Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 574 tys. ocen
8,6 10 1 574489
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall (moja ulubiona kreacja z tego filmu), Diane Keaton - nie można było od nich oderwać wzroku. Moja ulubiona scena - śmierć Don Vita. Naprawdę piękna śmierć.

ocenił(a) film na 10

Film spokojnie ocenilbym 11/10!!!!!!! Prawdziwe arcydzielo!! Postac Dona Vito Corleone jest chyba najlepsza w histori kina. W tym filmie aktorzy pokazali najwyzsza klase.

Natomiast moja ulubiona scena to ta od razu na poczatku, kiedy podaczas wesela do Dona Corleone przychodzi grabaz i prosi o sprawiedliwosc dla swojej corki, a slowa "Nie prosisz z szacunkiem. Nie proponujesz przyjaźni. Nie nazwywasz mnie nawet ojcem chrzestnym" to jedna z lepszych kwesti filmowych!

Od czasu do czasu staram sie nasladowac Marlona Brando- ta wysunieta dolna szczeka.....

Pozdrawiam

P.S. Jak mozna zapomniec o soundtracku....
Swietnie oddaje klimat filmu ;)

ocenił(a) film na 9
camil_o

KRÓTKI!ehh, po tym co było w książce, a to co zobaczyłem wczoraj w TVN - jest lekki niedosyt ;) Moja ulubiona scena to śmierć Sonnyego Corleone, zabójstwo Solozzo i McCluskeya i talent aktorski Dona, gdzie wyśmiewa Johnny Fontanę.

ocenił(a) film na 10

moja ulubiona scena to kiedy chrzczony jest siostrzeniec michaela a w tym czasie jak to ladnie powiedział don "dzisiaj zalatwiam wszystkie sprawy rodziny" jakos tak :P , a takze podoba mi sie scena kiedy ginie sonny

ocenił(a) film na 9
Max

oczywiście scena z głową konia- miszcz

ocenił(a) film na 10

Do moich ulubionych scen zaliczam:
>Złożenie propozycji nie do odrzucenia Jackowi Woltz (Szkoda konia, ale cóż...)
>Pobicie przez Sonny'ego Carla(musiało boleć)
>Śmierć Sonny'ego
>Akcja w restauracji (pierwsze kroki Michaela)

ocenił(a) film na 10
kasia043_2

scena z konie i porachunki w restauracji były najlepsze

ocenił(a) film na 9

Ja od siebie dodam jeszcze scenę z dziadkiem śpiewającym na weselu. :)

Witam !!!

Film jest poprostu arcydziełem nie ma tak innego wybitnego filmu w tej dziedzinie kina, a Marlon Brando poprostu to prawdziwy mistrz.
W soundtracku jestem zakochany :)

Ulubione sceny nie mam takiej wszystkie jednakowo kocham jak cały film :)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
janos_3

Mi sie wlasnie najmniej podobala scena smierci Sonnego (jak ktos wczesniej wspomnial ze to byla najlepsza) ale to dlatego bo Santino to moja ulubiona postac ;) Na szczescie w lll czesci jest jego syn, w ktorego wcielil sie Andy Garcia :))

Moja ulubiona scena to zabojstwa Donow podczas chrztu, a zaraz pozniej uduszenie garotą Carla w samochodzie, oraz oczywiscie wczesniejsze przemowienie Michaela, ktory wydusil w latwy sposob informacje z kim sie Carlo kontaktowal w sprawie smierci Sonnego. No i nalezy pamietac o ostatniej scenie z filmu.. Clemenza Rocco Al Neri i Michael.... Pozdro :)

PS zgodze sie ze od Kay nie mozna bylo oderwać oczu :P

Kocham po prostu cały film, każdą scenę, ale chyba najbardziej tą końcową scenę jak Kay pyta Michaela czy to prawda,że zabił Carla i tych pozostałych a on odpowiada,że nie. Genialne jest też gdy Michael podczas chrztu mówi,że wyrzeka się szatana i wszelkiego zla a w tym czasie jego ludzie zabijają wrogów. Scena pod szpitalem też robi duże wrażenie no i Don Vito wyśmiewający się z Johnnego.

ocenił(a) film na 10

Dla mnie to również arcydzielo!!!rewelacyjna scena chrztu w trakcie którego "załatwia sprawy rodzinne" podobnie zreszta jak scena kiedy planuja zabicie Solozzo i gliniarza (Michael na fotelu zachowuje sie jak Don) no i ostatnia scena filmu jak go caluja w pierscien!aktorzy spisali sie znakomicie!rewelacyjny Brando, Duval, Caan ale jak dla mnie pierwsze skrzypce gra Pacino po prostu genialny!!!

