydziełem. Choć ta muzyka... ;)

pozdrawiam vn10 - widać że jesteś gorącym fanem. Szanuję ludzi, którzy coś bardzo lubią i jednocześnie nie wymagają, żeby wszystkim się podobał.

ocenił(a) film na 10
ageusz

tak ageuszu - Godfather to moj ulubiony film, ale nie widze sensu "zmuszania" kogokolwiek do wystawiania mu 10 - chociaz wkurza to ze ktos pisze "badziew 1/10" - bo to swiadczy o jego glupocie i o tym ze sie nie zna na filmach bo Ojciec Chrzestny w moim mniemaniu zasluguje conajmniej na 6/10 za to jak zostal nakrecony - role Pacino, Caana czy Brando, muzyka, fabula... a jak ktos ot tak sobie daje 1/10 to i tak jak zostanie zglebiony przez innych userow fw i wcale sie wiecej nie odezwie tylko zalozy nowe konto albo zda sobie sprawe z tego, ze to co napisal jest po prostu glupie. pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Finalny_Odbiorca

Nie kazdy :) ja na przyklad uwazam, ze w pelni zasluguje na pierwsze miejsce :D

ocenił(a) film na 9
kiciak100

Ja też. Ogladalem 4 razy i dopiero zaczynam zauwazac jego fenomen. To niego trzeba po prostu dorosnąć. I nie chodzi o wiek, niektórzy nawet po 30 podniecają się shrekiem/300

Finalny_Odbiorca

"Leslyxx">>zgadzam sie z toba w 100%. to jest poprostu fenomen! ten film ma cos w sobie, cos co przyciaga, cos co powoduje ze po obejrzeniu tego filmu nie zapominasz o nim i zawsze bedziesz go kojarzyl ze wspnialym klimatem i swietna fabula i oczywiscie doskonala gra aktorska. i tu wlasnie moim zdaniem gra aktorska GLOWNIE marlona brando spowodowla, ze ten film jest "magiczny"
genialnie sie sprawdzil w tej roli i tchnal "to cos" w pierwsza czesc trylogii Ojca Chrzestnego. szczerez mowiac to porownujac do innych Donow to ich najzwyklej przycmiewa swoja osoba ;D zaluje tylko ze nie zobaczylislmy go w drugiej i trzciej odslonie Ojca Chrzestnego. bez niego dwie kolejne czesci "inaczej sie oglada" pozdrawiam. ;D

ocenił(a) film na 10
Finalny_Odbiorca

Jeśli nie zasługuje, to na tym miejscu może się znaleźć tylko arcydzieło z trojki - Czas Apokalipsy, Ojciec Chrzestny II i Casablanca. Dziękuję za uwagę.

ocenił(a) film na 10
Finalny_Odbiorca

Pewnie ze zasługuje! To czy wymienione przez ciebie filmy budzą większe emocje to kwestia gustu. A jak jakiś inny film bardziej zmusza nad zastanawianiem się nad swoją egzystencją to nie znaczy że jest większym i lepiej nakręconym/zagranym dziełem.

ocenił(a) film na 10
kabal92

"Każdy Wie,że Ojciec Chrzestny nie Zasługuje na Miejsce Pierwsze."

To tak jakbyś napisał: każdy wie, że słońce kręci się wokól Ziemi.

ocenił(a) film na 10
Finalny_Odbiorca

wiesz co po obejrzeniu 1 czesci ojca chrzestnego myslalm jak ten film moze byc na 1 miejscu potem obejrzalam czesc 2 i dopiero niedawno czesc 3 i naprawde te czesci nie podobaly mi sie od razu po obejrzeniu. Dopiero po jakims czasie zauwazylam ze ojciec siedzi mi w pamieci i wtedy zdalam sobie sprawe ze moglabym go obejrzec jescze raz i jescze raz.

Finalny_Odbiorca

Fenomen przede wszystkim polega na obsadzie. Ja Ojca widziałem raz i mi wystarczy.

ocenił(a) film na 8
Serwal

dla mnie Godfather to dobry film, jednak żaden jakiś szczególny. Z gangsterskich filmów bardziej podabał mi się np. "Życie Carlita". Na pewno nie dałbym mu pierwszego miejsca na TOP 100. 8/10.

Finalny_Odbiorca

ja tez nie rozumiem jego domniemanego fenomenu:P moze ktos mi to wyjasni...

ocenił(a) film na 9
ketoprom_27

Za to fenomen PB rozumiesz i to bardzo dobrze, co?;P

Uzi

Pewnie :P bo to fenomen:P za to ciebie nie rozumiem...

ocenił(a) film na 9
ketoprom_27

A wiesz, że mnie to w sumie nie dziwi?

Uzi

nie pytalam czy cie dziwi czy nie ale chcialam zeby ktos mi wyjasnil fenomem ojca chrzestnego.. moze odpowiadaj na temat...? i nie rob mi insynulacji ze nie jestem za madra... bo ja znam swoje mozliwosci...

ocenił(a) film na 9
ketoprom_27

Nie wątpię!;P

Uzi

czemu odczuwam w twojej wypowiedzi ironie?? nie lubię gdy ktoś traktuje mnie z góry mógłbyś tego nie robić?? mimo ze jesteś starszy nie znaczy ze ja jestem malo inteligentna:P dales mi przeciez ok 27 lat a ja mam ledwie 19 :P to swiadczy o poziomie moich wypowiedzi:P

ocenił(a) film na 9
ketoprom_27

Dopóki kogoś nie poznam, zawsze traktuję z góry. Taki jestem. Najbardziej przez to cierpi @Kwic, się uskarża chłopak;-))

PS. 27 to masz na nicku napisane. Nie widziałem jeszcze spod Twojej ręki żadnej rozbudowanej, merytorycznej wypowiedzi, więc wiek na podstawie ";P" ciężko stwierdzić;P

Uzi

A na jakiej podstawie kogoś poznajesz?? Bo ja nie bd "cierpiec" tak jak @Kwic:P
PS.A o tym @& to sie domyslilam po tym jak juz ci odpisalam...:P

użytkownik usunięty
Finalny_Odbiorca

No nie wiem... Ojciec Chrzestny to bardzo szczególny film i na pewno zasługuje na jakieś wyróżnienie. Może nie na pierwsze miejsce ale na pewno w pierwszej trójce.

ocenił(a) film na 10

Chcesz dziewczynko fenomen "Ojca Chrzestnego"? Obejrzyj film, przeczytaj-jeśli potrafisz-książkę... Zastanów się czy zrozumiałaś. Jeśli nie-poczekaj parę lat. Jeśli tak-to prawdopodobnie już wiesz, na czym polega fenomen tego arcydzieła.

PS. Bardzo mnie ciekawi jak ty wytłumaczysz fenomen "Skazanego na śmierć"...