PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1089}

Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 569 tys. ocen
8,6 10 1 569392
9,1 99 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Szukałem, nie znalazłem tematu. Chcę przeczytać wszystkie książki na podstawie, których nakręcono wszystkie części ,,Ojca Chrzestnego". ,,Ojca Chrzestnego" Mario Puzo przeczytałem oczywiście (nawet nie jeden raz). Jest w tym dużo racji, że film, mimo iż jeden z moich ulubionych, pomija jednak wiele kwestii przedstawionych w książce i moim zdaniem sporo na tym traci.
Wiem że następną w kolejności jest bodajże ,,Sycylijczyk". Michael Corleone tam występuje, jest jednak postacią epizodyczną. Gdzie więc szukać opowieści z drugiej i trzeciej części Ojca Chrzestnego? W których książkach? Bardzo proszę o odpowiedź.

ocenił(a) film na 10
magikaok44

Z tego co pamiętam to nie ma takich książek których szukasz. Następne części powstały na skutek ścisłej współpracy Puzo oraz Coppoli i cała fabuła została wymyślona na potrzeby filmu.

ocenił(a) film na 6
michupn

Jest tak:
- "Sycylijczyk", o którym wspomniałeś
- "Rodzina Corleone" o budowaniu potęgi Rodziny
oba powyższe to prequele "Ojca Chrzestnego"

Niedawno zostały wydane kontynuacje nienapisane przez Puzo, ale rzekomo na podstawie jego notatek przez jakiegoś przyjaciela rodziny, a są nimi:
"Powrót Ojca Chrzestnego"
"Zemsta Ojca Chrzestnego".
Szczerze mówiąc dopiero wczoraj skończyłem czytać "OC", więc jeszcze za inne części się nie wziałem, ale tyle sie o nich dowiedziałem. Jak będziesz po lekturze napisz opinie o nich.

ocenił(a) film na 8
magikaok44

Pozostałe dwie części nie zostały zrobione na podstawie książek, tylko Mario Puzo napisał do nich scenariusz.