Ojciec chrzestny jeden z klasyków starego kina. Dla niektórych ojciec chrzestny jest nudny i beznadziejny a dla niektórych to wielkie arcydzieło. Ja również postanowiłem obejrzeć ten film i sprawdzić jaki on naprawdę jest. Czego spodziewałem się po Ojcu chrzestnym ? Spodziewałem się obejrzeć film z ciekawą fabułą umiejscowioną w gangsterskim klimacie. Powiem szczerze że nigdy nie lubiłem gangsterskich filmów. Nigdy mnie do nich nie ciągnęło, w ogóle mnie nie ciekawiły. Ale ojciec chrzestny mnie rozłożył. Fabuła jest najmocniejszą stroną tego filmy i klimat no i muzyka też trochę robi swoje. Nie rozumiem jak można napisać że ten film jest nudny. Ale trzeba szanować decyzje że niektórym film może się nie podobać. Wiadomo każdy lubi co innego. Fabuła jest tu naprawdę ciekawa, wciągająca i co najważniejsze nie przewidywalna np. ten może tą rodzinne zdradzić, ten może zabić jednego ze swoich , ten może jeszcze co innego zrobić. Ja aż z wielką ciekawością oglądałem zastanawiając się jak potoczą się dalsze losy bohaterów. Nie mniej jednak w tej fabule trochę mi czegoś zabrakło. Nie wiem może miałem nadzieje że będzie trochę więcej akcji i że perypetie bohaterów będą się działy wielu różnych miejscach podczas wykonywania misji. Jednak i tak fabuła jest tu naprawdę mistrzowsko napisana. Jeszcze nie pasował mi za bardzo ten cały Micheal. Dla mnie trochę wyglądał i zachowywał się jak ciota. Ale później z rozwojem akcji filmu jak by trochę mniej. Ale to jest już moje takie czepialstwo. Ja jak najbardziej polecam ten film. Jedna ci co spodziewają się totalnej rozwałki, dużo krwi i flaków, mnóstwo efektów specjalnych uznają ten film za nudny i słaby. Ale trzeba zwrócić uwagę na rok w którym ten film powstał. Ci co z kolej od początku wciągną się w opowieść i ten klimat zauważą jaki ten film jest świetny.
Podsumowując. Ojciec chrzestny to naprawdę dobry film. Bardzo gorąco go polecam. Bardzo ciężko mi było wystawić mu ocenę. Gdyby nie to że w tej fabułę trochę czegoś mi zabrakło dał bym filmowi o jedno oczko wyżej a tak to daje mu ocenę 8/10. Nie mniej jednak bardzo poleca ten film. Grzechem by było go nie obejrzeć. Zapewnię że nikt nie pożałuje czasu przeznaczanego na ten film. A wrażenia po sensie będą wam towarzyszyć jeszcze długo po filmie. Mam nadzieje że 2 i 3 część również będą tak dobre. Pozdrawiam wszystkich