Ale nikt na Pierwszym Miejscu nie wyobraża sobie innego filmu niż Ojciec Chrzestny.
Przecież powstało kilkadziesiąt filmów lepszych od niego np:Skazany na Shawshank,Pulp Fiction,Władcy Pierścieni,Star Wars,Miasto Boga,Lista Szindlera,a jednak Ojciec Chrzestny jest na TOP1 i w moim przekonaniu jak Najbardziej Słusznie !!
Są filmy które budzą wieksze emocje niz GoodFather,bardziej zmuszają do zastanowienia sie nad własnym życiem.
Oglądałem Ojca Chrzestnego 3 razy,i dalej nie moge zrozumieć na czym polega jego Fenomen.
Moze na poczatek troche poprawek przyjacielu - nie SkazanY na Shawshank tylko Skazani, nie Wladcy pierscieni tylko WladcA, nie SZindler tylko Schindler i nie GOOdfather tylko Godfather - aha nie wiem czego fenomen napisales przez F - jak ja lubie poprawiac ludzi ;P - filmy ktore wypisales sa bardzo dobre (niektore to w moim mniemaniu arcydziela) ale najbardziej mnie wkurza opinia - "o Godfather na 1 co to jest tyle filmow lepszych a to badziewie tak wysoko" czy cos w tym stylu - 2 lata temu Godfather byl na 7 a Godfather II na 200 i problemu jakos nie bylo - problem lezy glebiej - ludzie widza Godfathera na 1 miejscu i wmawiaja sobie ze to musi byc arcydzielo - wcale nie musi, przykladem moze byc Zielona Mila ktora byla na 1 miejscu 2 lata temu - to ze Ojciec Chrzestny jest w czolowce wszelkich rankingow swiadczy o tym ze to film ktory najbardziej sie spodobal wszelkiej publicznosci - i to wszystko. Zwisa mi to ze Godfather jest na 1 - moze byc nawet 1 od konca - TOP potrzebny mi jest tylko po to aby zobaczyc jakie dobre (bo w sumie chyba wszystkie filmy w top sa conajmniej dobre) filmy inni ogladaja i zwrocic na nie swoja uwage, to wszystko. A zakladanie kolejnych tematow w stylu jak ty ow uzytkowniku zalozyles jest tylko zasmiecaniem forum. Takich tematow bylo mnostwo i bedzie jeszcze wiele. To czy Godfather zasluguje na 1 miejsce czy nie to kazdy powinien sobie odpowiedziec i nie musi wszystkim sie tym chwalic - to jest tak samo glupie jakbym napisal na forum np. Pulp Fiction - "Ten film nie zasluguje na 10 miejsce". Pozdrawiam i nie przyjmij tego postu jako atak w twoja osobe.
Moim zdaniem to jest też pewien efekt psychiki tłumu. Jest to na pewno film kultowy i ktoś, kto ogląda go pierwszy raz jest nastawiony na arcydzieło (bo wszyscy tak chwalą, to jest na pierwszym miejscu i innych nie wiem jakich źródeł wychwalających go pod niebiosa). Myślę, że sporo z tych osób zobaczy w nim arcydzieło tylko dlatego, że chcą je w nim zobaczyć.
Ja również uważam że w skali filmwebowej jest to film bardzo dobry, może nawet rewelacyjny, ale jak dla mnie nie jest arcydziełem. Choć ta muzyka... ;)
pozdrawiam vn10 - widać że jesteś gorącym fanem. Szanuję ludzi, którzy coś bardzo lubią i jednocześnie nie wymagają, żeby wszystkim się podobał.
tak ageuszu - Godfather to moj ulubiony film, ale nie widze sensu "zmuszania" kogokolwiek do wystawiania mu 10 - chociaz wkurza to ze ktos pisze "badziew 1/10" - bo to swiadczy o jego glupocie i o tym ze sie nie zna na filmach bo Ojciec Chrzestny w moim mniemaniu zasluguje conajmniej na 6/10 za to jak zostal nakrecony - role Pacino, Caana czy Brando, muzyka, fabula... a jak ktos ot tak sobie daje 1/10 to i tak jak zostanie zglebiony przez innych userow fw i wcale sie wiecej nie odezwie tylko zalozy nowe konto albo zda sobie sprawe z tego, ze to co napisal jest po prostu glupie. pozdrawiam.