ocenił(a) film na 10
figor

figor zgadzam się z Tobą...pierwsze skrzypce gra Al Pacino, ponieważ jego gra była znakomita, z przyjemnością oglądałam z nim sceny:)

Najlepsza moim zdaniem:
- w restauracji: egzekucja Michaela
- wybuch auta, kiedy zona Mike'a przekręca kluczyk w stacyjce
- śmierć Don Vita (bardzo przejmująca ->niepotrzebnie ganiał za swoim wnukiem w ogródku)
- jak zastrzelili Sonny'ego jak jechał do swojej siostry jej pomóc
- no i ostatnia:):D

ogólnie uważam, że film jest genialny z przyjemnością na niego patrzę i po raz kolejny do niego wracam:)

ocenił(a) film na 8

Moje ulubione sceny to:
- Michael Corleone w restauracji zabija Solozzo i kapitana policji
- Śmierć Don Vita
- Michael i Enzo piekarz czekają przed szpitalem na przyjazd ochrony dla dona

ocenił(a) film na 9

Scena pierwsza - rozmowa z Bonaserą

Scena śmierci Vito

Scena chrztu

użytkownik usunięty
_Ja_

Co ciekawe, chrzczone dziecko "grała"... Sofia Coppola, późniejsza Mary Corleone i reżyserka "Między słowami" i "Marii Antoniny"!

ocenił(a) film na 9

Kto by pomyślał, że z tego słodkiego maleństwa, wyrośnie takie wykidajło, bez krzty talentu...

ocenił(a) film na 10
_Ja_

Scena chrztu.Scena egzekucji w restauracji przez Michaela.Scena śmierci Vito.Scena gdy Michael prosi o możliwość nawiązania kontaktu z córką sycylijczyka:"Albo pańska córka straci ojca,albo zyska męża".

ocenił(a) film na 10
_Ja_

Nie no bez pezesady ,,Ja"

Aktorką jest beznadziejną (nie moglem jej zniesc w Ojcu Chrzestnym lll) ale rezyserka znacznie lepsza.

ocenił(a) film na 9
BRYLANT_2

Reżyserką jest równie tragiczną, co aktorką. Zniszczyła bardzo dobry projekt "Między słowami", a teraz na kręciła tego gigantycznego gniota "Maria Antonina".

ocenił(a) film na 10
_Ja_

2004: Między słowami (nominacja) Złoty Glob najlepszy reżyser
2004: Między słowami Złoty Glob najlepszy scenariusz
2004: Między słowami Oscar najlepszy scenariusz oryginalny
2004: Między słowami (nominacja) Oscar najlepszy reżyser
2004: Między słowami (nominacja) Oscar najlepszy film

nie mam pojecia o co Ci chodzi...

ocenił(a) film na 10
_Ja_

Chyba mamy do czynienia z pseudoznawcą kina.Między słowami to genialny film .Jeden z najlepszych w ostatnich latach.

ocenił(a) film na 9
Iluvatar

Byłby filmem bardzo dobrym, wszak scenariusz jest OK, a Bill Murray był świetny. Reżyseria popsuła cały efekt końcowy.

Brylant - kilka postów wcześniej napisałem, że nie respektuje Oscarów, więc to że dostała nominacje do Oscara za reżyserie nie robi na mnie absolutnie żadnego wrażenia.

ocenił(a) film na 10
_Ja_

ja uwielbiam scene w restauracji, kiedy michael pierwszy raz zabija, piekna scena!

w dwojce uwielbiam zemste Vita na zbrodniarzu, ktory zabil jego matke

ocenił(a) film na 10
Bobey

też uważam że to genialna scena!! jak pierwszy raz oglądałam Ojca Chrzestnego, to myślałam, że się zawaha i nie zastrzeli ich, tym bardziej że jeszcze potem na chwilę usiadł jak wychodził z WC, ale byłam miło zaskoczona tym że jednak zdecydował się na to, bo powiem szczerze że lubię jak jakiś bohater filmu z dobrego robi się zły, zawsze miło sie ogląda takie coś:P:P

ocenił(a) film na 8

-Chrzest
-Michael Corleone w restauracji
-Vito parodiujący Johnnego
-Ostatnia scena w filmie
-Rozmowa Vita z Bonaserą

użytkownik usunięty
arrival

Pomijając karierę reżyserską Sofii Coppoli to aktorką jest co najwyżej przeciętną. Bardzo żałuję, że Mary nie zagrała Winona Ryder.

ocenił(a) film na 10

Kazdy zaluje bo nikt chyba nie był tak drewniany w Ojcu Chrzestnym jak Sofia.... Nie bronilem Jej talentu aktorskiego (bo go nie posiada) tylko wlasnie rezyserski.