Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574733
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

co w tym filmie takiego rewelacyjnego że jest na 2miejscu?? korupcja mafia zabijanie??
to są wzorce na 2miejsce??

ocenił(a) film na 8
sayanx

forma przekazu

ocenił(a) film na 9
pepeiks

Dokładnie. Nie chodzi o konkretne wzorce przedstawione w filmie tylko sposob w jaki film je przekazuje.

użytkownik usunięty
sayanx

,,co w tym filmie takiego rewelacyjnego że jest na 2miejscu?? korupcja mafia zabijanie??
to są wzorce na 2miejsce??'''

Co ma kinematografia do systemów aksjologicznych ?!

ocenił(a) film na 1

max 4/10

użytkownik usunięty
sayanx

faktycznie z gangsterami miał niewiele wspólnego

ocenił(a) film na 10

Faktycznie. Z mafią to ten film nie miał nic wspólnego, a co dopiero mówiąc o gangsterach? Ohoh! Przecież to komedia romantyczna.

ocenił(a) film na 8
reelox

podobno grała mniejsze role w nim prawdziwa mafia, zresztą to nie film dokumentalny

użytkownik usunięty
reelox

No jasne przecież mafia zawsze jest taka dobra, wyrozumiał, oni wcale nie są mordercami

Miał i to wiele wspólnego z gangsterami tylko że z tamtych czasów. Dodam że postacie z tego filmu byli wzorowani na prawdziwych gangsterach takich jak Carlo Gambino czy choćby Lucky Luciano.

ocenił(a) film na 10
sayanx

Dla ciebie gangster to taki Nico Bellic z GTA, który wejdzie, rozpier**** wszystko co sie rusza i wyjdzie. Nauczcie sie rozróżniać mafie od gangu. żeby zrozumieć ten film trzeba miec co najmniej 30 lat, podejrzewam że 3/4 osób nawet 15 nie mają...

ocenił(a) film na 10
Ciesla

30... chyba lekko przesadzasz. Ale zgodzę, że jest on bardziej przystępny gdy widz jest nieco starszy. Chodź i tak nie podejrzewam by większości dzisiejszych 13-15 latków spodobał się on, gdy będą mieli np. 21. Społeczeństwo się zmienia... Nafaszerowani papką z TV i Multipleksów, nawet nie spojrzą na OC ... Avatar będzie klasykiem :-)

ocenił(a) film na 10
szczepan600

No może rzeczywiście troche przesadziłem z tym wiekiem. A tekst o klasyku Avatarze mnie bardzo rozbawił, ale bardzo możliwe że tak niestety będzie :/

ocenił(a) film na 10
Ciesla

Znalazłem właśnie fajne zdjęcie:http://vader.joemonster.org/upload/zkq/512_521935a0783afdcreatedimg_06.j pg Po lewej masz gangstera, po prawej mafioza. Już wiesz czemu to nie jest film o gangsterach?

użytkownik usunięty
Ciesla

nie działa

ocenił(a) film na 6
szczepan600

Avatar nie będzie żadnym "klasykiem", bo to mierny film. Ojciec Chrzestny - nic mnie w tym filmie nie ujęło, a Al Pacino zagrał lepiej, niż laureat Oskara.
Postacie zupełnie niedobrane, schrzaniony klimat, niektóre sceny wręcz tandetne. Jakieś to wszystko jarmarczne i nieprawdziwe, jaskrawe, głośne.
6/10

ocenił(a) film na 1
Ciesla

aha ja mam 25lat i nie rozumie tego filmu!! a jak bede miał 30 to zrozumie? co? co?

ocenił(a) film na 10
sayanx

25! TO BRAWO... Jesteś przygłupem. :-) Bo Mieć 25 i czegoś tu nie rozumieć... dziwne... Chodź podejrzewam, że tak naprawdę z tych twoich 25 trzeba z 10 odjąć :-)

ocenił(a) film na 1
szczepan600

nie kolego nie!! nie rozumie fenomenu tego filmu!
czy jesteś współczesnym gangsterem ? jeździsz bmw? należysz do mafii ze tak podnieca Cie ten film?
bo ja nie rozumie dlaczego jest tak wysoko??? no bo skoro jest na 2 miejscu to film musi być arcydziełem musi świecić przykładem! mieć perfekcyjna fabułę czyż nie tak?

użytkownik usunięty
sayanx

,,no bo skoro jest na 2 miejscu to film musi być arcydziełem'' -jest arcydziełem

,,musi świecić przykładem''
a tego to już za bardzo nie rozumiem. O jakie wzorce i o jaki przykład Ci chodzi?