Nie kazdy :) ja na przyklad uwazam, ze w pelni zasluguje na pierwsze miejsce :D
Ja też. Ogladalem 4 razy i dopiero zaczynam zauwazac jego fenomen. To niego trzeba po prostu dorosnąć. I nie chodzi o wiek, niektórzy nawet po 30 podniecają się shrekiem/300
"Leslyxx">>zgadzam sie z toba w 100%. to jest poprostu fenomen! ten film ma cos w sobie, cos co przyciaga, cos co powoduje ze po obejrzeniu tego filmu nie zapominasz o nim i zawsze bedziesz go kojarzyl ze wspnialym klimatem i swietna fabula i oczywiscie doskonala gra aktorska. i tu wlasnie moim zdaniem gra aktorska GLOWNIE marlona brando spowodowla, ze ten film jest "magiczny"
genialnie sie sprawdzil w tej roli i tchnal "to cos" w pierwsza czesc trylogii Ojca Chrzestnego. szczerez mowiac to porownujac do innych Donow to ich najzwyklej przycmiewa swoja osoba ;D zaluje tylko ze nie zobaczylislmy go w drugiej i trzciej odslonie Ojca Chrzestnego. bez niego dwie kolejne czesci "inaczej sie oglada" pozdrawiam. ;D
Jeśli nie zasługuje, to na tym miejscu może się znaleźć tylko arcydzieło z trojki - Czas Apokalipsy, Ojciec Chrzestny II i Casablanca. Dziękuję za uwagę.
Pewnie ze zasługuje! To czy wymienione przez ciebie filmy budzą większe emocje to kwestia gustu. A jak jakiś inny film bardziej zmusza nad zastanawianiem się nad swoją egzystencją to nie znaczy że jest większym i lepiej nakręconym/zagranym dziełem.
"Każdy Wie,że Ojciec Chrzestny nie Zasługuje na Miejsce Pierwsze."
To tak jakbyś napisał: każdy wie, że słońce kręci się wokól Ziemi.
wiesz co po obejrzeniu 1 czesci ojca chrzestnego myslalm jak ten film moze byc na 1 miejscu potem obejrzalam czesc 2 i dopiero niedawno czesc 3 i naprawde te czesci nie podobaly mi sie od razu po obejrzeniu. Dopiero po jakims czasie zauwazylam ze ojciec siedzi mi w pamieci i wtedy zdalam sobie sprawe ze moglabym go obejrzec jescze raz i jescze raz.
dla mnie Godfather to dobry film, jednak żaden jakiś szczególny. Z gangsterskich filmów bardziej podabał mi się np. "Życie Carlita". Na pewno nie dałbym mu pierwszego miejsca na TOP 100. 8/10.
nie pytalam czy cie dziwi czy nie ale chcialam zeby ktos mi wyjasnil fenomem ojca chrzestnego.. moze odpowiadaj na temat...? i nie rob mi insynulacji ze nie jestem za madra... bo ja znam swoje mozliwosci...
czemu odczuwam w twojej wypowiedzi ironie?? nie lubię gdy ktoś traktuje mnie z góry mógłbyś tego nie robić?? mimo ze jesteś starszy nie znaczy ze ja jestem malo inteligentna:P dales mi przeciez ok 27 lat a ja mam ledwie 19 :P to swiadczy o poziomie moich wypowiedzi:P
Dopóki kogoś nie poznam, zawsze traktuję z góry. Taki jestem. Najbardziej przez to cierpi @Kwic, się uskarża chłopak;-))
PS. 27 to masz na nicku napisane. Nie widziałem jeszcze spod Twojej ręki żadnej rozbudowanej, merytorycznej wypowiedzi, więc wiek na podstawie ";P" ciężko stwierdzić;P
A na jakiej podstawie kogoś poznajesz?? Bo ja nie bd "cierpiec" tak jak @Kwic:P
PS.A o tym @& to sie domyslilam po tym jak juz ci odpisalam...:P
No nie wiem... Ojciec Chrzestny to bardzo szczególny film i na pewno zasługuje na jakieś wyróżnienie. Może nie na pierwsze miejsce ale na pewno w pierwszej trójce.
Chcesz dziewczynko fenomen "Ojca Chrzestnego"? Obejrzyj film, przeczytaj-jeśli potrafisz-książkę... Zastanów się czy zrozumiałaś. Jeśli nie-poczekaj parę lat. Jeśli tak-to prawdopodobnie już wiesz, na czym polega fenomen tego arcydzieła.
PS. Bardzo mnie ciekawi jak ty wytłumaczysz fenomen "Skazanego na śmierć"...