Szukałem, nie znalazłem tematu. Chcę przeczytać wszystkie książki na podstawie, których nakręcono wszystkie części ,,Ojca Chrzestnego". ,,Ojca Chrzestnego" Mario Puzo przeczytałem oczywiście (nawet nie jeden raz). Jest w tym dużo racji, że film, mimo iż jeden z moich ulubionych, pomija jednak wiele kwestii przedstawionych w książce i moim zdaniem sporo na tym traci.
Wiem że następną w kolejności jest bodajże ,,Sycylijczyk". Michael Corleone tam występuje, jest jednak postacią epizodyczną. Gdzie więc szukać opowieści z drugiej i trzeciej części Ojca Chrzestnego? W których książkach? Bardzo proszę o odpowiedź.
Z tego co pamiętam to nie ma takich książek których szukasz. Następne części powstały na skutek ścisłej współpracy Puzo oraz Coppoli i cała fabuła została wymyślona na potrzeby filmu.
Jest tak:
- "Sycylijczyk", o którym wspomniałeś
- "Rodzina Corleone" o budowaniu potęgi Rodziny
oba powyższe to prequele "Ojca Chrzestnego"
Niedawno zostały wydane kontynuacje nienapisane przez Puzo, ale rzekomo na podstawie jego notatek przez jakiegoś przyjaciela rodziny, a są nimi:
"Powrót Ojca Chrzestnego"
"Zemsta Ojca Chrzestnego".
Szczerze mówiąc dopiero wczoraj skończyłem czytać "OC", więc jeszcze za inne części się nie wziałem, ale tyle sie o nich dowiedziałem. Jak będziesz po lekturze napisz opinie o nich.