ocenił(a) film na 10
sayanx

Co to za pytania? Jak widzę tobie podobali się np. Surogaci... Pytanie. Czy jesteś robotem!? Czy sterujesz zmechanizowanym Avatarem? Obcy: Czy jesteś Kosmitą lub Pracujesz na statku kosmicznym? Takie pytania rozbić o kant... Zaufaj mi że z OC można wynieść więcej niż z każdego filmu jaki masz w ulubionych (może nie umiesz tego odczytać, bo nie są tak oczywiste) A że nie są to często słodkopie.rdzące przesłania o przyjaźni itp. to inna sprawa. OC wbrew wszystkiemu jest opowieścią uniwersalną, dla każdego. Każdy znajdzie tu coś dla siebie i każdy może się tym filmem jarać. Pan Krytyk z np. racji technicznych filmu itp. a Pan Kowalski z racji czystej Akcji i styczności z światem którego nie znał. Nie będę się rozpisywał. A jeśli uważasz, że w takich rankingach powinny być filmy "Świecące przykładem" (czego zanegowanie w stosunku do OC jest absurdem) To zacznij edukować ludzi pod kątem filmu, uświadom ich kim był Bergman czy inni "Filozofowie Kina" Pokaż im co jest ważne i może (za 20 lat) będziesz miał ranking jaki ci się marzy... ale z twoim gustem nikłe szanse. Akurat OC jest idealny na miejsce pierwsze.

ocenił(a) film na 1
szczepan600

nawet nie wiesz o czym jest film surogaci a taki wielki z ciebie kozak i filmowiec! to nie film o robotah tylko takich ludziach jak ty co przyprawiaja sobie sztuczne maski

ocenił(a) film na 1
sayanx

i nie będę się rozpisywał bo surogacie maja większa wartość niż ten cały OC

ocenił(a) film na 10
sayanx

Powiedz mi koleżko jakim cudem jakiś film z Willisem może być lepszy od najlepszego filmu jaki powstał w całej historii kinematografii? Jakie głębsze wartości Surogaci mają do przekazania? Bo akurat The Godfather ma ich bezliku.

ocenił(a) film na 10
Geralt_7

spokojnie to tylko dziesięciolatek, nie odzywajcie się to zamknie paszczę,dziecko trzeba uczyć. kolejny idiota, który pewnie napisze pode mną za wyjątkiem autora tematu, musi byś skończonym kretynem, takich tematów się niekontynuuje, nie karmcie trolla to zdechnie. Tylo KUR*A nie piszcie pode mną tak, masz rację, sayanx to debil. Nic nie piszcie, a będzie git. Z dzieckiem nie porozmawiasz, a tutaj gówniarz kozaczy bo jest anonimowo

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
sayanx

Dziwne... użyłem sformułowania "zmechanizowany Awatar" i twierdzisz, że nie wiem o czym są surogacii... A to, że napiszesz "Przyprawiają maski" film nie stanie się lepszy i mądrzejszy. A teraz jak widzę puszczają ci nerwy bo tak dociera do ciebie, że nie skapowałeś OC a chciałeś uchodzić za pana "intelektualistę" co myśli o "przesłaniu i wartościach" jakie niesie film... Ale sorry zauważyłem, że potrafisz dostrzec tylko te "oczywiste" przesłania i lubisz je rozdmuchać jakby to było nie wiadomo co, zapominając, że reszta filmu tez się liczy (surogacii mieli fajny pomysł ale zostali spłyceni do poziomu efekciarskiego filmu dla małolatów z sporą dawką dziur w pomyśle... z tego co pamiętam ) A teraz inne info... jeśli nie widzisz przesłań OC to z ciebie dupa nie intelektualista i cały plan spalił na panewce :-)

ocenił(a) film na 10
szczepan600

Ja nie rozumiem całej dyskusji. Jeżeli kolesiowi nie podobał się Ojciec Chrzestny to znaczy ze nie ma gustu filmowego i tyle. Nie trzeba tłumaczyć dlaczego niebo jest niebieskie, Kaczyński to idiota a Ojciec Chrzestny to arcydzieło. Wystarczy spojrzeć w górę, posłuchać co mówi i obejrzeć film. Jeżeli ktoś tego nie rozumie po prostu jest idiotą, niezależnie od wieku. Bo z pewnych rzeczy się nie wyrasta.

ocenił(a) film na 10
Gateit

To też dobre podsumowanie :-)

Gateit

"Nie trzeba tłumaczyć dlaczego niebo jest niebieskie, Kaczyński to idiota a Ojciec Chrzestny to arcydzieło"

Pierwsze dwa to prawda, trzeci to bzdura totalna. To właśnie Avatar jest arcydziełem a ty tego nie rozumiesz.

ocenił(a) film na 1
Gateit

kaczyński to idiota a przez tuska zostaniesz biedakiem! Gateit idioto! napisz mi 5 wartości z tego filmu?

użytkownik usunięty
sayanx

Odpowiedz mi na następujące pytanie: W czym Surogaci, Avatar czy Predator są lepsze od ,,Ojca...'' ? Jakie to niby wartości są w tych produkcjach zawarte ,jaki przekaz i przesłanie że uważasz je za znacznie bardziej wartościowe kino od dzieła Coppoli? Czekam na w miarę wyczerpującą i sensowną odpowiedź.

sayanx

"Kiedyś" mafia to nie była jak dzisiaj banda czarnych-raperów z pięciokilogramowymi łańcuchami na szyi.