Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574535
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Ulubiona Scena

ocenił(a) film na 10

Nie wiem jak dla was, ale dla mnie ulubioną sceną jest kiedy Tom mówi Donowi o śmierci Sonny'ego - tą scene smutku i płaczu Brando zagrał rewelacyjnie. Zdecydowanie moja ulubiona scena w całej trylogii. Jakie sceny wam sie podobały? Czekam na propozycję

ocenił(a) film na 10
Godfather99

Widzę że nie jestem sam :P Powiem tylko że scenę o której mówisz widziałem jakieś 200 razy :D. Gra Brando jest po prostu perfekcyjna, wystarczy spojrzeć na mimikę: można zobaczyć jak drga dolna warga Brando, jak próbuje powstrzymać głos od drżenia, jak tak jakby Marlon Brando usłyszał że jego własny syn umarł. Swoją drogą ciekawe o czym wtedy myślał, czy przeżywał to w jakiś sposób czy może porostu odegrał wyuczone gesty, wyuczony sposób mówienia ?

Drugą najlepszą sceną Ojca Chrzestnego według mnie jest rozmowa Michela z ojcem tuż przed sceną śmierci Don Vito. W życiu widziałem wiele filmów ale drugiej takiej sceny w żadnym filmie nie uświadczyłem, Marlon Brando pokazuje jak ze zwykłej rozmowy zrobić arcydzieło, jak ukazać wszystkie emocje starzejącego się Ojca Chrzestnego w sposób niesamowicie wyraźny ale jednak naturalny i realistyczny.

ocenił(a) film na 10
Godfather99

Scena chrztu przeplatająca się ze scenami kolejnych morderstw. Takie kontrastowe pokazanie wnętrza czlowieka-z jednej strony chrześcijanin, z drugiej bezwzględny morderca. Świetne....

ocenił(a) film na 9
Gladys_2

zgadzam sie z Gladys ,to najlepsza scena .
i jeszcze ostatnia gdy zamykają sie drzwi a Clemense i ten drugi całuja w reke Michaela i mowią: "Don Corleone"