PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523002}
6,2 28 tys. ocen
6,2 10 1 28217
5,2 21 krytyków
Oldboy. Zemsta jest cierpliwa
powrót do forum filmu Oldboy. Zemsta jest cierpliwa

Szczerze mowic dosc juz mam amerykanskich podrobek azjatyckiego kina... Jak tylko jakis film sie Azjatom uda, od razu amerykance musza przerobic go na swoja hollywoodzka papke... Ja wiem, ze byc moze azjatyckie kino nie kazdemu moze przypasc do gustu, bo fakt - jest specyficzne, ale zeby od razu w takich ilosciach kopiowac ich filmy i przerabiac na amerykanskie gnioty, to juz przesada... :/ Przykre tylko i smutne jest to, ze w wiekszosci przypadkow sa to filmy duzo gorsze od oryginalow, a widownia nawet nie wie, ze jest to skopiowane z azjatyckiego kina.

Kopiują nie tylko azjatyckie, i nie od dzisiaj. Choć ostatnio robią to coraz bezczelniej.
Mnie tam zawsze to śmieszy ponieważ na końcu i tak z niejednokrotnie ciekawego, ambitnego kina wychodzi zwykły hamburger.
A ludziom którzy wchłaniają wtórny produkt, tracąc zwykle z oczu lepszy oryginał należy wyłącznie współczuć.
Chociaż pokolenie Zmierzchu i Transformerów zwane gimbusiarnią i tak nic oprócz hamburgera nie strawi, to może i lepiej że nie znają oryginałów, przynajmniej nie plują.

użytkownik usunięty
LordNeo

Ciekawe wlasnie jest to, ze pomimo iz najczesciej do tych remake'ow zatrudniaja gwiazdorska obsade, to niekoniecznie im to wychodzi i zawsze film jest gorszy od oryginalu... Cos tez slyszalem, ze maja zrobic za rok czy dwa sympathy for lady vengeance z charlize theron w roli glownej... Jakos mi sie to nie widzi... :/ Chociaz moim ulubionym z tej trylogii jest akurat pan zemsta i mam nadzieje, ze z tego remake'u nie bedzie... A nawet jesli bedzie, to chyba dla zasady nie obejrze, zeby nie psuc sobie wizji oryginalu... :) Dziwi mnie tez, ze azjatyckie kino jest tak malo na swiecie propagowane. Oni naprawde sie pieknie wybili w ostatniej dekadzie czy dwoch. Ich aktorzy sa naprawde swietni i staraja sie grac troche na styl swiatowy, bez przegiecia z azjatycka mentalnoscia i powinno to byc zjadliwe dla kazdego.

Ja najbardziej ciekaw jestem:
http://www.filmweb.pl/film/47+Ronin-2013-548326
Reżyser znikąd, scenarzysta z Szybkich i Wściekłych, Keanu Reeves jako Azjata, toż to będzie arcydzieło.

użytkownik usunięty
LordNeo

Taaaa... bedzie to wygladalo jak klasyczne stare westerny, w ktorych to podrzedni biali aktorzy tandetnie ucharakteryzowani i umalowani jaskrawymi kolorami nieudolnie udawali rdzennych Indian.... ;)

Ostatnio czytałam, że za W pogoni też się zabierają. Podobnie jak za Krwawy karnawał. Mam nadzieję, że to tylko niepotwierdzone plotki ;/

Kasiek_haz

Ja mówię. Niedługo będą wysyłac szpiegów na azjatyckie plany filmowe i miesiąc po premierze oryginału, będziemy mogli obejrzeć remake.