PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1289}

Okręt

Das Boot
1981
7,8 48 tys. ocen
7,8 10 1 47994
7,8 17 krytyków
Okręt
powrót do forum filmu Okręt

Kto winien ???

ocenił(a) film na 10

Na wstępnie chciałbym wyznać że jest to jeden z najlepszych filmów jakich widziałem :)
Lecz oglądając niemieckie produkcje filmowe nie da się nie zauważyć przeprowadzonego w nich osądu, przyczyn zakończenia wojny. Przejdę do konkretu :). Winny jest oszołomiony, niezrównoważony, paranoiczny hitler (z premedytacją napisałem to nazwisko z małej litery) bądź "dowództwo", wydający-ce bezsensowne rozkazy prowadzące do zagłady bohaterskich, honorowych,"zwykłych" niemieckich żołnierzy (marynarzy ;)) Przesadne byłoby oczekiwanie aby w każdej produkcji wojennej dokonywali "samo biczowania" uwzględniającego prawdę historyczną ale wystarczy się chwilę zastanowić, aby dojść do wniosku, iż ZAWSZE pokazany jest z imienia i nazwiska winny takowego stanu rzeczy "rozkaz firera"... idąc dalej tokiem rozumowania ;] jeśli inne byłoby dowództwo to losy wojny mogłyby się inaczej potoczyć ...;]
podobny schemat występuje w Stalingradzie, świetny film :)
z czasem ten ZŁY zmienia się w "nazistów" ( patrz Walkiria 2008) czyli bandę fanatycznych, ideologicznych nacjonalistów.... jeszcze dziś wiemy że to byli Niemcy ale jutro ;)

"Wojnę przegraliśmy przez dowództwo... a może jednak dlatego że to my byliśmy tym ZŁYM w odwiecznej walce dobra ze złem ;]"---- W końcu ktoś go wybrał w wolnych wyborach ;)

ocenił(a) film na 10
profanum91

po wejsciu do wojny usa, los niemiec byl przesadzony. Nasz los tez bylby przesadzony, a bylibysmy pokonanym agresorem. Chcialbys zebysmy placili reparacje jak niemcy? Ponadto stalibysmy sie republika radziecka a nie polska rzeczpospolita ludowa. Ps:sadzisz ze zdobycie Moskwy cokolwiek by zmienilo? Nie badz naiwny ;)